01 11.2012

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών Εβραίων θα υποστήριζε ένα καθεστώς απαρτχάιντ στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς


Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρίας Dialog που δημοσιεύθηκε στη Haaretz, τα 2/3 των Ισραηλινών εβραίων υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που η Δυτική Όχθη προσαρτηθεί στο Ισραήλ, τα 2,5 εκατ. Παλαιστινίων θα πρέπει να στερηθούν του δικαιώματος ψήφου.

Τρεις στους τέσσερις είναι υπέρ των χωριστών δρόμων για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και το 58% πιστεύει πως το Ισραήλ ήδη εφαρμόζει πρακτικές απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων. Το 1/3 θέλει τους Άραβες πολίτες μέσα στο Ισραήλ να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Περίπου έξι στους δέκα πιστεύει πως οι Εβραίοι πρέπει να προτιμούνται έναντι των Αράβων σε κυβερνητικά πόστα, το 49% θεωρεί πως οι εβραίοι πολίτες πρέπει να έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους Άραβες, το 42% δεν θέλει να μένει στο ίδιο κτίριο ή να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο με Άραβες .

Ο Gideon Levy, ισραηλινός δημοσιογράφος, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας πως «οι Ισραηλινοί ανοιχτά, χωρίς ντροπή και ενοχές, περιγράφουν τους εαυτούς τους ως εθνικιστές ρατσιστές… Είμαστε ρατσιστές, λένε. Εφαρμόζουμε απαρτχάιντ και θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κράτος απαρτχάιντ. Αυτό είναι το Ισραήλ… Αν αυτή η έρευνα αφορούσε τη συμπεριφορά προς τους εβραίους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, το Ισραήλ θα είχε ξεσηκώσει την κόλαση. Όταν όμως αφορά εμάς, οι νόμοι δεν ισχύουν».
Οι συζητήσεις για πιθανή προσάρτηση της Δυτικής Όχθης ή των πιο βασικών εποικισμών που βρίσκονται σε αυτή, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι προσδοκίες ενός διαπραγματευτικού διακανονισμού έχουν εξανεμιστεί. Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ πρόσφατα υπερθεμάτισε για την προσάρτηση των εδαφών ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη Πράσινη Γραμμή και τα διαχωριστικά εμπόδια που έχει φτιάξει το Ισραήλ (δηλαδή το Τείχος).
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν τον ισχυρισμό των Αράβων πολιτών, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού, ότι έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές διακρίσεις. Σχεδόν οι μισοί από όσους απάντησαν στην έρευνα, λένε πως οι Ισραηλινοί Άραβες θα πρέπει να μεταφερθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή και το 1/3 λέει πως οι αραβικές πόλεις μέσα στο Ισραήλ θα πρέπει να περάσουν στη δικαιοδοσία της ΠΑ, σε αντάλλαγμα με τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με την Haaretz, η έρευνα βρήκε πως οι υπερ-ορθόδοξοι εβραίοι έχουν τις πιο ακραίες απόψεις για τους Άραβες, με το 70% να υποστηρίζει τη νόμιμη στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων και το 95% να είναι υπέρ των διακρίσεων σε βάρος των Αράβων στους χώρους εργασίας (σ.σ.: τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν είναι ενδεικτικά γιατί οι υπερ-ορθόδοξοι κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα σε άντρες -γυναίκες, ορθόδοξους και μη, ορισμένοι δεν αποδέχονται το κράτος και οι περισσότεροι δεν εργάζονται).

http://intifadagr.wordpress.com/