08 02.2012

Απεργία πείνας κρατουμένων σε συμπαράσταση του ηγέτη της Τζιχάντ Khader Adnan

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Kρατούμενοι της Ισλαμικής Τζιχάντ  στις ισραηλινές φυλακές,  ξεκίνησαν την Τετάρτη   απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ηγέτη της Τζιχάντ Khader Adnan, όπως δήλωσαν συγγενείς των κρατουμένων.

Ο κρατούμενος ηγέτης της Τζιχάντ Tareq Qadan ξεκίνησε επίσης απεργία πείνας την περασμένη εβδομάδα σε  υποστήριξη του Adnan.

Ο Adnan εισήχθη στο νοσοκομείο την Τρίτη, μετά από 45 ημέρες απεργία πείνας,  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείρισή του από τις ισραηλινές αρχές της φυλακής και την κράτησή του χωρίς δίκη. Από την Τρίτη  αρνείται  να λαμβάνει υγρά αφού το Ισραήλ απαγόρευσε   επίσκεψη του δικηγόρου του.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινήματος των κρατουμένων της Φατάχ, περίπου 400 κρατούμενοι της Φατάχ  στις φυλακές Ramon  συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην απεργία την Τρίτη. Ο ίδιος,   προέτρεψε τους κρατούμενους στη φυλακή Nafha να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της Κοινότητας Παλαιστινίων  κρατουμένων, Qadura Fares,   κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon να παρέμβει προσωπικά στην υπόθεση Αντνάν. Ο Ban βρίσκεται στην περιοχή για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο   ηγέτης της Τζιχάντ  Ahmad al-Mudalal επέκρινε τη σιωπή του επικεφαλής του ΟΗΕ για το θέμα, σημειώνοντας ότι ο Μπαν απαίτησε συχνά την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του ισραηλινού στρατιώτη στη Γάζα.

“Είμαι έκπληκτος με τη σιωπή του Ban Ki-moon για τα δεινά του κρατουμένου Sheikh Khader Adnan ο οποίος χάνει τη ζωή του μέσα στη φυλακή,” είπε ο al-Mudalal.

Την Τρίτη, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα   εξέφρασε την ανησυχία του για τη ζωή του Adnan και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον  Adnan στις 17 Δεκεμβρίου στην Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη. Στις 8 Ιανουαρίου, το Ισραήλ εξέδωσε διοικητική εντολή  να επεκταθεί η κράτησή του για τέσσερις μήνες, χωρίς δίκη ή ποινή.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) δήλωσε ότι η διοικητική κράτηση “είναι παράνομη και  εμπίπτει στην κατηγορία των πολιτικών συλλήψεων, αποτελώντας παραβίαση του δικαιώματος του κρατουμένου σε δίκαιη δίκη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του να λαμβάνει  επαρκή υπεράσπιση και να ενημερώνεται για τις εναντίον του κατηγορίες”.

Πηγή: Maan

από:http://intifadagr.wordpress.com/