22 05.2012

Ο ισραηλινός στρατός ψάχνει 4.500 λιποτάκτες και ανυπότακτους

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Η στρατιωτική αστυνομία οργανώνει επιχείρηση για να πιάσει λιποτάκτες και ανυπότακτους καθώς το ποσοστό τους αυξάνεται σημαντικά.
Η στρατιωτική αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για να συλλάβει λιποτάκτες και ανυπότακτους, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο. Η επιχείρηση θα διαρκέσει 10 ημέρες και εκατοντάδες αναμένεται να συλληφθούν και να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των λιποτακτών από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανήλθε από 1.800 το 2010 σε 2.700 το 2011, οπότε καταγράφηκαν επίσης 1.800 ανυπότακτοι. Πάνω από 700 από τους λιποτάκτες και 800 από τους ανυπότακτους είναι γυναίκες, μερικές από τις οποίες δήλωσαν ψευδώς ότι ήταν θρησκευόμενες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άλλαξαν το πρωτόκολλο ώστε να θεωρείται λιποτάκτης ένας στρατιώτης που απουσιάζει για 21 ημέρες, σε σύγκριση με τις 45 ημέρες που ήταν προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι στρατιώτες θεωρούνται τώρα λιποτάκτες.

Το 2011, μια παρόμοια επιχείρηση σταμάτησε μετά από μια ημέρα εξαιτίας της έλλειψης χώρου στις στρατιωτικές φυλακές. Φέτος ο στρατός έφτιαξε ειδικά κέντρα κράτησης για περιόδους 28 ημερών, πριν από την επιχείρηση. Επιπλέον, κάπου 100 κρατούμενοι που τους απέμεναν λιγότερες από 8 ημέρες να εκτίσουν, αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίτερα.

Ένα επιπλέον κέντρο κράτησης το οποίο θα μπορεί να έχει έως και 1.200 τροφίμους, προγραμματίζεται να χτιστεί κοντά στο Μπέιτ Ναμπάλα. Η Φυλακή 6 μπορεί να μετατραπεί σε φυλακή ασφαλείας.

Μέχρι τώρα 200 λιποτάκτες και 15 ανυπότακτοι έχουν συλληφθεί. Μεταξύ των λιποτακτών ήταν και μία γυναίκα 31 ετών που δεν προσήλθε στο Κέντρο Κατάταξης επί 11 χρόνια, όπως και άνδρες στα 40 τους που δεν προσήλθαν για εφεδρική θητεία επί πέντε χρόνια.

Τα στοιχεία λένε επίσης ότι 18.000 στρατιώτες τίθενται υπό κράτηση κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 12.000 μεταφέρονται σε στρατιωτικές φυλακές. «Θα έχουμε πρόβλημα εάν όλοι οι λιποτάκτες και ανυπότακτοι παραδοθούν ταυτόχρονα», παραδέχθηκε ανώτατη πηγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απαλλάσσουν τους λιποτάκτες ή τους ανυπότακτους μετά που εκτίουν το χρόνο τους».

 

Πηγή: WRI από Ynet

από:http://intifadagr.wordpress.com/
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 22 Μάιος 2012 17:04