23 07.2012

Ενημέρωση για τους Παλαιστίνιους απεργούς πείνας

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Επείγουσα δράση είναι αναγκαία για να σωθούν οι Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας

 Κοινή ανακοίνωση

- του Συλλόγου Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Addameer,

- του Al Haq

- και των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ

 


Τζάφα – Ραμάλα 19 Ιουλίου 2012

 
Το Addameer, το Al Haq και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ (PHR – IL) επαναλαμβάνουν την απόλυτη ανησυχία τους για τις ζωές των Παλαιστινίων κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας σε ισραηλινές φυλακές, ιδιαίτερα για τον σοβαρά άρρωστο κρατούμενο Άκραμ Ρικχάουι που είναι στην 99η ημέρα της απεργίας πείνας σήμερα.

Σύμφωνα με τη σύζυγο του Άκραμ, αφότου μίλησε με δικηγόρους που τον επισκέφθηκαν, η υγεία του συνεχίζει να επιδεινώνεται. Ο Άκραμ είναι τώρα ανίκανος να κινήσει το αριστερό του πόδι και το αριστερό του χέρι και μπορεί να κινηθεί μόνο με αναπηρικό καροτσάκι. Πριν από δύο ημέρες ο Άκραμ προσπάθησε να σταθεί και αμέσως έπεσε στο έδαφος και χτύπησε το κεφάλι του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άσαφ Χαροφέρ και μετά επέστρεψε στην κλινική της φυλακής Ράμλε. Τώρα καταναλώνει νερό, αλάτι και βιταμίνες. Ο Άκραμ που υποφέρει από διαβήτη, άσθμα και οστεοπόρωση, παραμένει σε απεργία πείνας, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του εξαιτίας της ιατρικής του κατάστασης.

 
Ο διοικητικά κρατούμενος Σάμερ Αλ Μπαρκ είναι σήμερα στην 59η ημέρα της νέας απεργίας πείνας, μετά από μια προηγούμενη απεργία πείνας 30 ημερών. Το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται να τον αφήσει ελεύθερο [να πάει] στο σπίτι του στη Δυτική Όχθη. Ο δικηγόρος των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ, Μοχάμεντ Μαχάγκνι, επισκέφθηκε τον Σάμερ στην κλινική της φυλακής Ράμλε, σήμερα το πρωί. Ο Σάμερ ανέφερε ότι η υγεία του έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Σημείωσε ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο σφυγμός του είχε πέσει στους 35 σφυγμούς το λεπτό, που είναι μια ανησυχητική και επικίνδυνη για τη ζωή, κατάσταση. Τότε μεταφέρθηκε για μια νύχτα στο νοσοκομείο Άσαφ Χαροφέχ, κατά την οποία ήταν αλυσοδεμένος από τρία άκρα στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ο Σάμερ ανέφερε επίσης ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών τον απειλεί με εξαναγκαστική θεραπεία και εξαναγκαστική σίτιση εάν δε σπάσει την απεργία πείνας. Ο Σάμερ υποφέρει τώρα από ίλιγγο, δραστική μείωση βάρους, ακούσιο ρίγος και πάγωμα στα πόδια, συμπτώματα που μπορεί να φανερώνουν περιφερειακή βλάβη στα νεύρα.
 

Ο Χασάν Σαφάντι είναι στην 29η ημέρα της νέας απεργίας πείνας, μετά από την απεργία πείνας 71 ημερών ως διαμαρτυρία εναντίον της διοικητικής κράτησής του. Σύμφωνα με την οικογένεια του Χασάν, την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε να πίνει νερό για δύο ημέρες και ακολούθως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άσαφ Χαροφέχ εξαιτίας της ταχείας επιδείνωσης της υγείας του. Είναι τώρα πίσω στη φυλακή Ράμλε σε απομόνωση όπου περιμένει την ακροαματική διαδικασία στις 25 Ιουλίου. Η ακροαματική διαδικασία μπορεί να καθορίσει εάν θα επικυρωθεί ή όχι η νέα διαταγή διοικητικής κράτησής του, με δεδομένο ότι είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τον τερματισμό της μαζικής απεργίας πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων και θα έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος στις 21 Ιουνίου.
 

Ενώ η διοικητική κράτηση επιτρέπεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό εξαιρετικές συνθήκες καθώς παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Πράγματι η άρνηση δίκαιης δίκης συνιστά «σοβαρή παραβίαση» της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Ισραήλ, σε μια απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2008, να «εγγυηθεί ότι γίνονται σεβαστά τα ελάχιστα πρότυπα κράτησης, να φέρει σε δίκη όλους τους κρατούμενους [και] να θέσει ένα τέρμα στη χρήση των “διαταγών διοικητικής κράτησης”». Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι η παρατεταμένη διοικητική κράτηση είναι πιθανόν να οδηγήσει σε έκθεση των κρατουμένων σε «βασανιστήρια, κακομεταχείριση και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Ένας τέταρτος απεργός πείνας, ο Αϊμάν Σαράουνα, είναι στην 19η ημέρα απεργίας πείνας σήμερα. Ο Αϊμάν αποφυλακίστηκε κατά την συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων τον περασμένο Οκτώβρη, για να ξανασυλληφθεί στις 31 Ιανουαρίου. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του. Ο Αϊμάν κρατείται τώρα σε απομόνωση στη φυλακή Ριμόν.
 

Ένας δικηγόρος του Addameer υπέβαλε αίτημα να επισκεφθεί τους απεργούς πείνας στην κλινική της φυλακής Ράμλε και δεν του δόθηκε άδεια μέχρι τη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Σε όλους τους τωρινούς απεργούς πείνας τους αρνούνται την πρόσβαση σε ανεξάρτητους γιατρούς. Δύο εφέσεις θα υποβληθούν αύριο [20/7] από τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ στο Περιφερειακό Δικαστήριο σχετικά με την είσοδο γιατρών για τον Άκραμ και τον Σάμερ.
 

Υπό το φως της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης των εναπομεινάντων Παλαιστινίων κρατουμένων  σε απεργία πείνας, το Addameer, το Al Haq, και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ, καλούν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως για λογαριασμό τους και να απαιτήσει:

 

-          απρόσκοπτη πρόσβαση ανεξάρτητων γιατρών για όλους τους απεργούς πείνας

-          την άμεση μεταφορά του Άκραμ Ρικχάουι και του Σάμερ Αλ Μπαρκ σε δημόσιο νοσοκομείο, και τη μεταφορά όλων των απεργών πείνας άνω των 40 ημερών σε δημόσια νοσοκομεία

-          κανένας απεργός πείνας να μην είναι αλυσοδεμένος όσο νοσηλεύεται

-          σε όλους τους απεργούς πείνας – ιδιαίτερα εκείνους σε προχωρημένα στάδια απεργίας πείνας – να επιτρέπονται επισκέψεις συγγενών, όσο είναι ακόμα σε διαύγεια

-          να παρέχεται όλη η πληροφόρηση στις οικογένειες, σχετικά με την κατάσταση της υγείας των αγαπημένων τους, η οποία είναι ευθύνη των νοσοκομείων και του ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα της ιατρικής δεοντολογίας

-          να αποφυλακιστεί ο Άκραμ Ρικχάουι για ανθρωπιστικούς λόγους

-          ο Χασάν Σαφάντι και ο Σάμερ Αλ Μπαρκ, μαζί με όλους τους άλλους διοικητικά κρατούμενους, να αποφυλακιστούν άμεσα και άνευ όρων

-          το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποστείλει άμεσα μια κοινοβουλευτική εξεταστική των πραγμάτων αποστολή που να περιλαμβάνει μέλη της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διερευνήσει τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων που     κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

 

Πηγή: Addameer

από:http://intifadagr.wordpress.com/