01 11.2012

Το Ισραήλ παραδέχεται για πρώτη φορά τη δολοφονία του Αμπού Τζιχάντ

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Το Ισραήλ παραδέχεται για πρώτη φορά τη δολοφονία του Αμπού Τζιχάντ, δεύτερου στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, πριν από 14 χρόνια στην Τύνιδα, σύμφωνα με αποσπάσματα άρθρου που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Yedi.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έλαβε άδεια για τη δημοσίευση των λεπτομερειών της ισραηλινής επιχείρησης έπειτα από εξάμηνες διαπραγματεύσεις με την στρατιωτική υπηρεσία λογοκρισίας.

Η επιχείρηση κατά του Αμπού Τζιχάντ, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Χαλίλ αλ-Ουαζίρ, τη νύκτα της 15ης προς τη 16η Απριλίου 1988 στην Τύνιδα, έδρα της ηγεσίας της ΟΑΠ, είχε ως στόχο την εξόντωση ενός από τους ηγέτες στο εξωτερικό της πρώτης Ιντιφάντα, που είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 1989 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η επιχείρηση δολοφονίας του Αμπού Τζιχάντ πραγματοποιήθηκε από 26 μέλη των κομάντος του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, της επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού. Αρχηγός του επιτελείου ήταν τότε ο Μοσέ Γιααλόν, ο σημερινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Ναχούμ Λεβ.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε λίγο πριν από τον θάνατό του το 2000 και η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά, ο Ναχούμ Λεβ διηγήθηκε στην Yediot Aharonot ότι η ομάδα των κομάντος έφθασε μυστικά στον τόπο της επιχείρησης και χωρίσθηκε σε δύο μικρότερες ομάδες.

Η πρώτη, αποτελούμενη από οκτώ άνδρες και με επικεφαλής τον Ναχούμ Λεβ έφθασε με αυτοκίνητο σε απόσταση 500 μέτρων από την κατοικία του Αμπού Τζιχάντ.

Συνοδευόμενος από έναν στρατιώτη μεταμφιεσμένο σε γυναίκα για να δοθεί η εικόνα του ζευγαριού που κάνει νυκτερινή βόλτα, ο Λεβ κρατούσε ένα κουτί με σοκολατάκια στο οποίο είχε κρύψει ένα πιστόλι με σιγαστήρα.

Στην αρχή, σκότωσε έναν φρουρό που είχε αποκοιμηθεί μέσα σε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια η δεύτερη ομάδα διείσδυσε στην βίλλα αφού παραβίασε την πύλη.

Με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες, οι κομάντος της δεύτερης αυτής ομάδας σκότωσαν έναν δεύτερο φρουρό που μόλις είχε ξυπνήσει και δεν είχε τον χρόνο να πιάσει το όπλο του. Ενας κηπουρός που κοιμόταν στην αποθήκη της έπαυλης δολοφονήθηκε επίσης.

"Ηταν κρίμα γι΄αυτόν, αλλά, αλλά όταν γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις, πρέπει να βεβαιώνεται κανείς ότι έχει εξουδετερωθεί κάθε πιθανή αντίσταση", σχολίασε ο Ναχούμ Λεβ.

Τότε ένας από τους συναδέλφους του προσπέρασε τον Λεβ στη σκάλα που οδηγούσε στο υπνοδωμάτιο του Αμπού Τζιχάντ και τον πυροβόλησε πρώτος.

"Οπως φάνηκε, (ο Αμπού Τζιχάντ) είχε πιστόλι. Τον πυροβόλησα, με μία παρατεταμένη ριπή, προσέχοντας να μην τραυματίσω τη σύζυγό του που είχε εμφανισθεί στο μεταξύ, και πέθανε. Οι άλλοι κομάντος τον πυροβόλησαν επίσης για να βεβαιωθούν ότι ήταν νεκρός".

Πηγή: Left.gr
---



Κι ένα σύντομο βιογραφικό του Αμπού Τζιχάντ, από τη στήλή του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς:

Abu Jihad: O ένοπλος αγώνας και η καταδίωξη


Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες χρειάστηκαν πάνω από είκοσι χρόνια και πολλές προσπάθειες δολοφονίας προτού, το 1988, καταφέρουν να χτυπήσουν τον στρατιωτικό εγκέφαλο της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Khalil al-Wazir γνωστό με το συνωμοτικό όνομα Abu Jihad.
Στην 24η επέτειο από τη δολοφονία του η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar δημοσίευσε αφιέρωμα στη ζωή του και την πολυετή καταδίωξή του από το Ισραήλ, πληροφορίες και αποσπάσματα από το οποίο παρουσιάζουμε. 
Ο Khalil al-Wazir γεννήθηκε το 1935. Το 1948 εκτοπίστηκε με την οικογένειά του από τη Ράμλε (κοντά στο σημερινό αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και γνώρισε τον Αραφάτ στο Κουβέιτ όπου προώθησε την ιδέα και το σχέδιο του ένοπλου αγώνα για την απελευθέρωση.
Μετά το 1948 οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν πίστευαν ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν ικανοί να οργανώσουν αντιστασιακό κίνημα. «Τα πρώτα νέα για τον Abu Jihad έφτασαν στο Ισραήλ το 1964 μέσω της μυστικής ομάδας της Μοσάντ «Οδυσσέας», που αποστολή της ήταν να κατασκοπεύει τις παλαιστινιακές προσφυγικές κοινότητες στις αραβικές χώρες. Οι κατάσκοποι ανέφεραν τη δημιουργία του παλαιστινιακού εθνικού απελευθερωτικού κινήματος υπό την καθοδήγηση του Yasser Arafat και του Al-Wazir»
Η πρώτη προσπάθεια δολοφονίας του έγινε στη Δαμασκό. Όμως, μετά το 1967 ο ένοπλος αγώνας εντείνεται και το 1970 η Iσραηλινή πρωθυπουργός Golda Meir δίνει εντολή για άμεση δολοφονία του Abu Jihad. «To 1975, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε ένα κτίριο στη Βηρυτό, βασιζόμενη σε πληροφορίες για μια συνάντηση της Φατάχ που θα γινόταν εκεί. Εκτός τον Abu Jihad, υποτίθεται ότι θα βρισκόταν εκεί και όλη η ηγεσία της Φατάχ». Ο Abu Jihad συνέχισε να οργανώνει επιθέσεις, όπως η επίθεση με τη συμμετοχή της Dalal Mughrabi το 1978. 
Μετά την ισραηλινή επέμβαση στον Λίβανο και την εγκατάσταση της PLO στην Τυνησία, το 1982, ο Abu Jihad προσπάθησε να αντιστρέψει την οπισθοδρόμηση του ένοπλου αγώνα.
Στις 7 Μαρτίου του 1988, τρεις Παλαιστίνιοι κομάντος κατέλαβαν ένα λεωφορείο που μετέφερε εργάτες των ισραηλινών πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ντιμόνα. Οι μαχητές σκοτώθηκαν μαζί με τρεις από τους εργάτες σε ανταλλαγή πυρών με τον ισραηλινό στρατό. 
Ο τότε υπουργός Άμυνας Yitzhak Rabin, διέταξε τη διεξαγωγή μιας απευθείας επιχείρησης για τη δολοφονία του Abu Jihad, που δεν θα στόχευε όμως κινούμενο στόχο με αεροεπιδρομή. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο παλαιστινιακό κίνημα ότι το Ισραήλ μπορούσε να βρει τους εχθρούς στα σπίτια τους. 
Στις 13 Απριλίου 1988, πλοιάρια του ισραηλινού ναυτικού που μετέφεραν τους δολοφόνους έφτασαν στην Τυνησία. Μετά από 23 χρόνια κατάφεραν να δολοφονήσουν τον Abu Jihad. Την επόμενη μέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yitzhak Shamir ρωτήθηκε για την ανάμειξη του Ισραήλ στη δολοφονία. Απάντησε με βλοσυρό ύφος ότι «έμαθα γι’ αυτό από το ραδιόφωνο».