17 02.2012

Σταμάτησε ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παιδί κρατά κερί σε διαδήλωση κατά των εκτεταμένων μπλακ άουτ στη Γάζα Παιδί κρατά κερί σε διαδήλωση κατά των εκτεταμένων μπλακ άουτ στη Γάζα
Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είχε φτάσει να παράγει έτσι κι αλλιώς μόνο το 35% των αναγκών, έκλεισε την Τρίτη εξαιτίας έλλειψης καυσίμων.


Το κλείσιμο του σταθμού προκάλεσε εκτεταμένα μπλακ άουτ για το 1,6 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας. Η τοπική εταιρία ηλεκτρισμού προειδοποίησε ότι τα νοικοκυριά θα έχουν μόνο 6 ώρες ρεύμα τη μέρα, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα

Ο σταθμός της Γάζας χρειάζεται 600.000 λίτρα τη μέρα αλλά το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (PCHR) δήλωσε ότι μόνο 340.000 λίτρα έχουν φτάσει από την Αίγυπτο, από την Παρασκευή, χωρίς να έχουν μείνει αποθέματα στη Γάζα.

«Λυπούμαστε που ανακοινώνουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υδραγωγεία και εγκαταστάσεις αποχέτευσης και σε άλλους τομείς, επαρκείς ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Άχμαντ Αμπού Αλ Αμρίν, διευθυντής πληροφόρησης, της Αρχής Ενέργειας στη Γάζα.

Κάλεσε την Αίγυπτο να επιτρέψει περισσότερα καύσιμα στη Γάζα, αλλά δεν εξήγησε τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση στη ροή. Ενώ κατέστησε το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για την κρίση.

To PCHR εξέφρασε ανησυχίες ότι η νέα κρίση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις. Θα αυξήσει την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο 62%. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Τζαμάλ Αλ Νταρντασάουι, Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων της Εταιρίας Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Γάζας (GEDCO), αυτή τη στιγμή 137 μεγκαβάτ παρέχονται στη Λωρίδα της Γάζας ως εξής: 120 μεγκαβάτ από το Ισραήλ και 17 από την Αίγυπτο. Η Λωρίδα της Γάζας χρειάζεται περίπου 360 μεγκαβάτ ημερησίως.

Σύμφωνα πάντα με το PCHR μέχρι το Νοέμβριο του 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση  πλήρωνε 50 εκατομμύρια ισραηλινά σέκελ το μήνα για τα καύσιμα που παρεχόταν από το Ισραήλ προς τον ηλεκτρικό σταθμό στη Γάζα. Από το Νοέμβριο του 2009 όμως ανακοίνωσε την αναστολή της απευθείας χρηματοδότησης δίνοντάς τα χρήματα στην Παλαιστινιακή Αρχή (στη Δυτική Όχθη) η οποία υποσχέθηκε ότι θα πλήρωνε τα καύσιμα. Η Παλαιστινιακή Αρχή Ενέργειας στη Ραμάλα, πλήρωνε από το δικό της προϋπολογισμό, ενώ η GEDCO της έδινε τα χρήματα από τους λογαριασμούς των καταναλωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως η Αρχή Ενέργειας στη Ραμάλα μείωσε την οικονομική κάλυψη των καυσίμων δηλώνοντας ότι τα χρήματα από την GEDCO στη Γάζα, δεν ήταν αρκετά. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας υπέφεραν από διακοπές ρεύματος από 6 έως 12 ώρες τη μέρα. Τον Ιανουάριο του 2011 η Αρχή Ενέργειας στη Γάζα, σταμάτησε την εισαγωγή καυσίμων από το Ισραήλ και άρχισε να φέρνει καύσιμα από την Αίγυπτο μέσω τούνελ.

Πηγές: PCHR,  Maan από Reuters, PIC

από: http://intifadagr.wordpress.com/