17 08.2012

Ισραηλινοί δεσμοφύλακες χτύπησαν αφήνοντας αναίσθητο τον Παλαιστίνιο απεργό πείνας Σαφάντι – 4 Παλαιστίνιοι συνεχίζουν την απεργία πείνας

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Ισραηλινοί δεσμοφύλακες χτύπησαν αφήνοντας αναίσθητο τον Παλαιστίνιο απεργό πείνας Σαφάντι – 4 Παλαιστίνιοι συνεχίζουν την απεργία πείνας
Οι Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας Χασάν Σαφάντι και Σάμερ Αλ Μπαρκ συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρή κακομεταχείριση από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, υπό τις μορφές της σωματικής βαναυσότητας και των ψυχολογικών βασανιστηρίων. Το Addameer, το Al Haq και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ, εξέφρασαν την απόλυτη αγανάκτησή τους για τα πρόσφατα βίαια περιστατικά που έχουν αφήσει αυτούς τους ήδη εξασθενημένους κρατούμενους που βρίσκονται σε παρατεταμένη απεργία πείνας, με σωματικά και ψυχολογικά τραύματα. Ο Αλ Μπαρκ είναι σήμερα (16/8) στην 87η ημέρα απεργίας πείνας, την οποία είχε ξεκινήσει μόλις μια εβδομάδα μετά τον τερματισμό της προηγούμενης που είχε διαρκέσει 30 ημέρες. Ο Σαφάντι είναι στην 57η ημέρα απεργίας πείνας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά από τον τερματισμό της προηγούμενης που είχε διαρκέσει 71 ημέρες.

Κατά την επίσκεψη του δικηγόρου του Addameer Φάρες Ζιάντ, στις 14 Αυγούστου, ο Σαφάντι διηγήθηκε το πιο πρόσφατο βίαιο περιστατικό που είχε συμβεί την προηγούμενη ημέρα. Περίπου στις 9 π.μ. στις 13 Αυγούστου, οι δεσμοφύλακες της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών, μπήκαν στο δωμάτιο απομόνωσης που μοιράζεται ο Σαφάντι με τον άλλο διοικητικά κρατούμενο, τον Αλ Μπαρκ, στην κλινική της φυλακής Ράμλε, και τους ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να τους μεταφέρουν σε δωμάτιο της κλινικής με άλλους κρατούμενους, που δεν κάνουν απεργία πείνας. Ο Σαφάντι και ο Αλ Μπαρκ αρνήθηκαν τη μεταφορά, καθώς τη θεώρησαν ως μια προσπάθεια να τους ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση για να σπάσουν την απεργία πείνας, καθώς θα περιτριγυρίζονταν από άτομα που θα έτρωγαν τακτικά, μπροστά τους.

Όταν αρνήθηκαν να μετακινηθούν, οι Ισραηλινοί δεσμοφύλακες επιτέθηκαν και στους δύο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το κεφάλι του Σαφάντι χτύπησε δύο φορές πάνω στη σιδερένια πόρτα του κελιού, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος αναίσθητος. Οι δεσμοφύλακες στη συνέχεια τον έσυραν στο διάδρομο για να τον δουν όλοι οι άλλοι κρατούμενοι. Αργότερα την ίδια νύχτα, κατά τις 10 μ.μ., ο Σαφάντι και ο Αλ Μπαρκ μεταφέρθηκαν σε άλλο δωμάτιο απομόνωσης, χωρίς στρώματα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της βάναυσης, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, ο Σαφάντι ανακοίνωσε ότι δεν θα πίνει ούτε νερό, που μέχρι τώρα ήταν το μόνο που έπαιρνε κατά τα τη διάρκεια της απεργίας πείνας. Ως διαμαρτυρία στη βαναυσότητα των δεσμοφυλάκων, οι υπόλοιποι κρατούμενοι στη φυλακή Ράμλε άρχισαν να επιστρέφουν τα γεύματά τους.

Ο Σαφάντι και ο Αλ Μπαρκ, παραμένουν σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της διοικητικής τους κράτησης, που ανανεώθηκε μετά τη λήξη της μαζικής απεργίας των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Σαφάντι είχε ρητά συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τον τερματισμό εκείνης της απεργίας πείνας και του είχαν εγγυηθεί την αποφυλάκιση, μετά τον τερματισμό της τότε τρέχουσας διαταγής διοικητικής κράτησης – μια δέσμευση που δεν τηρήθηκε. Μια τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της κράτησης του Σαφάντι συνεχώς αναβάλλεται.

Σύμφωνα με το Maan, την Πέμπτη αναβλήθηκε εκ νέου, παρά το γεγονός ότι ο Σαφάντι μεταφέρθηκε με αμαξίδιο στην αίθουσα του στρατοδικείου. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Συλλόγου Κρατουμένων Άχμαντ Σαφιεχ, ο Σαφάντι έδειχνε καταπονημένος και αδύνατος. Ο συνεδρίαση κράτησε 3 ώρες, κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την κράτηση του Σαφάντι χωρίς δίκη.

Ο Σαφάντι είπε στο δικηγόρο ότι η διοίκηση της κλινικής της φυλακής Ράμλε, κατέσχεσε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων των ρούχων και του κορανίου, αλλά υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι να αποφυλακισθεί.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε απεργία πείνας: ο Αϊμάν Σαραουάνα και ο Σάμερ Αλ Ισάουι, έχοντας φτάσει τις 47 και τις 16 ημέρες αντίστοιχα. Και οι δύο κρατούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι τον περασμένο Οκτώβρη κατά τη συμφωνία ανταλλαγή κρατουμένων, και κατόπιν ξανασυνελήφθησαν. Κρατούνται με βάση απόρρητες πληροφορίες και βλέπουν τις απεργίες πείνας ως το μοναδικό τους μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στην εκ νέου σύλληψή τους.

Πηγές: Addameer, Maan
από:http://intifadagr.wordpress.com/