17 02.2010

Ξεκίνησαν οι εργασίες μετατόπισης του Τείχους στο Mπιλαϊν

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Δυόμισι χρόνια μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, ξεκίνησαν οι προκαταρτικές εργασίες για την μετατόπιση του Τείχους που θα επιστρέψει μέρος μόνο των εδαφών του στο Παλαιστινιακό χωριό Μπιλαϊν. Από τότε που εκδόθηκε η απόφαση, το Ισραηλινό κράτος έχει κριθεί δύο φορές για την άρνησή του να την εφαρμόσει.
Ο πρόσφατα απελευθερωθείς Μοχάμεντ Κατίμπ, συντονιστής της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκού Αγώνα στη Δυτική Όχθη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά αφιβολία σε κανενός το μυαλό ότι ο μόνος λόγος που τελικά αυτό συμβαίνει τώρα είναι τα πέντε χρόνια συνεχούς αγώνα και οι θυσίες που έχει κάνει ο λαός του χωριού μου. Ενώ είμαστε χαρούμενοι για τις εκτάσεις που επιστρέφονται, δεν ξεχνάμε τις εκτάσεις και τα χωράφια που παραμένουν απομονωμένα πίσω από το Τείχος. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρις ότου όλη η γη μας, μας επιστραφεί και τερματιστεί η Κατοχή.»
Εδώ και πέντε χρόνια που ξεκίνησε η κατασκευή του Τείχους, στο Μπιλαϊν πραγματοποιείται τουλάχιστον μια διαδήλωση τη βδομάδα, κάθε Παρασκευή, με τη συμμετοχή και ξένων καθώς και Ισραηλινών ακτιβιστών. Επιπλέον από το 2006 πραγματοποιείται κάθε χρόνο Διεθνής Διάσκεψη με συμμετοχή κατοίκων των χωριών, ακτιβιστών και ακαδημαϊκών, όπου συζητούν στρατηγικές του μη ένοπλου αγώνα ενάντια στην Κατοχή.
Συνειδητοποιώντας τα όρια της προσφυγής στο ισραηλινό δικαστήριο, το χωριό του Μπιλαϊν έχει ξεκινήσει και νομικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κεμπέκ, τον Ιούλιο του 2008. Η προσφυγή έγινε εναντίον δύο καναδικών εταιριών, της Green Park International Inc. και της  Green Mount International Inc. για την ανάμιξή τους στην κατασκευή και πώληση οικιστικών μονάδων στον τομέα Mattityahu East του παράνομου ισραηλινού εποικισμού Modiin Illit.
Ας σημειωθεί ότι ένας κάτοικος του χωριού, ο Μπάσεμ Αμπού Ράχμα, δολοφονήθηκε πέρυσι από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδήλωσης. Εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους ξένοι και Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, κάποιοι ιδιαίτερα σοβαρά. Ενώ στο πιο πρόσφατο κύμα καταστολής, 37 κάτοικοι του χωριού έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων οι 5 μέλη της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού που διοργανώνει τις διαδηλώσεις.

Κυριότερη πηγή: Popular Struggle Co-ordination Committee