11 10.2013

Οι ανθρωπιστικές συνέπειες του περιορισμού στην πρόσβαση στη Γάζα μέσω Αιγύπτου

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Οι ανθρωπιστικές συνέπειες του περιορισμού στην πρόσβαση στη Γάζα μέσω Αιγύπτου

 

Μια έκθεση από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το αρχείο pdf μπορείτε να το κατεβάσετε  εδώ

Σημαντικά σημεία

• Εξ αιτίας των μακροπρόθεσμων περιορισμών που επιβάλλονται από το Ισραήλ για τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών από και προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των ελεγχόμενων από το Ισραήλ διελεύσεων,   η  οικονομία και ο πληθυσμός της Γάζας εξαρτώνται από το παράνομο εμπόριο των τούνελ,  κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο,  και το αιγυπτιακό σημείο διέλευσης της Ράφα , το οποίο έχει γίνει η κύρια είσοδος των επιβατών και το πέρασμα προς τον έξω κόσμο.

• Οι πρόσφατες ενέργειες για την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων και της ανασφάλειας στην περιοχή του Σινά περιλαμβάνουν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη διακίνηση των ανθρώπων μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα  και το κλείσιμο των τούνελ του παράνομου εμπορίου κάτω από τα σύνορα  Αιγύπτου – Γάζας.   Ταυτόχρονα, υπήρξαν μόνο περιορισμένες  διευκολύνσεις των συνεχιζόμενων περιορισμών που επιβάλλονται σε νόμιμο σημεία διέλευσης από το Ισραήλ . Κατά συνέπεια , η ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιδεινωθεί .

• Κατά μέσο όρο , λιγότερα από 398 άτομα την ημέρα έχουν διασχίσει το πέρασμα της Ράφα προς τις δύο κατευθύνσεις από τον Ιούλιο του 2013 περίπου το 29 τοις εκατό του αριθμού που πέρασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 ( 1.353 ) .

• Λιγότερα από δέκα τούνελ πιστεύεται ότι λειτουργούν,  από τα περίπου 300 τούνελ που λειτουργούσαν πριν από τον Ιούνιο. Αυτά ήταν ηβασική δίοδος για την προμήθεια των υλικών κατασκευής και των καυσίμων .

• Οι Εγκαταστάσεις Παραγωγής Ενέργειας της Γάζας ( GPP) έχουν αναγκαστικά μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να κλείσουν εντελώς , αν δεν διατεθεί ο επαρκής εφοδιασμός καυσίμων επειγόντως.

• Οι ελλείψεις καυσίμων και η αύξηση στις διακοπές ρεύματος επηρεάζουν σημαντικά την παροχή βασικών υπηρεσιών , οι ελλείψεις των υλικών κατασκευής εμποδίζουν τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βασικών υποδομών παροχής υπηρεσιών , καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση   μέσω της διέλευσης της Ράφα  εμποδίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας στο εξωτερικό .

gazaark
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 11 Οκτώβριος 2013 21:47