12 04.2012

Βηθλεέμ: αναγγελία της καμπάνιας “Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη / 2012"

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 – του George Rishmawi (αναρτήθηκε στο IMEMC News Report)

Περισσότεροι από 1200 διεθνείς επισκέπτες αναμένεται να φθάσουν τη Κυριακή, 15 Απριλίου στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Καλώς Ήρθατε στην Παλαιστίνη / 2012.
Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της πρωτοβουλίας, περισσότεροι από 1200 άνθρωποι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια και σχεδιάζουν να επισκεφθούν παλαιστινιακές περιοχές, για να λάβουν μέρος σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εθελοντικού έργου και δράσεων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας Abu Srur, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρωτοβουλία στο Κέντρο για την Ειρήνη στη Βηθλεέμ, διαβεβαίωσε πως οι 1200 διεθνείς δεν θέλουν με τον ερχομό τους να δημιουργήσουν πρόβλημα ή συμφόρηση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αλλά κατά τον έλεγχο που θα τους γίνει από τις αρχές του αεροδρομίου είναι αποφασισμένοι να δηλώσουν την πρόθεσή τους να επισκεφθούν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ Dr. Victor Batarseh χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία και απηύθυνε δημόσιο καλωσόρισμα προς όλους όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Παλαιστίνη.

Ο Dr. Mazin Qumsiyeh, συντονιστής τύπου της πρωτοβουλίας, υπογράμμισε πως ο Παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες από τρίτες χώρες και τόνισε πως το γεγονός ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Παλαιστίνη είναι αναγκασμένος να περάσει από τους Ισραηλινούς συνοριακούς ελέγχους δεν θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θέλουν να πάνε στην Παλαιστίνη. Όπως είπε ο Dr. Qumsiyeh, μπορεί ο Παλαιστινιακός λαός να ζει σε μια μεγάλη υπαίθρια φυλακή, την οποία δημιούργησε και ελέγχει με τον στρατό του το Ισραήλ, αλλά “ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν δικαίωμα επισκεπτηρίου”.

Ερωτώμενος εάν μέλη της πρωτοβουλίας θα συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες ενάντια στους εποικισμούς και το τείχος, εφόσον βέβαια τους επιτραπεί να εισέλθουν στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Dr. Qumsiyeh απάντησε πως οι συμμετέχοντες στην κίνηση σχεδιάζουν να λάβουν μέρος σε ανθρωπιστικές και εθελοντικές δράσεις, όπως το να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός σχολείου στη Βηθλεέμ και να συνεργαστούν με παλαιστίνιους σε αγροτικές δραστηριότητες, ενώ το διάστημα της παραμονής τους θα φιλοξενηθούν, όπως είπε, από οικογένειες Παλαιστινίων στην περιοχή της Βηθλεέμ.

Ο Shireen al-Aaraj, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισήμανε πως στο Ισραήλ δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε πολίτες τρίτων χωρών να επισκέπτονται την Παλαιστίνη και, ως εκ τούτου, αφού η πρωτοβουλία δεν αντιβαίνει ούτε στην Ισραηλινή ούτε στη διεθνή νομοθεσία, το Ισραήλ οφείλει να επιτρέψει την ανεμπόδιστη είσοδο των ανθρώπων αυτών στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισραηλινού Τύπου, οι Ισραηλινές αρχές προετοιμάζονται ήδη να αποτρέψουν την είσοδο των διεθνών ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων “εχθρικά στοιχεία”.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη καμπάνια (Flytilla) τον Ιούλιο του 2011, περίπου 650 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο είχαν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για το Ισραήλ, με σκοπό να επισκεφτούν την Παλαιστίνη. Απ’ αυτούς, οι 350 είδαν τις κρατήσεις τους να ακυρώνονται μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη πτήση τους, καθ’ υπακοήν οδηγίας που έστειλε τότε στις αεροπορικές εταιρίες το Ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ άλλοι 120 επιβάτες έφτασαν μεν στο Ισραήλ, αλλά όταν δήλωσαν στις αρχές του αεροδρομίου ότι σκόπευαν να επισκεφτούν την Παλαιστίνη, εκδόθηκε άμεσα διαταγή για την επαναπροώθησή τους.

Οι συμμετέχοντες στην φετινή πρωτοβουλία αναμένονται να φτάσουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν την Κυριακή, 15 Απριλίου.

από:http://intifadagr.wordpress.com/