06 02.2015

Γάζα 2014: Συγκλονιστικά ευρήματα ιατρικής αποστολής για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
report1


Ανεξάρτητη ιατρική διερευνητική αποστολή στη Γάζα εκθέτει λεπτομερώς την εκούσια θανάτωση αμάχων Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στην επίθεση του καλοκαιριού του 2014, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση "Protective Edge."  Oι ενέργειες που τεκμηριώνονται στην έρευνα περιλαμβάνουν τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων από το Ισραήλ, τις δολοφονίες αμάχων από κοντινή απόσταση, τη στόχευση ιατρικού προσωπικού, και άλλα πολλά.  

Η τεράστια έκθεση,των 237 σελίδων, βασίζεται σε επιτόπια έρευνα  που διεξήχθη από την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHR-Ισραήλ), μαζί με διάφορες άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  ιατρικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τους PHR-Ισραήλ, για την έκθεση εργάστηκαν  "οκτώ ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες ιατροί, που δεν σχετίζονται με την ισραηλινή ή την παλαιστινιακή πλευρά που εμπλέκονται στη σύγκρουση," κορυφαίοι ειδικοί σε πολλούς τομείς της ιατρικής, της υγείας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τζένιφερ Λίνινγκ, διευθύντρια  του Τμήματος για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κέντρου  Παγκόσμιας Υγείας και Πληθυσμού, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ήταν μεταξύ εκείνων που επιλέχθηκαν για να επιβλέπουν την έκθεση.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε και από ένα ευρύ φάσμα διακεκριμένων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, το Πρόγραμμα Επιστήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το βρετανικό Κέντρο Shalom-Salaam,το Christian Aid, το Ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία, και πολλά άλλα.

Στην περίληψή της, η διερευνητική αποστολή εκτιμά ότι, στην 50 ημερών επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα:

 •      πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν
 •      τουλάχιστον το 70% από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι
 •      πάνω από 500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους
 •      περισσότεροι από 11.000 τραυματίστηκαν, και
 •      τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Ο ιστότοπος Electronic Intifada δημοσίευσε περίληψη των πορισμάτων της έρευνας, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή σε ένα περιστατικό στο  χωριό Καζάα στη Γάζα,  όπου ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε ένα πλήθος  πολιτών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πολιορκία του κρατώντας λευκές σημαίες και φωνάζοντας "ειρήνη, ειρήνη".

Η επίθεση αυτή, ωστόσο, ωχριά σε σύγκριση με εκείνες που περιγράφονται στην έκθεση. Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHR-Ισραήλ) αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί έκαναν τα εξής στην Επιχείρηση "Protective Edge":

 •      χρησιμοποιούσαν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες
 •      πυροβολούσαν πολίτες σε κοντινή απόσταση, σκοτώνοντάς τους
 •      άφηναν θανάσιμα τραυματισμένα παιδιά στο έδαφος για να πεθάνουν, ακόμα και όταν οι στρατιώτες τα είχαν δει
 •      διεξήγαγαν πολλαπλούς διαδοχικούς βομβαρδισμούς στην ίδια τοποθεσία ("double taps"), σκοτώνοντας τραυματισμένους επιζώντες και όσους προσπαθούσαν να τους σώσουν
 •      βομβάρδιζαν ιατρικές κλινικές που λειτουργούσαν ως καταφύγια για τους πολίτες και τους τραυματίες
 •      «σκόπιμα» επιτίθονταν σε νοσοκομεία
 •      εμπόδιζαν την επείγουσα ιατρική εκκένωση, ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός
 •      σκότωναν και τραυμάτιζαν ιατρικές ομάδες που εκκένωναν νοσοκομεία
 •      αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις περιοχές που δεχόντουσαν επίθεση  
 •      στοχευαν πολιτικούς δρόμους διαφυγής
 •      βομβάρδιζαν ασθενοφόρα
 •      επιτέθηκαν σε αμάχους οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από περιοχές που βρίσκονταν κάτω από πυρά
 •      χτύπαγαν πολίτες
 •      αρνήθηκαν τροφή και νερό στους αμάχους
               και άλλα πολλά.

Η έκθεση επιπλέον τεκμηρίωσε τη χρήση  αντισυμβατικών και πειραματικών όπλων  με αποτέλεσμα τραυματισμούς τους οποίους οι τοπικοί γιατροί  χαρακτήρισαν ως «παράξενους ή ανεξήγητους». Μεταξύ αυτών των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:

 •      πυρομαχικά flechette (τα οποία οι γιατροί αφαιρούσαν χειρουργικά  από τα πρόσωπα παιδιών, όπως  οι ίδιοι ανέφεραν)
 •      βόμβες “explosive barrel” που αναφέρονται ως όπλα "Tzefa Shirion"  τα οποία ενώ κατασκευάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ναρκών, χρησιμοποιήθηκαν σε αμάχους
 •       υπάρχουν υπόνοιες για όπλα DIME, που οδηγούν σε 'ασυνήθιστα εγκαύματα" και "ασυνήθιστους ακρωτηριασμούς," με "απανθρακωμένο" μαύρο δέρμα, που δεν μυρίζει όπως η καμένη σάρκα
 •      όπλα που σφήνωναν "τσιπ υπολογιστών", με το σήμα της Sony,   ως οβίδες στο σώμα των ανθρώπων και
 •     "αέριο άγνωστου τύπου," μια ουσία λευκού χρώματος με  "μυρωδιά λυμάτων" που έκαιγε το δέρμα και προκαλούσε αναπνευστικά προβλήματα. Το αέριο μπορούσε να γίνει ορατό και μύριζε από 500 μέτρα μακριά.

Η ιατρική διερευνητική αποστολή σημειώνει ότι η "συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμών που προκαλούσαν θάνατο ή  απαιτούσαν νοσηλεία  ήταν το αποτέλεσμα εκρήξεων ή πολλαπλών τραυματισμών." Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων κατοίκων της Γάζας είπαν ότι δέχτηκαν επίθεση στα σπίτια τους. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.
 
report2

 
Η έκθεση αναφέρει ότι:

  οι επιθέσεις του Ισραήλ χαρακτηρίζονται από έντονους και απρόβλεπτους βομβαρδισμούς σε γειτονιές αμάχων χωρίς να γίνεται  διάκριση μεταξύ των νόμιμων στόχων και των προστατευόμενων πληθυσμών, και προκάλεσαν εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις, με αεροσκάφη,  μη επανδρωμένα αεροσκάφη,  πυροβολικό άρματα μάχης και ελικόπτερα, ήταν μάλλον απίθανο να ήταν το αποτέλεσμα αποφάσεων που λήφθησαν από μεμονωμένους στρατιώτες ή διοικητές. Θα πρέπει να συνεπάγονται την έγκριση από ανωτάτου επιπέδου φορείς λήψης αποφάσεων στον ισραηλινό στρατό ή / και την κυβέρνηση.

Αναφέρει επίσης ότι "δεν υπήρχε εγγυημένα ασφαλής χώρος στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε υπήρχαν οποιοιδήποτε ασφαλείς δρόμοι διαφυγής από αυτό." Οι εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν το Ισραήλ για "σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου."

report3

Η Συνέπεια

Τα πορίσματα αυτά βασίζονται σε εκτενείς συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες, επαγγελματίες του τομέα της υγείας και  εργαζομένων σε οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών υγείας. Ιατρικά, και άλλα υλικά αποδεικτικά στοιχεία συλλέχθηκαν για να τεκμηριώσουν επιστημονικά αυτές τις προφορικές μαρτυρίες.

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHR-Ισραήλ) μίλησαν με 68 νοσηλευόμενους ασθενείς οι οποίοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, και συμπεριέλαβαν τα αντίγραφα  αυτών των συνεντεύξεων στην έκθεσή της. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας που ρωτήθηκαν μετά τις επιθέσεις υπέφεραν από:

 •      αϋπνία,
 •      αναδρομές στο παρελθόν,
 •      εφιάλτες,
 •      κατάθλιψη,
 •      απώλεια βάρους,
 •      απώλεια της όρεξης,
 •      ασταθείς συναισθηματικές καταστάσεις

Στον απόηχο της επίθεσης, η διερευνητική αποστολή αναφέρει:

 •      έλλειψη στελεχών και  έλλειψη  πόρων στα νοσοκομεία της Γάζας
 •      προβλήματα με την αποστολή ασθενών από τα νοσοκομεία της Γάζας σε εξωτερικά νοσοκομεία για θεραπεία
 •      μακροπρόθεσμη μετατόπιση εξαιτίας της μερικής ή ολικής καταστροφής των περίπου 18.000 σπίτιών
 •      μακροπρόθεσμες βλάβες στην ψυχοκοινωνική και νοητική υγεία  και
 •      αδήριτη ανάγκη για υπηρεσίες αποκατάστασης με ανεπαρκείς πόρους για την επίτευξή τους.


Πιθανά Εγκλήματα Πολέμου


Στις συστάσεις τους, οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHR-Ισραήλ) και οι υπόλοιποι οργανισμοί, καλούν τους διεθνείς παράγοντες, όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, να "διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου επιτρέπουν και διευκολύνουν την είσοδο των ερευνητικών ομάδων στη Γάζα, καθώς και τους εμπειρογνώμονες στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εμπειρογνώμονες στα όπλα," αποκαλύπτοντας ότι αυτό "δεν έχει γίνει ακόμη, μήνες μετά την επίθεση."

Το Ισραήλ εμπόδισε γνωστές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μπουν  στη Γάζα, τον Αύγουστο του 2014, για να διεξάγουν έρευνες. Αυτή η ιατρική διερευνητική αποστολή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη στη Γάζα μετά τις καλοκαιρινές επιθέσεις.

Οι PHR-Ισραήλ ενθαρρύνουν επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις έρευνες που πραγματοποιούνται από τις τοπικές παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών  "στις προσπάθειές τους για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων στη Γάζα, προκειμένου να προχωρήσουν νομικά ή / και με άλλους τρόπους, καθώς και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ή / και να ζητήσουν αποζημιώσεις. Προτείνουν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση "για τους σκοπούς του νομικού προσδιορισμού των παραβιάσεων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου."

Τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, το καλοκαίρι του 2014, στην επίθεσή του στη Γάζα. Η Ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem, έχει αναφέρει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν σε περίπου 70 επιθέσεις του Ισραήλ σε σπίτια στη Γάζα ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, και λέει ότι οι στοχεύσεις του Ισραηλινού Στρατού σε σπίτια συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Η Παλαιστίνη εντάχθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την 1η Απριλίου 2014. Τον Ιανουάριο του 2015, εισαγγελέας του δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, οι ΗΠΑ, αναφέρονται συχνά στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ως «τον πιο ηθικό  στρατό  στον κόσμο», με αποτέλεσμα ορισμένοι αξιόλογοι ισραηλινοί δημοσιογράφοι, όπως ο Γιδεόν Λεβί, να επικρίνουν αυτές τις δηλώσεις ως υποκρισία, υπό το φως των τεκμηριωμένων επιθέσεων, όπως αυτές του καλοκαιριού του 2014 από το Ισραήλ. Τον Ιούλιο του 2014 εν μέσω της Επιχείρησης «Protective Edge», ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Ron Dermer, επέμεινε ότι οιισραηλινές δυνάμεις κατοχής αξίζουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την «αδιανόητη αυτοσυγκράτηση» που ασκoύν στη Γάζα και ότι το Ισραήλ κέρδισε "τον θαυμασμό της διεθνούς κοινότητας" για την υποτιθέμενη "προσοχή"  που επέδειξε κατά τους βομβαρδισμούς.

 Όμως, η έκθεση αυτή φαίνεται να αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

 globalresearch (μετάφραση: Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα")
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 03 Μάρτιος 2015 13:21