19 04.2012

Αποφυλακίστηκε από τουρκική φυλακή ο υποστηρικτής των Ισραηλινών αντιρρησιών

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Αποφυλακίστηκε από τουρκική φυλακή ο υποστηρικτής των Ισραηλινών αντιρρησιών
Αποφυλακίστηκε υπό όρους από φυλακή στην ανατολική Τουρκία ο Κούρδος αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Σαβντά, που είχε καταδικασθεί για δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δράσης για Ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης, και ενάντια στον πόλεμο στο Λίβανο.

Αποφυλακίστηκε με βάση νέες τροποποιήσεις στην νομοθεσία για την έκτιση των ποινών που δίνουν τη δυνατότητα σε κρατούμενους που τους απομένει λιγότερο από ένα έτος ποινής, να αποφυλακίζονται υπό επιτήρηση.
Ο Χαλίλ Σαβντά, που συχνά έχει μιλήσει δημόσια εναντίον της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, βρισκόταν στη φυλακή από τις 24 Φεβρουαρίου 2012, εκτίοντας μια ποινή 100 ημερών για «απομάκρυνση του κοινού από τη στρατιωτική θητεία». Κρατήθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σπίτι του, στο διαμέρισμα Dogubeyaz?t της επαρχίας Agr? στην ανατολική Τουρκία. Αποφυλακίστηκε στις 13 Απριλίου, υπό τους ακόλουθους όρους:
Ότι θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του στην επαρχία Diyarbak?r στη νότια Τουρκία, για το υπόλοιπο της ποινής του που είναι να λήξει στις 3 Ιουνίου 2012, αν και μπορεί να κάνει αίτημα να επισκεφθεί την οικογένειά του στο Cizre σε δύο εβδομάδες.
Ότι θα πρέπει να παρουσιάζεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα κάθε μέρα.
Ότι θα πρέπει να μην διαπράξει ξανά το ίδιο αδίκημα μέχρι το τέλος της ποινής του και ότι, εάν το κάνει, θα επιστρέψει στη φυλακή και δεν θα επωφεληθεί ξανά από αποφυλάκιση υπό επιτήρηση και υπό όρους για αυτό το αδίκημα.
Ο Χαλίλ Σαβντά είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι έλαβε κάπου 500 κάρτες και γράμματα όσο βρισκόταν στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων αυτών από ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και από υποστηρικτές στην Τουρκία. Είπε ότι αυτό του ενίσχυσε τρομερά το ηθικό. Θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους/ες αυτούς/ες που του έγραψαν.

Πηγή: Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, από Amnesty International

από:http://intifadagr.wordpress.com/