09 05.2012

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας σε 6 χωριά της Δυτικής Όχθης

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Μπιλίν-Φωτογραφία του Rani Burnat Μπιλίν-Φωτογραφία του Rani Burnat
Δύο τραυματισμοί και δεκάδες περιστατικά εισπνοής χημικών αναφέρθηκαν, όταν τα ισραηλινά στρατεύματα επιτέθηκαν σε μη-βίαιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης,  σε έξι Παλαιστινιακά χωριά στην κεντρική και νότιο Δυτική Όχθη.


Αυτή την εβδομάδα, οι  διαδηλώσεις   που πραγματοποιούνται  κάθε Παρασκευή στα χωριά που βρίσκονται στην πορεία του ισραηλινού τείχους, ήταν για αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε απεργία πείνας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κακομεταχείριση  και τη χρήση της διοικητικής κράτησης από τις ισραηλινές αρχές.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κρατούμενους σε απεργία πείνας, ειδικότερα στους  φυλακισμένους  Bilal Diab και Thaer Halahla που βρίσκονται στην 67η μέρα απεργίας πείνας επ’ αόριστον. Στο χωριό Μπιλίν, δεκάδες από την τοπική νεολαία έστησαν μια σκηνή στο κέντρο του χωριού και βρίσκονται στην 15η ημέρα μιας απεργίας πείνας αλληλεγγύης μαζί με τους πάνω από 2.000 φυλακισμένους Παλαιστίνιους.

Στη νότια Δυτική Όχθη, τα χωριά Αλ-Χάντερ, Μπέιτ Όμαρ και Αλ Μασάρα κοντά στην πόλη της  Βηθλεέμ, οργάνωσαν διαδηλώσεις ενάντια στο τείχος. Μαζί με τους κατοίκους και των τριών χωριών ήταν και Ισραηλινοί και διεθνείς ακτιβιστές.

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ένας άλλος συνελήφθη και σε πολλούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τις επιπτώσεις της εισπνοής δακρυγόνων αερίων, όταν οι στρατιώτες επιτέθηκαν στους κατοίκους και στους υποστηρικτές τους, στο χωριό Αλ-Χάντερ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους αμέσως μόλις βγήκαν από το χωριό. Αργότερα στρατεύματα εισέβαλαν στο Αλ-Χάντερ, ανέβηκαν πάνω σε στέγες σπιτιών και πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.

Στα χωριά Μπέιτ Όμαρ και Αλ Μασάρα,  στρατεύματα σταμάτησαν τις διαδηλώσεις στις εισόδους των χωριών και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αναγκάσουν τον κόσμο να φύγει.  Σε πολλούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τις επιπτώσεις της εισπνοής δακρυγόνων αερίων.

Στο χωριό Μπιλίν, κοντά στη Ραμάλα στην κεντρική Δυτική Όχθη, σημειώθηκαν δεκάδες περιστατικά  ασφυξίας  στην εβδομαδιαία διαδήλωση που διοργανώνεται από την λαϊκή επιτροπή ενάντια στο Τείχος και τους εποικισμούς. Μια νορβηγική αντιπροσωπεία και δεκάδες Παλαιστινίοι, Ισραηλινοί και διεθνείς  ακτιβιστές της ειρήνης συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Με την άφιξη τους οι  διαδηλωτές στην περιοχή Αμπού Λεμόν έκαναν κάποιες τρύπες στο συρματόπλεγμα και πέρασαν μέσα.  Οι στρατιώτες που βρίσκονταν πίσω από το τσιμεντένιο τοίχο πυροβόλησαν με σφαίρες από καουτσούκ,  χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και βρώμικο νερό αναμεμειγμένο με χημικές ουσίες,  με  αποτέλεσμα  δεκάδες διαδηλωτές να υποφέρουν από την εισπνοή των αερίων. Σε όλους τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα των ασθενοφόρων που βρίσκονταν στο χώρο.

Πολλά δακρυγόνα που έπεσαν σε ξερά φυτά προκάλεσαν το κάψιμο ελαιώνων του χωριού.

Πηγή: IMEMC

από:http://intifadagr.wordpress.com/
Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 09 Μάιος 2012 14:59