17 02.2012

Γνωστή αμερικανο-παλαιστίνια ακτιβίστρια συνελήφθη στο Μπαχρέιν

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Η αστυνομία του Μπαχρέιν συνέλαβε μια γνωστή αμερικανο-παλαιστίνια ακτιβίστρια και άλλη μια αμερικανίδα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα το Σάββατο, μετά από ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν διαδηλωτές να φτάσουν σε κυκλική διασταύρωση του κέντρου.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν τη Χουβέιντα Άραφ και τη Ραντίκα Σαϊναθ, που και οι δύο έχουν αμερικανική υπηκοότητα, και είναι μέλη ομάδας ακτιβιστών που αποκαλούνται «Μαρτυρίες από το Μπαχρέιν». Η Άραφ σύρθηκε μακριά από τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς καθόταν στο έδαφος, ανέφερε δήλωση της ομάδας.

Οι παρατηρητές λένε ότι θέλουν να παρακολουθήσουν τα γεγονότα κατά την πρώτη επέτειο των διαδηλώσεων για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των οποίων ηγείται κυρίως η σιιτική πλειονότητα στο αραβικό κράτος του Κόλπου.

Αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι θα απελαθούν επειδή έδωσαν ψεύτικες πληροφορίες για τη φύση της επίσκεψής τους όταν εισήλθαν στο Μπαχρέιν.

Η Χουβέιντα Άραφ είναι συνιδρύτρια του ISM και από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Free Gaza Movement, που είχε ξεκινήσει το σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, το 2008.

Η Σαϊναθ είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ παλαιότερα είχε συλληφθεί επανειλημμένα στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής καθώς συμμετείχε στο ISM.

Ομάδες εκατοντάδων ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία γύρω από το διαμέρισμα της παλιάς αγοράς της Μανάμα, το Σάββατο, σε μια προσπάθεια καθώς φαίνεται να αποφύγουν τις δυνάμεις καταστολής, πριν πορευτούν ξαφνικά προς την κυκλική διασταύρωση που έχει μετονομαστεί σε διασταύρωση Αλ Φαρούκ.

«Στη διασταύρωση, στη διασταύρωση», φώναζαν οι διαδηλωτές, των οποίων ηγείτο  ο γνωστός ακτιβιστής δικαιωμάτων Ναμπίλ Ρατζάμπ. Πίσω τους, αστυνομικοί με μεγάφωνα προειδοποιούσαν το πλήθος ότι η πορεία δεν είχε άδεια και θα πρέπει να διαλυθούν. Η αστυνομία τότε έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προς την πορεία.

Σε κάποιους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αρνήθηκαν την είσοδο στο Μπαχρέιν τον περασμένο μήνα.

Διαδηλώσεις, κάποιες φορές οργανωμένες από το μεγαλύτερο κόμμα της σιιτικής αντιπολίτευσης Γουιφάκ, με κυβερνητική άδεια, έχουν μεγαλώσει σε πλήθος και συχνότητα, καθώς πλησιάζει η 14η Φεβρουαρίου, επέτειος του ξεσηκωμού.

Νεαροί διαδηλωτές σε σιιτικά χωρία έχουν επίσης συγκρουστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μολότοφ και σιδηρολοστούς και μπλοκάροντας δρόμους με φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων.

Ακτιβιστές λένε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρα της αστυνομίας τον περασμένο μήνα, και άλλοι σκοτώθηκαν καθώς φαίνεται από τα αποτελέσματα των χημικών, φτάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις 14 Φεβρουαρίου 2011, σε πάνω από 60. Η κυβέρνηση αμφισβητεί τα αίτια θανάτου.

Οι σουνίτες κυβερνώντες έχουν δώσει στο κοινοβούλιο κάποιες περισσότερες εξουσίες ελέγχου πάνω σε υπουργούς και προϋπολογισμούς, αλλά αντιστέκονται στα αιτήματα της αντιπολίτευσης ότι στο εκλεγμένο κοινοβούλιο θα πρέπει να δοθεί εξουσία να ορίζει τα μέλη της κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις του Μπαχρέιν έχουν καταστείλει το κίνημα διαδηλώσεων, με βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, αλλά απέφυγαν την κριτική των ΗΠΑ, οι οποίες μοιράζονται τους σαουδαραβικούς φόβους ότι η ενδυνάμωση των Σιιτών στο Μπαχρέιν θα μεγαλώσει την επιρροή του σιιτικού Ιράν στον Κόλπο.

Ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ έχει τη βάση του στο νησιωτικό βασίλειο.

Κυριότερη πηγή: Maan με συμβολή από Reuters.

από: http://intifadagr.wordpress.com/