Προηγούμενες αποστολές
Μετά από 41 χρόνια!

Αργά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου 2008, δυο ελληνικά ψαροκάικα, το Δημήτρης Κ. (Free Gaza) και το Άγιος Νικόλαος (Liberty), στα οποία επέβαιναν 44 άνδρες και γυναίκες από 13 χώρες, έμπαιναν στο λιμάνι της Γάζας.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, είχαν κατακλύσει κάθε σπιθαμή γης στο λιμάνι για να υποδεχτούν τα πρώτα σκάφη μετά από 41 χρόνια. Τόσα είχε κρατήσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από τον έξω κόσμο.
Ηταν ένα ιστορικό ταξίδι και το Free Gaza Movement είχε την τιμή να συλλάβει, να οργανώσει και να φέρει σε πέρας αυτή την ιδέα.
Δυο χρόνια κράτησε η προετοιμασία, όμως κάθε φορά το σχέδιο κολλούσε στην ανεύρεση και εξασφάλιση των σκαφών με τα οποία θα πραγματοποιούνταν η αποστολή. Τελικά, το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβε μια ομάδα Ελλήνων, αλληλέγγυων στο μακρόχρονα αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Περισσότερα...
Μετά το πρώτο ιστορικό ταξίδι, το Free Gaza Movement αποφασίζει να συνεχίσει τις αποστολές του, σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας και στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό πρέπει να γίνει και από άλλους και κυρίως από τις γειτονικές αραβικές χώρες.
Στις 28 Οκτώβρη 2008, ένα νέο σκάφος που έχει προμηθευτεί το FGM, το Dignity, κατάλληλο για καλά ταξίδια ακόμα και το χειμώνα, καταπλέει στο λιμάνι της Γάζας μεταφέροντας 27 γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, από 12 χώρες.  Ανάμεσά τους ο Παλαιστίνιος βουλευτής Μουσταφά Μπαργκούτι, η Ιρλανδή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Μερίντ Μαγκουάιρ και ο ιταλός τραγουδιστής της όπερας Τζο Φαλίτσι, που έδωσε το πρώτο λυρικό κονσέρτο στην ιστορία της Γάζας.
Αυτή τη φορά το Ισραήλ δεν δοκίμασε να εμποδίσει την αποστολή, ούτε εξαπέλυσε απειλές εναντίον της. Περισσότερα...
Στις 8 Νοέμβρη 2008, το Dignity απέπλευσε πάλι για τη Γάζα με 24 επιβάτες. Σ’ αυτή την αποστολή το Free Gaza Movement συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Καμπάνια για τον Τερματισμό του Αποκλεισμού.

Στο σκάφος φορτώθηκαν ιατρικά εφόδια που ξεπερνούσαν σε βάρος τον ένα τόνο, τα οποία συνόδευαν 11 πρώην και τέως μέλη των κοινοβουλίων της Αγγλίας, της Ιρλανδίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας. Αρκετοί υπήρξαν μέλη μιας μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής αποστολής 53 ατόμων, που μερικές μέρες πριν τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας.

Και αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα. Περισσότερα...
Στις 8 Δεκέμβρη το Dignity πραγματοποίησε την τέταρτη αποστολή, που ονομάστηκε «φοιτητική» αποστολή.  Δυο πανεπιστημιακοί από τη Βρετανία έλπιζαν ότι θα πάρουν μαζί τους 11 Παλαιστίνιους φοιτητές, στους οποίους το Ισραήλ αρνιόταν την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το σκάφος μετέφερε και πάλι ένα τόνο φαρμακευτικής βοήθειας και μια βρετανίδα γιατρό, που θα παρέμενε για να βωοηθήσει στα νοσοκομεία της Γάζας.
Και αυτή η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Οι 11 φοιτητές επιβιβάστηκαν στο σκάφος του FGM και βγήκαν στην Ευρώπη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια που τους είχαν δεχτεί. Περισσότερα...
Σελίδα 1 από 2 EναρξηΠροηγουμενο12ΕπομενοΤελος