24 06.2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη Διεθνή Ειρηνική Αποστολή

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ψηφίσματα Υποστήριξης
ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ: ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ένα χρόνο μετά την περσινή αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, δύο νέα δεδομένα αλλάζουν το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή:

  •   Η «αραβική άνοιξη», με την κατάρρευση δικτατορικών καθεστώτων σε αραβικές χώρες και την αμφισβήτηση ακόμη περισσότερων.
  •   Η ειρηνευτική συμφωνία των δύο βασικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν και για το Ισραήλ μια χρυσή ευκαιρία να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών να συμφιλιωθεί με τους γείτονές του για να ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών του. Η κυβέρνησή του ακολουθεί όμως διαμετρικά αντίθετη πολιτική, πιέζοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ματαιωθεί ακόμη και ο απόπλους του φετινού ανθρωπιστικού στολίσκου για τη Γάζα και απειλώντας με επανάληψη της περσινής πειρατικής επίθεσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι:

  • Στηρίζουμε το ανθρωπιστικό ειρηνικό ταξίδι του νέου στολίσκου που αψηφώντας τις απειλές της Κυβέρνησης του Ισραήλ ετοιμάζεται να αποπλεύσει για μια ακόμα φορά ελπίζοντας να σπάσουν επιτέλους αυτόν τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας. Η στήριξη μας είναι ολόπλευρη και λυπούμαστε που οι περιορισμένες θέσεις δεν επέτρεψαν σε περισσότερους από εμάς να ανέβουμε στα πλοία.
  • Δεν ανεχόμαστε στρατόπεδα συγκέντρωσης πουθενά στον κόσμο πόσο μάλλον στην κοινή μας θάλασσα την Μεσόγειο. Η ιστορία , η κουλτούρα και ο πολιτισμός των λαών της Μεσογείου απέχουν πολύ από την λογική που προσπαθεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση του Ισραήλ
  • Ο ευρωβουλευτής μας συμμετείχε στην υποδοχή τους κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στο ευρωκοινοβούλιο και σχεδιάζει να είναι παρών κατά τον απόπλου της ελληνικής αποστολής.


Θεωρούμε απαράδεκτη την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που καλεί σε ματαίωση της πρωτοβουλίας. Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση μας την ολιγωρία της σε σχέση με την ταλαιπωρία και τα βασανιστήρια που υπέστησαν  χωρίς κανένα λόγο ένα χρόνο πριν Έλληνες πολίτες αλλά και την αδιαφορία της στην συνέχεια να διεκδικήσει τουλάχιστον την επιστροφή στην Χώρα μας των ελληνικών πλοίων που παράνομα και καταχρηστικά κρατά η πειρατική πρακτική της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει την «διπλωματία των πολιτών» και όχι τις διπλωματικές πιέσεις  της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ταξιδιωτικές οδηγίες θα μπορεί να εκδίδει στο μέλλον όταν με το καλό το λιμάνι της Γάζας θα είναι ένα ακόμη ελεύθερο λιμάνι της Μεσογείου.
Οφείλει να διασφαλίσει, τουλάχιστον αυτή την φορά , την ασφάλεια και την προστασία  με όλα τα διπλωματικά μέσα της ζωής των πολιτών της χώρας μας που θα πάρουν μέρος σε αυτή την  ειρηνική αποστολή πολιτικού ακτιβισμού που θα κινηθεί στα διεθνή ύδατα και δεν απειλεί την ασφάλεια κανενός. 

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της. Ας μη διανοηθούν καν οι ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο να παρεμποδίσουν μια νόμιμη πολιτική και ανθρωπιστική πρωτοβουλία, απαγορεύοντας τον απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια. 
Καλούμε, τέλος, την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τον ειρηνικό χαρακτήρα της διεθνούς εκστρατείας, να ανακαλέσει τις απειλές της και να επιτρέψει την προσέγγισή τους στη Γάζα, που πρέπει επιτέλους να πάψει να είναι το σύγχρονο αντίστοιχο του «γκέτο της Βαρσοβίας».

Σε σχετική δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου,  Ελεάννα Ιωαννίδου, τονίζει:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ακόμη μια φορά απρόθυμο να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλήνων πολιτών εκτός των συνόρων της χώρας μας. Τα ελληνικά πληρώματα που θα αναχωρήσουν για την Γάζα δεν είναι τουρίστες, ώστε η υποχρέωση του Υπουργείου να εξαντλείται στην έκδοση αποτρεπτικών «ταξιδιωτικών οδηγιών», αλλά συνειδητοποιημένοι πολίτες που θα διασχίσουν την Μεσόγειο, για να υπερασπιστούν πανανθρώπινες αξίες και με τρόπο ειρηνικό. Καλούμε τηνελληνική κυβέρνηση, αντί να υποκύπτει σε πιέσεις που την καλούν να γίνει συνένοχη στο ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται στην Λωρίδα της Γάζας, να εγγυηθεί ένα ασφαλές ταξίδι και να ενεργοποιήσει σχετικά τον εκπρόσωπό της στον Ο.Η.Ε. άμεσα, πριν υπάρξει πάλι κίνδυνος για ζωές και περιουσίες Ελλήνων πολιτών.»


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων