07 02.2010

Το πρώτο ταξίδι

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Προηγούμενες αποστολές
Το τέταρτο μέρος της ταινίας Gaza We Are Coming. Αναζητήστε τα άλλα τρία μέρη στο YouTube
Μετά από 41 χρόνια!

Αργά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου 2008, δυο ελληνικά ψαροκάικα, το Δημήτρης Κ. (Free Gaza) και το Άγιος Νικόλαος (Liberty), στα οποία επέβαιναν 44 άνδρες και γυναίκες από 13 χώρες, έμπαιναν στο λιμάνι της Γάζας.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, είχαν κατακλύσει κάθε σπιθαμή γης στο λιμάνι για να υποδεχτούν τα πρώτα σκάφη μετά από 41 χρόνια. Τόσα είχε κρατήσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από τον έξω κόσμο.
Ηταν ένα ιστορικό ταξίδι και το Free Gaza Movement είχε την τιμή να συλλάβει, να οργανώσει και να φέρει σε πέρας αυτή την ιδέα.
Δυο χρόνια κράτησε η προετοιμασία, όμως κάθε φορά το σχέδιο κολλούσε στην ανεύρεση και εξασφάλιση των σκαφών με τα οποία θα πραγματοποιούνταν η αποστολή. Τελικά, το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβε μια ομάδα Ελλήνων, αλληλέγγυων στο μακρόχρονα αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Τα δυο καΐκια μετασκευάστηκαν στην Ελλάδα, σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δοκιμασμένες μέθοδοι της περιόδου της παρανομίας. Μια νόμιμη δουλειά έπρεπε να γίνει με όρους συνωμοτικότητας, για να αποφύγει το σαμποτάζ εκ μέρους των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Χάρη στην επιμονή τους να φτάσουν στη Γάζα και σ’ ένα καλό σχέδιο που ακύρωσε στην πράξη τους εκβιασμούς και τις απειλές του Ισραήλ, τα μέλη του FGM κατάφεραν τελικά να κάνουν πράξη το όνειρο: να σπάσουν το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.
Η ενέργεια αυτή εκτιμήθηκε ανάλογα από τον Παλαιστινιακό λαό και την πολιτική του ηγεσία. Πέρα από την αποθεωτική λαϊκή υποδοχή, τα μέλη της αποστολής παρασημοφορήθηκαν από τον πρωθυπουργό Ισμαΐλ Χανίγια, έτυχαν ιδιαίτερης υποδοχής στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ενώ σε όλους και όλες δόθηκε η Παλαιστινιακή υπηκοότητα και διπλωματικό διαβατήριο.
Διαβάστε το ημερολόγιο της αποστολής μέρα προς μέρα, όπως το κατέγραψε ο Πέτρος Γιώτης εδώ.
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2010 16:18
Περισσότερα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Το δεύτερο ταξίδι »