08 02.2012

Επείγουσα έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας και για τον απεργό πείνας Χάντερ Αντνάν

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Επείγουσα έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας και για τον απεργό πείνας Χάντερ Αντνάν
Μετά την επείγουσα έκκληση για τον υπό διοικητική κράτηση Παλαιστίνιο βουλευτή της Χαμάς, Αζίζ Ντουέικ, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε πριν μερικές μέρες και νέα επείγουσα έκκληση, αυτή τη φορά για τον, επίσης υπό διοικητική κράτηση, απεργό πείνας Χάντερ Αντνάν. Εδώ ολόκληρη:

Έγγραφο – Ισραήλ και Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη:

Η ζωή Παλαιστίνιου απεργού πείνας σε κίνδυνο: Χάντερ Αντνάν

 


UA: 31/12 Index: MDE 15/003/2012 Ισραήλ/Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ημερομηνία: 1 Φεβρουαρίου 2012

 

Επείγουσα Δράση
 

Η ζωή Παλαιστίνιου απεργού πείνας σε κίνδυνο

 
Ο Χάντερ Αντνάν βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 18 Δεκεμβρίου 2011 διαμαρτυρόμενος εναντίον της διοικητικής του κράτησης, μια διαδικασία την οποία χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να κρατούν άτομα επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.
 

Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χάντερ Αντνάν στο σπίτι του, στο χωριό Άρραμπε, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 17 Δεκεμβρίου 2011 και τον μετέφεραν στο κέντρο κράτησης Κισόν, στο Ισραήλ, για ανάκριση. Ανέφερε ότι ξυλοκοπήθηκε και υπέστη κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ανάκρισής του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής Ράμλεχ στις 30 Δεκεμβρίου 2011 αφότου η υγεία του επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της απεργίας πείνας. Έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος του βάρους του, καθώς δέχεται μόνο νερό. Η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Στις 10 Ιανουαρίου ο Χάντερ Αντνάν μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο στο Οφέρ και του επεδόθη μια διαταγή διοικητικής κράτησης τεσσάρων μηνών, υπογεγραμμένη εκ των προτέρων από το στρατιωτικό διοικητή. Αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη διοικητική του κράτηση. Μία στρατιωτική δικαστής επανεξέτασε την διοικητική διαταγή την 1η Φλεβάρη και θα ενημερώσει τους δικηγόρους για την απόφασή της τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται είτε να επιβεβαιώσει τη διαταγή διοικητικής κράτησης είτε να μειώσει τους μήνες για τους οποίους θα κρατηθεί ο Χάντερ Αντνάν.

Η διοικητική κράτηση είναι μια διαδικασία υπό την οποία οι κρατούμενοι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη για περιόδους έως 6 μηνών, που μπορούν να ανανεωθούν επ’ αόριστον. Κατηγορίες εγκλημάτων δεν συντάσσονται εναντίον των διοικητικά κρατούμενων και δεν υπάρχει πρόθεση να τους φέρουν σε δίκη. Οι κρατούμενοι κρατούνται στη βάση «μυστικών στοιχείων» τα οποία οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αποκαλύψουν για λόγους ασφαλείας. Αυτά τα «μυστικά στοιχεία» δεν είναι διαθέσιμα στους κρατούμενους ή τους δικηγόρους τους, και οι κρατούμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους λόγους της κράτησής τους.

 

Παρακαλούμε γράψτε αμέσως στα εβραϊκά ή στη δική σας γλώσσα:

 

Εκφράζοντας ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια του Χάντερ Αντνάν και καλώντας να του δοθεί κανονική πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη της επιλογής του, να έχει πάντοτε ανθρώπινη μεταχείριση και να μην τιμωρηθεί με κανέναν τρόπο για την απεργία πείνας.

Καλώντας τις ισραηλινές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Χάντερ Αντνάν και άλλους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε διοικητική κράτηση, εκτός εάν κατηγορηθούν άμεσα με διεθνώς αναγνωρισμένα ποινικά αδικήματα και οδηγηθούν σε δίκη σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Καλώντας τις ισραηλινές αρχές να τερματίσουν τη χρήση της διοικητικής κράτησης, η οποία παραβιάζει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη όπως κατοχυρώνεται από το Άρθρο 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΡΟΣ:

 
Military Judge Advocate General

Brigadier General Danny Efroni

6 David Elazar Street

Hakirya, Tel Aviv, Israel

Fax: +972 3 569 4526

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Προσφώνηση: Dear Judge Advocate General

 

Commander of the IDF – West Bank

Major-General Avi Mizrahi

GOC Central Command

Military Post 01149

Battalion 877

Israel Defense Forces, Israel

Fax: +972 2 530 5724

Προσφώνηση: Dear Major-General Avi Mizrahi

 

Και αντίγραφα προς:

 

Deputy Prime Minister and Minister of Defence

Ehud Barak

Ministry of Defence

37 Kaplan Street, Hakirya

Tel Aviv 61909, Israel

Fax: +972 3 69 16940 / 62757

Προσφώνηση: Dear Minister

Επίσης στείλτε αντίγραφα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους τους διαπιστευμένους στη χώρα σας.

 

Στείλτε αντίγραφα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα:

Άριε Μέκελ
Μαραθωνοδρόμων 1
Παλαιό Ψυχικό
154-52
Τηλ: 210-6705500
Φαξ: 210-6705555

Προσφώνηση: Αξιότιμε κύριε Πρέσβη

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ

 

Η ζωή Παλαιστίνιου απεργού πείνας σε κίνδυνο

 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

 

Ο Χάντερ Αντνάν, 33 ετών, είναι ένας φούρναρης, φοιτητής που κάνει Master στο πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ και πολιτικός ακτιβιστής. Είναι παντρεμένος με δύο κόρες. Συνελήφθη στο σπίτι του στο χωριό Άρραμπε κοντά στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Είπε σε δικηγόρους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι μασκοφόροι στρατιώτες εισέβαλαν βίαια στο σπίτι του, όπου ήταν παρούσα η μητέρα του και τα παιδιά του. Είπε πως του έδεσαν τα χέρια πίσω του και τον πέταξαν στο πάτωμα του στρατιωτικού τζιπ που τον πήρε στον εποικισμό Μέβο Ντοτάν. Διαμαρτυρήθηκε ότι τον κλώτσησαν και τον χαστούκισαν στρατιώτες ενώσω βρισκόταν στο στρατιωτικό τζιπ. Όταν έφτασε στον εποικισμό, τα χέρια του ήταν πρησμένα από τις χειροπέδες και το κάτω χείλος του αιμορραγούσε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Κισόν στο Ισραήλ για ανάκριση.

 

Ο Χάντερ Αντνάν είπε στους δικηγόρους ότι ξεκίνησε απεργία πείνας τη δεύτερη μέρα της κράτησής του σε διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση από τους ανακριτές της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ISA), και για τις συνθήκες της κράτησής του. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ISA την οποία έλαβαν οι δικηγόροι του, ο Αντνάν ανακρινόταν σχεδόν κάθε μέρα από τις 18 έως τις 29 Ιανουαρίου 2012· κάποιες μέρες ανακρινόταν δύο φορές. Υπήρχαν επτά κανονικοί ανακριτές· άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας ήταν επίσης παρόντες σε ορισμένα σημεία. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ήταν δεμένος σε μια στραβή καρέκλα με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του σε μια θέση που του προκάλεσε πόνο στην πλάτη. Είπε ότι οι ανακριτές του τον απειλούσαν συνεχώς και τον κακομεταχειρίζονταν λεκτικά αυτόν και την οικογένειά του.

Την τέταρτη μέρα της ανάκρισης του Χάντερ Αντνάν, τον έβαλαν σε κελί απομόνωσης, ως τιμωρία – σύμφωνα με αυτόν – για την απεργία πείνας. Παρέμεινε σε απομόνωση για 10 ημέρες πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της φυλακής Ράμλεχ, στις 30 Δεκεμβρίου 2011, μετά την επιδείνωση της υγείας του ως αποτέλεσμα της απεργίας πείνας. Στις 31 Ιανουαρίου 2012, μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο έξω από τη φυλακή, όπου φέρεται να είναι δεμένος στην κλίνη του νοσοκομείου και υπό διαρκή ένοπλη φρούρηση.

Στις 10 Ιανουαρίου 2012 ο Χάντερ Αντνάν, μεταφέρθηκε σε ένα στρατοδικείο στο παρακείμενο Οφέρ, όπου του επιδόθηκε μια διαταγή τετράμηνης διοικητικής κράτησης που είχε υπογραφεί προκαταβολικά από το στρατιωτικό διοικητή της Δυτικής Όχθης. Αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την διοικητική του κράτηση. Μια στρατιωτικός δικαστής επανεξέτασε τη διαταγή διοικητικής κράτησης την 1η Φεβρουαρίου 2012 και αναμένεται να ενημερώσει τους δικηγόρους για την απόφασή της, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Addameer, αυτή είναι η όγδοη σύλληψη του Χάντερ Αντνάν από τις ισραηλινές αρχές, που εικάζουν ότι σχετίζεται με το κόμμα Ισλαμική Τζιχάντ. Η Ισλαμική Τζιχάντ έχει μια ένοπλη πτέρυγα η οποία έχει πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις σε ισραηλινούς πολίτες, και το κόμμα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ισραηλινές αρχές. Ο Χάντερ Αντνάν παλαιότερα πέρασε συνολικά έξι χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, κρατήθηκε κυρίως υπό διαταγές διοικητικής κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στην πρακτική της διοικητικής κράτησης στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, γιατί παραβιάζει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Τα διεθνή πρότυπα για δίκαιη δίκη θα πρέπει να υποστηρίζονται για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατηγορούνται για βία, ακόμα και υπό καθεστώτα έκτακτης ανάγκης. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κάποιοι από εκείνους που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση από τις ισραηλινές αρχές, είναι πολύ πιθανόν να είναι κρατούμενοι συνείδησης, που κρατούνται μόνο εξαιτίας της μη-βίαιης άσκησης του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, υπήρχαν 307 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε διοικητική κράτηση στις 31 Δεκεμβρίου 2011, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε. Υπάρχουν σήμερα 21 μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση.

 

Όνομα: Χάντερ Αντνάν

Φύλο: άνδρας

 

UA: 31/12 Index: MDE 15/003/2012 Ημερομηνία έκδοσης: 1 Φεβρουαρίου 2012

Πηγή: Amnesty International

 
από:http://intifadagr.wordpress.com/