19 04.2012

Μαζική απεργία πείνας άνω των 1200 Παλαιστινίων κρατουμένων

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Μαζική απεργία πείνας ξεκίνησε μεγάλο μέρος των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, την Τρίτη, 17 Απριλίου, που συμπίπτει με την Ημέρα των Παλαιστίνιων κρατουμένων. Η απεργία πείνας είναι επ’ αόριστον μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και έχει πάρει το χαρακτηρισμό «απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια».

Οι κρατούμενοι επιβεβαίωσαν ότι μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων, τα διάφορα πολιτικά ρεύματα στο κίνημα των κρατουμένων έφτασαν σε συμφωνία να κλιμακώσουν τις συνεχιζόμενες απεργίες πείνας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους τα οποία η κατοχή αγνοεί για πολλά χρόνια.

Αρνούνται όλες τις μορφές φαγητού και υγρών εκτός από νερό, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα κυριότερα από τα οποία είναι ο τερματισμός της πολιτικής της απομόνωσης υπό την οποία κάποιοι κρατούμενοι βρίσκονται απομονωμένοι για πάνω από δέκα χρόνια, η άδεια επισκέψεων στις οικογένειες των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν να τους δουν κάπου 6 χρόνια, και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές που επιδεινώθηκε μετά από πολιτικές αποφάσεις όπως ο «νομος Σαλίτ», που απαγορεύει την εκπαίδευση, τις εφημερίδες και πολλά τηλεοπτικά κανάλια. Άλλο αίτημα είναι ενάντια στους σωματικούς ελέγχους με ξεγύμνωμα. Επίσης οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τη διοικητική κράτηση, υπό την οποία κρατούνται επ’ αόριστον, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

Το βορειοαμερικανικό δίκτυο υποστήριξης των Παλαιστινίων κρατουμένων, Samidoun, στον ιστότοπό του, φιλοξενεί μια πρώτη δήλωση των απεργών πείνας:

«Δήλωση Νο 1

Εκδόθηκε από την Ανώτατη Επιτροπή Εθνικής Ηγεσίας του Αγώνα των Κρατουμένων

Ανακοινώνοντας την πρώτη σπίθα της ιντιφάντα των κρατουμένων μέσα στα κελιά των κατοχικών φυλακών

Στον μεγαλειώδη μας παλαιστινιακό λαό

Πιστεύουμε στο δικαίωμά μας στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, και την ανάκτηση της κλεμμένης γης μας και των δικαιωμάτων μας, και ανακοινώνουμε την πρώτη σπίθα στη μάχη μέσα στις κατοχικές φυλακές (τη μάχη για να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας), την αυγή της Τρίτης, 17 Απριλίου 2012, Ημέρα των Παλαιστίνιων Κρατουμένων.

Υποσχόμαστε στους μάρτυρές μας και τους κρατούμενους που ήρθαν νωρίτερα και σε όλον τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, μέχρι την πλήρη επίτευξη των δικαιωμάτων μας και τον τερματισμό της πρακτικής της απομόνωσης, ή μέχρι να πεθάνουμε σα μάρτυρες.

Γι’ αυτό σας καλούμε να μας στηρίξετε εμάς και τον αγώνα μας τοπικά και παγκόσμια μέχρι να πετύχουμε τη νίκη ή το θάνατο. Έχουμε σταθερή πίστη σε σας.

Νίκη σε μας και στον μεγαλειώδη λαό μας!

Ανώτατη Επιτροπή Εθνικής Ηγεσίας του Αγώνα των Κρατουμένων»

Οι ισραηλινές αρχές φυλακών δήλωσαν ότι 2.300 κρατούμενοι ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν το καθημερινό τους γεύμα την Τρίτη, ενώ 1.200 έδειξαν ότι ξεκινούν κανονική απεργία πείνας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 1.600 κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας επ’ αόριστον.

Οργανώσεις της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της εταιρίας ασφαλείας G4S που παρέχει εξοπλισμό σε ισραηλινά τσεκπόιντς και φυλακές.

Εν τω μεταξύ 320 διεθνείς και τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέδωσαν τη μεγαλύτερη έκκληση υποστήριξης των αιτημάτων των Παλαιστίνιων απεργών πείνας, με την επωνυμία «Δίψα για ελευθερία».

Την ίδια ώρα άλλες οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Haq υπενθυμίζουν ότι άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και πολλές εβδομάδες, με τέσσερις από αυτούς να νοσηλεύονται.

Πηγές: PIC, Samidoun , Maan από Reuters, Sabr από Ufree