20 06.2012

Ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης καταδικάζεται τη μέρα των γενεθλίων του σε 20 μέρες φυλάκιση

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Ο Γιανίβ Μαζόρ καταδικάστηκε τη Δευτέρα το πρωί από το διοικητή του σε είκοσι μέρες φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να εκπληρώσει τα καθήκοντα εφεδρικής θητείας. «Αυτός είναι ένας στρατός του οποίου ο κύριος σκοπός είναι η διατήρηση του καθεστώτος κατοχής που έχει επιβληθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας – και δεν μπορώ να υπηρετήσω σε αυτόν», είπε ο Μαζόρ, ελπίζοντας ότι και άλλοι θα τον ακολουθήσουν.

Ο Γιανίβ Μαζόρ – κάτοικος Ιερουσαλήμ, αρχιλοχίας (έφεδρος) στις ένοπλες δυνάμεις, και ξεναγός στο επάγγελμα, γιορτάζει τα 31α του γενέθλια. Μιλώντας στο +972 καθ’ οδόν για τη φυλακή ο Μαζόρ είπε ότι η απόφαση να αρνηθεί αναπτύχθηκε μέσα του τα προηγούμενα επτά χρόνια, και γινόταν πιο δυνατή όσο περισσότερο μάθαινε για τις ισραηλινές πολιτικές στα κατεχόμενα εδάφη. «Λυπάμαι που δεν γνώριζα τι έκανε ο στρατός όταν κατατάχτηκα, γιατί όσα περισσότερα γνωρίζω, τόσο πιο καθαρά αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορώ να υπηρετήσω», είπε.

«Υπηρέτησα σε μια μονάδα τεθωρακισμένων από το 1999 έως το 2002, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μου στην κοιλάδα του Ιορδάνη, αλλά επίσης βαθύτερα στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, μέσα και έξω από ένα τανκ, και έκτοτε επέστρεψα για 6-7 γύρους εφεδρικής θητείας. Η απόφαση να αρνηθώ είναι ένα είδος κλιμάκωσης μιας προσωπικής διεργασίας την οποία περνάω τα τελευταία εφτά χρόνια. Όταν πηγαίνεις σχολείο στο Ισραήλ δεν σου λένε πραγματικά τι κάνει ο στρατός στα κατεχόμενα εδάφη και έτσι μπήκα στο στρατό ως τυπικό παράγωγο του συστήματος εκπαίδευσης: ένα καλό παιδί, υπάκουο, υπηρετεί στα κατεχόμενα εδάφη και δεν σκέφτεται γι’ αυτό καθόλου. Ιδιαίτερα δεν σκέφτεται. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποίησα το μυαλό μου, αναρωτώμενος τι σημαίνουν τα πράγματα που κάνουμε εκεί πέρα. Αυτό με οδήγησε αρχικά απλά να αποφύγω τη θητεία, αλλά κοιτώντας από μια άλλη σκοπιά κατά τη διάρκεια σε ενός ταξιδιού στο εξωτερικό για ένα χρόνο, αποφάσισα ότι ήταν ώρα να σταματήσω να προσποιούμαι».

Μετά που κλήθηκε για εκπαίδευση με τη μονάδα του, ο Μαζόρ ενημέρωσε τον αξιωματικό του ότι δεν μπορούσε πλέον να υπηρετεί. Ο διοικητής είχε κατανόηση, είπε, αλλά δήλωσε ότι η απόφαση να απαλλαγεί από τη θητεία δεν ήταν δική του, και μετέφερε το αίτημα ψηλότερα στην ιεραρχία. Την Τετάρτη ο Μαζόρ έλαβε μια ποινή 15 ημερών με αναστολή και στάλθηκε σπίτι. «Ο διοικητής του τάγματος σκέφτηκε ότι ήταν μια ευκαιρία για μένα να πάρω το γουικέντ και να το ξανασκεφθώ. Στην πραγματικότητα ήταν καλό γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να πάω με την [οργάνωση]
«Σπάζοντας τη Σιωπή» μια επίσκεψη στη Χεβρώνα την Παρασκευή και στους νότιους λόφους της Χεβρώνας με το Ta’ayush το Σάββατο, και αυτό μόνο ενίσχυσε την απόφασή μου.

Σήμερα αρνήθηκα και πάλι, και ο διοικητής είπε ότι θα ήθελε να μου βρει μη μάχιμα καθήκοντα. Του είπα ότι για μένα ένας στρατιώτης-δάσκαλος, ένας οδηγός ή ένας μαχητής σε μια από τις μονάδες-ελίτ, είναι το ίδιο και όλα αντιπροσώπευαν το στρατό. Με παρέπεμψε στο διοικητή της ταξιαρχίας, που με καταδίκασε σε 20 μέρες εγκλεισμό. Του είπα ότι φυλακίζομαι για τα πιστεύω μου και ότι ελπίζω να μην ξανασυναντηθούμε σε παρόμοιες συνθήκες, αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να με καλεί για θητεία.

Παρόλο που είναι η πρώτη μου φορά στη φυλακή είμαι τελείως καλά με αυτό. Νιώθω εντάξει με τον εαυτό μου. Η απόφασή μου πηγάζει από αυτά που είδα στα κατεχόμενα εδάφη, πράγματα που με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι δεν μπορώ να είμαι πια μέρος του στρατού. Μπορώ μόνο να ελπίσω ότι η ενέργειά μου θα εμπνεύσει και άλλους που αντιμετωπίζουν τώρα την κατάταξη ή μια εφεδρική θητεία και ακόμα δεν είναι βέβαιοι τι θα κάνουν».

Τους τελευταίους μήνες διάφοροι νεαροί ισραηλινοί-ες αρνήθηκαν να καταταγούν σε μια κοινή δράση ενάντια στην κατοχή. Μία από αυτές, η Νοάμ Γκουρ, φυλακίστηκε για τουλάχιστον 20 μέρες, και μετά αφέθηκε ελεύθερη και απαλλάχθηκε για λόγους «διανοητικής υγείας». Ο Μαζόρ θα είναι έξω από τη φυλακή στο τέλος του μήνα και είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα ξανακληθεί να επιστρέψει στη μονάδα του αμέσως – και άρα θα ξαναφυλακιστεί – ή όχι.

Κυριότερη πηγή: +972

από:http://intifadagr.wordpress.com/
Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 13:07