21 05.2013

Το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις για την Επιχείρηση Αμυντικός Πυλώνας

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα από την Κιβωτό της Γάζας
Το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις για την Επιχείρηση Αμυντικός Πυλώνας




Δημοσιεύθηκε Πέμπτη 09/05/2013 (ενημερώθηκε) 11/05/2013 18:50

 
ΒΗΘΛΕΕΜ (Ma'an) — Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει βρει περιστατικά που να δικαιολογούν ποινικές έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Πυλώνας Άμυνας. 

Η δήλωση του στρατού ήρθε σε απάντηση των εκθέσεων της ισραηλινής ομάδας δικαιωμάτων B'Tselem, οι οποίες αναφέρουν ότι ο στρατός δεν είχε διερευνήσει επαρκώς τις περιπτώσεις θανάτων άμαχων, ιδίως εκείνες κατά τις οποίες ο στρατός μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.   

«Επειδή ο στρατός αρνείται να παρέχει πραγματικές πληροφορίες για περιστατικά στα οποία είχαν πληγεί Παλαιστίνιοι που δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις, η B’Tselem αδυνατεί να εξετάσει τη νομιμότητα του κάθε στρατιωτικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» γράφει η έκθεση που εξέδωσε η ομάδα δικαιωμάτων την Πέμπτη.    

Ως απάντηση στην έκθεση αυτή, ο στρατός είπε ότι η πλειοψηφία των θανάτων αμάχων «ήταν αποτέλεσμα παράπλευρων απωλειών που συνδέονται με επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων, ή εναλλακτικά, ήταν αποτέλεσμα επιχειρησιακών σφαλμάτων, όπου οι άμαχοι είχαν εντοπιστεί εσφαλμένα ως τρομοκράτες.»  

Η B'Tselem βρήκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τους θανάτους αμάχων.  Απαντώντας σε αιτήματα, ο στρατός δήλωσε ότι « δεν υπάρχει καμία υποψία για ποινικό αδίκημα ή βάσιμη υποψία παραβίασης των νόμων του πολέμου από οποιοδήποτε στρατιωτικό πρόσωπο» όπως αναφέρει η ομάδα δικαιωμάτων. 

Ορισμένες απαντήσεις δόθηκαν χωρίς συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία ή πληροφορίες που να στηρίζουν το συμπέρασμα του στρατού. 

Σε μερικές περιπτώσεις, αντικρουόμενες εκθέσεις εκδόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, όπως αυτή για την επίθεση στην οικογένεια Dalou, όπου πέθαναν 12 μέλη της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά. 

Ο στρατός αρχικά δήλωσε ότι είχε επιτεθεί στον επικεφαλής του τμήματος πυραύλων της Χαμάς.   Η επόμενη έκθεση ανέφερε ότι το πρόσωπο στο οποίο επιτέθηκαν ήταν απλά ένα ενεργό μέλος του τμήματος πυραύλων και, μερικές ώρες αργότερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι "πιθανόν" έκαναν λάθος στον εντοπισμό του σωστού σπιτιού.

«Τι έκανε ο στρατός για να εξασφαλιστεί ότι η στοχευμένη περιοχή δεν είχε πολίτες  παραμένει ασαφές. Κατά δεύτερον, καμία εξήγηση δεν δίνεται ως προς το πώς, παρά τις δήθεν προσπάθειες του στρατού, η επίθεση κατέληξε σε τόσο σοβαρές απώλειες» γράφει η   B'Tselem. 

Σύμφωνα με την B'Tselem, 167 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εκ των οποίων οι 87 ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 31 ανήλικων. Η πλειοψηφία των πολιτών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών. Η Ομάδα Δικαιωμάτων επίσης διαπίστωσε ότι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες της επίθεσης.

Πηγή


Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 21 Μάιος 2013 22:57