20 03.2012

Έξι επιδρομές του Ισραηλινού στρατού σε κέντρα κράτησης μέσα σε μία εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
του Saed Bannoura – IMEMC & Agencies

Σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου ερευνητή Riyadh Al-Ashkar, ειδικού σε υποθέσεις κρατουμένων, μόνο την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν έξι περιστατικά εισβολής του Ισραηλινού στρατού σε φυλακές και κέντρα κράτησης. Οι στρατιώτες επιδόθηκαν σε βίαιες επιθέσεις και κάθε λογής παραβιάσεις εναντίον Παλαιστινίων κρατουμένων, τραυματίζοντας έντεκα άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Al-Ashkar, μυστικές δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού εισέβαλαν σε έξι μεγάλα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, προχώρησαν σε 200 αναγκαστικές μεταγωγές,  έθεσαν σε καθεστώς απομόνωσης 8 κρατούμενους και επέβαλαν νέες, ακόμα σκληρότερες συνθήκες κράτησης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση χημικών και επιτέθηκαν στους κρατούμενους με γκλομπ. Ο απολογισμός των επιθέσεων είναι έντεκα τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων με διάσειση και κατάγματα, ενώ αρκετοί παρουσίασαν συμπτώματα ασφυξίας εξαιτίας των χημικών.

Ένας από τους κρατούμενους, ο Fares Khalifa, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους στρατιώτες, μεταφέρθηκε για νοσηλεία με θλαστικό τραύμα στο μέτωπο. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι οι κρατούμενοι Ziad Zahran, Malek Al-Jallad, Mohammad Nuwwara, Hamza Al-Khmour, Ziad As-Seelawi και Eyad Fatafta.

Στην φυλακή Ofer, δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν επιδρομή στις πτέρυγες 14 και 16, μετέφεραν τους κρατούμενους με χειροπέδες σε άλλο χώρο της φυλακής και εισέβαλαν  στα κελιά τους, όπου με το πρόσχημα της έρευνας προχώρησαν στην καταστροφή των προσωπικών τους αντικειμένων. Όταν οι κρατούμενοι επιχείρησαν να αντισταθούν στη βίαιη μεταφορά τους και την εξευτελιστική έφοδο στα κελιά τους, οι στρατιώτες τους ψέκασαν με δακρυγόνα.

Πριν από την επίθεση του στρατού, οι κρατούμενοι είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας την απόφαση του στρατού να διακοπεί η παροχή νερού στις δύο πτέρυγες και να κατασχεθούν οι προμήθειές τους σε τρόφιμα.

Στη φυλακή Nafha, οι Ταξιαρχίες Nahshon και Mitzada του Ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν εφόδους σε κελιά Παλαιστινίων και μετέφεραν όλους τους κρατούμενους της πτέρυγας 11 στις φυλακές Galboa και Ramon, χωρίς καν να τους επιτρέψουν να πάρουν μαζί τους ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Σε προηγούμενη επίθεση του στρατού στην φυλακή Nafha, στρατιώτες της Ταξιαρχίας Mitzada είχαν περικυκλώσει τους κρατούμενους που βρίσκονταν στο προαύλιο της φυλακής διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή μεταχείριση και τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους από τη διοίκηση της φυλακής.

Τότε, η διεύθυνση της φυλακής είχε αντιδράσει απαγορεύοντας τις επισκέψεις για ένα μήνα, ενώ προχώρησε και σε κατάσχεση όλων των ηλεκτρικών συσκευών που είχαν στην κατοχή τους οι κρατούμενοι και διέταξε τον περιορισμό τους στα κελιά για μια εβδομάδα, με δικαίωμα προαυλισμού μόνο μία ώρα το 24ωρο.

Στη φυλακή Galboa, η εισβολή του στρατού έγινε σε ώρα επισκεπτηρίου, ενώ δεκάδες οικογένειες κρατουμένων περίμεναν στην ουρά, ελπίζοντας να τους επιτραπεί να δουν τους συγγενείς τους. Αντ’ αυτού, έγιναν μάρτυρες της βάναυσης επιχείρησης των στρατιωτών, που εισέβαλαν στη φυλακή με πλήρη εξάρτιση και άρχισαν τις εφόδους στα κελιά. Ο στρατός απαγόρευσε στους συγγενείς να δουν τους δικούς τους και τους ανάγκασε να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις της φυλακής.

Στη φυλακή Asqalan, όπου μέσα σε δύο μέρες πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές του στρατού, διατάχθηκε η μεταγωγή όλων των κρατουμένων μελών της Χαμάς στις φυλακές Ramon και Eshil.

Σύμφωνα με τον Al-Ashkar, οι κρατούμενοι σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις μη-βίαιες κινητοποιήσεις και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρις ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα που τους εγγυάται το διεθνές δίκαιο.

Οι κρατούμενοι θα ξεκινήσουν με κυλιόμενες απεργίες πείνας, οι οποίες θα διαρκούν αρχικά δύο μέρες την εβδομάδα, ενώ συζητούν και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δράσεις ανυπακοής απέναντι στις διοικήσεις των φυλακών.

Ο Al-Ashkar εκτιμά πως η Ισραηλινή Σωφρονιστική Αρχή θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα σε νέες, ακόμα πιο άγριες επιθέσεις εναντίον κρατουμένων, ενώ εξέφρασε φόβους για άσκηση έντονης βίας εκ μέρους του στρατού, αφού όπως είπε οι διοικήσεις των φυλακών δεν περιορίζονται πλέον στο να χτυπούν τους κρατούμενους με λοστούς και γκλομπ, αλλά χρησιμοποιούν εναντίον τους δακρυγόνα, μεταλλικές σφαίρες επενδυμένες με λάστιχο, ακόμα και πραγματικά πυρά.

Ο Al-Ashkar κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν “προτού να είναι πολύ αργά” και απηύθυνε έκκληση προς τον Παλαιστινιακό λαό και όλες τις Παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις να προβούν σε μαζικές διαδηλώσεις, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους προς τους κρατούμενους των Ισραηλινών φυλακών.

Ο Abdul-Nasser Farawna, πρώην πολιτικός κρατούμενος και νυν επικεφαλής της Υπηρεσίας Απογραφής του Παλαιστινιακού Υπουργείου Κρατουμένων, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012, αναφέρει πως από το 1967 που το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ,  202 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί σε Ισραηλινές φυλακές και ανακριτικά κέντρα. Από αυτούς, οι 74 απήχθησαν και εκτελέστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό, 7 πυροβολήθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν, 51 πέθαναν λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας και άλλοι 70 πέθαναν ενώ ανακρίνονταν εξαιτίας των βασανιστηρίων.

Πηγή: IMEMC

από:http://intifadagr.wordpress.com/2