09 04.2013

Συχνές Ερωτήσεις

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα από την Κιβωτό της Γάζας


Συχνές Ερωτήσεις




T
ί είναι η Κιβωτός της Γάζας;

Η Κιβωτός της Γάζας είναι μια κοινή πρωτοβουλία που αποτελείται από  Παλαιστίνιους στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας της Παλαιστίνης και της Εκστρατείας Αλληλεγγύης  στους Ψαράδες – μαζί με  διεθνείς ακτιβιστές και οργανώσεις αλληλεγγύης. Σε αυτή την πρωτοβουλία, ένα σκάφος θα ανακατασκευαστεί από Παλαιστίνιους ναυπηγούς στη Γάζα,  θα εφοδιαστεί με  παλαιστινιακά προϊόντα  και  στη συνέχεια  θα πλεύσει στα διεθνή ύδατα,  τόσο με Παλαιστίνιους όσο και με διεθνείς επί του σκάφους. Ο στόχος είναι να αμφισβητηθεί ο συνεχιζόμενος, παράνομος  ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας    και να εστιαστεί η παγκόσμια προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα,  αλλά  και στη συνενοχή των κυβερνήσεων που την υποστηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια.

Γιατί χρειάζεται η Κιβωτός της Γάζας;

Οι περιορισμοί της ελεύθερης κυκλοφορίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από την ισραηλινή κυβέρνηση,  έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.  Το Ισραήλ έχει επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς στη Γάζα, από το 2001  και μια σχεδόν ολική απαγόρευση των εξαγωγών από το 2007. Τα εμπορεύματα επιτρέπεται να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη Γάζα μέσω ενός πολύ περιορισμένου περάσματος στα σύνορα με το Ισραήλ. Το αεροδρόμιο της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον και δεν μπορεί να ξαναχτιστεί, ενώ  τα πλοία – συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών σκαφών – απαγορεύεται να απομακρυνθούν πέραν των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή της Γάζας ( το μοναδικό λιμάνι της Μεσογείου στο οποίο απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα).  Όλοι αυτοί οι περιορισμοί έχουν μετατρέψει μια κάποτε παραγωγική οικονομία  σε μια κοινωνία στην οποία το  80% του πληθυσμού εξαρτάται από τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για να ζήσει.

Τι ελπίζετε ότι πραγματικά  θα  επιτύχει η Κιβωτός της Γάζας, δεδομένου ότι το Ισραήλ  σταματάει με τη βία τα σκάφη που εξέρχονται ή εισέρχονται στο λιμάνι της Γάζας;

Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αρνηθεί να  αναγκάσουν το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.  Είναι  λοιπόν στο χέρι της κοινωνίας των πολιτών να αναλάβει δράση από μόνη της .  Κάθε βήμα της διαδρομής – το σκάφος που θα αγοραστεί στη Γάζα,  η ανακατασκευή  και  ο εξοπλισμός του  – θα φτάνει στα  διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις επιχειρήσεις, στα συνδικάτα και σε άλλους βασικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών,  για την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και κινητοποίηση τους   μέσω δημοσίων δράσεων, επιστολών προς  εκδότες,  κοινωνικές εκστρατείες μέσω των ΜΜΕ κλπ. Θα χρειαστεί τεράστια, σταθερή δημόσια πίεση για να αναγκάσουν  οι  διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο   τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού. Η Κιβωτός της Γάζας θα συμβάλει στη δημιουργία αυτής της πίεσης.

Τι διαφορετικό έχει η Κιβωτός της Γάζας   από τους Στολίσκους που έχουν ως τώρα προσπαθήσει να πλεύσουν προς τη Γάζα;

Η νέα αυτή πρωτοβουλία είναι αρκετά διαφορετική με πολλούς τρόπους:

Η  Κιβωτός της Γάζας θα προσπαθήσει να σπάσει την  «άλλη πλευρά»  του ισραηλινού αποκλεισμού, η οποία εμποδίζει τους Παλαιστίνιους της Γάζας να αποπλεύσουν από τις ακτές τους για να ψαρέψουν ή να εξάγουν -  απαραίτητες ενέργειες και οι δυο για να υποστηριχθεί μια παραγωγική οικονομία. Αντίθετα, οι  Στολίσκοι έδωσαν έμφαση στη μεταφορά διεθνών ακτιβιστών και ανθρωπιστικής βοήθειας  προς τη  Γάζα.

Η  Κιβωτός της Γάζας θα κατασκευαστεί στη Γάζα από  παλαιστινιακά χέρια και παλαιστινιακή τεχνογνωσία (με διεθνή βοήθεια, όταν ζητηθεί)  και θα μεταφέρει παλαιστινιακά προϊόντα στους αγοραστές οι οποίοι θα τα έχουν παραγγείλει από πριν.  Η όλη πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ελπίδας μέσω της ανάδειξης των δεξιοτήτων των Παλαιστινίων στο πλαίσιο της Γάζας αλλά  και στην προβολή των περιορισμών  που εμποδίζουν τον πληθυσμό από τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας.

Επίσης, η  Κιβωτός της Γάζας  θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της υποβαθμισμένης  ναυπηγικής βιομηχανίας στη Γάζα   διασφαλίζοντας  τη μετάδοση αυτής της τεχνογνωσίας που χάνεται (άλλο ένα αποτέλεσμα του αποκλεισμού) στις νεότερες γενιές.

 Παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει  σε πολύ περιορισμένο βαθμό  στην ανακούφιση της κρίσης από την ανεργία στη Γάζα,  με την καταβολή  μισθών στους ναυπηγούς,   η Κιβωτός της Γάζας δεν είναι ένα πρόγραμμα φιλανθρωπίας. Είναι μια μη βίαιη  δράση για να αμφισβητηθεί ο αποκλεισμός που το Ισραήλ έχει μονομερώς και παράνομα επιβάλλει στη Γάζα.

Ποιες οργανώσεις  συμμετέχουν στην Κιβωτό της Γάζας; Είναι οι διοργανωτές της Κιβωτού της Γάζας οι  ίδιoι με αυτούς που ήταν πίσω από τους Στολίσκους της Ελευθερίας;

Εκτός από την Παλαιστινιακή Ιστιοπλοϊκή  Ομοσπονδία  και την Εκστρατεία Αλληλεγγύης στους Ψαράδες, ορισμένες από τις οργανώσεις και τα άτομα που εργάζονται στην Κιβωτό της Γάζας, όπως το Free Gaza της Αυστραλίας, το «'Ένα Καράβι για τη Γάζα»  του Καναδά   και οι Αμερικανοί από τις οργανωτικές επιτροπές  του  US Boat to Gaza ,  έχoυν  επιτύχει  να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο ποσό    χρημάτων αλλά και να  κινητοποιήσουν  τη δημόσια  στήριξη  στην αμφισβήτηση του αποκλεισμού της Γάζας. Ο διεθνής συνασπισμός που διοργάνωσε τους Στολίσκους της Ελευθερίας  (Freedom Flotilla Coalition), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η ελληνική πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα” είναι ακόμα  ζωντανός και λειτουργικός ως μια οργάνωση για την υποστήριξη της Παλαιστίνης. Μετά από το πιο πρόσφατο ταξίδι του ιστιοφόρου Estelle στη Γάζα που αιχμαλωτίστηκε  από το ισραηλινό ναυτικό – μέλη του συνασπισμού αναπτύσσουν άλλα έργα που επίσης θα προκαλέσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας , συμπεριλαμβανομένης της Κιβωτού της Γάζας.

Προς το παρόν, οι πιο ενεργές ομάδες της Κιβωτού της Γάζας  που ασχολούνται με την συγκέντρωση χρημάτων, τη δημόσια εκπαίδευση  και την οργάνωση,  βρίσκονται στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Παλαιστίνη. Δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε μία από αυτές τις ομάδες εδώ. Αν δεν υπάρχει ομάδα στη χώρα σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να συμμετάσχετε!

Γιατί  η πρωτοβουλία  ονομάζεται  «Κιβωτός της Γάζας»; Πρόκειται για κάποια αναφορά στη Βίβλο ή στο Κοράνι; 

Δεν έχουμε την πρόθεση να συσχετιστούμε με καμιά θρησκευτική πίστη. Η κιβωτός  ορίζεται ετυμολογικά ως ένα μεγάλο πλωτό σκάφος σχεδιασμένο για να κρατήσει τους επιβάτες του και το φορτίο του ασφαλή.  Για εμάς, το όνομα είναι κατάλληλο διότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μια ανανεωμένη αίσθηση ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον στο λαό της Γάζας, καθώς και να κάνουμε από τη μεριά μας  ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξασφαλίσουμε  πως αυτό το μέλλον   θα είναι ασφαλές. Πρόκειται για ένα σκάφος που ενσαρκώνει την ελπίδα πως οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας θα μπορούν σύντομα να ζουν σε συνθήκες ειρήνης  χωρίς την απειλή του ισραηλινού αποκλεισμού, τα παιδιά τους δεν θα   ζουν πια μέσα στο φόβο και πως όλοι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.  Τα δεινά των 1.6 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα θα αφυπνίσουν πια τη διεθνή κοινότητα   και οι Στολίσκοι δεν θα είναι πλέον αναγκαίοι,  διότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας θα τελειώσει και η οικονομία της Γάζας θα μπορέσει να ανθίσει και πάλι.

Ποια είναι η θέση της Κιβωτού της Γάζας σχετικά με την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό και / ή τον ρατσισμό;

Η Κιβωτός της Γάζας στέκεται σθεναρά εναντίον κάθε έκφρασης ρατσισμού συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού. Πιστεύουμε στην πλήρη ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και στην απόρριψη όλων των μορφών διακρίσεων και πεποιθήσεων που οδηγούν σε αυτές. Είμαστε αντίθετοι σε όλες  εξίσου τις ρατσιστικές ιδεολογίες ή διακρίσεις, μεταξύ των οποίων μία για την οποία σπάνια γίνεται λόγος: αυτή που θεωρεί τους Παλαιστινίους Άραβες λιγότερο σημαντικούς από τους Ισραηλινούς Εβραίους, διάκριση την οποία πολλοί εντός των ισραηλινών και διεθνών κοινωνιών δέχονται και ανέχονται.

Πότε περιμένετε ότι θα  είναι έτοιμη η Κιβωτός   για να φύγει από τη Γάζα;

Αρχικός μας στόχος είναι να συγκεντρώσουμε 400.000$ ΗΠΑ για να αγοράσουμε και να ανακατασκευάσουμε ένα μεταχειρισμένο σκάφος το οποίο θα μπορεί   να καλύψει τις ανάγκες της Κιβωτού της Γάζας. Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά υλικών και ανταλλακτικών  που είναι σε έλλειψη στη Γάζα, λόγω του αποκλεισμού. Χρειαζόμαστε επειγόντως την υποστήριξη  διεθνών δωρητών.  Μόλις το σκάφος αγοραστεί   θα το ετοιμάσουμε για να πλεύσει και θα μεριμνήσουμε για τις  εμπορικές συμφωνίες  των προϊόντων του πλοίου. Εκτιμούμε ότι το πλοίο θα αποπλεύσει την άνοιξη του 2013.

Ποια είναι τα προϊόντα που θα προσπαθήσετε να εξάγετε από τη Γάζα, ποιοί περιμένετε ότι  θα τα αγοράσουν και τί θα συμβεί αν το σκάφος κατασχεθεί;

Είμαστε σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους κατασκευαστές στη Γάζα με στόχο τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιέχει ένα ευρύ φάσμα  προϊόντων,  αντιπροσωπευτικών των παλαιστινιακών προϊόντων που είναι  διαθέσιμα προς εξαγωγή.  Η Γάζα είχε μια υγιή αγορά εξαγωγών πριν από την επιβολή του ισραηλινού αποκλεισμού  , συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων, επίπλων και των γεωργικών προϊόντων. Επιπλέον, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας είναι γνωστοί  για  είδη βιοτεχνίας  όπως τα κεντήματα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνεργαστούμε με επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο που θέλουν να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο με τους Παλαιστίνιους της Γάζας  και οι οποίοι ευχαρίστως θα αγοράσουν από αυτούς  αν τους δοθεί η ευκαιρία. Οι συγκεκριμένες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ παραγωγών Παλαιστινίων στη Γάζα και διεθνών επιχειρήσεων και ιδιωτών αγοραστών θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί πριν ξεκινήσει η Κιβωτός της Γάζας. Όλοι  οι Παλαιστίνιοι  παραγωγοί θα πρέπει να έχουν πληρωθεί  στο ακέραιο για τα προϊόντα τους   πριν  αποπλεύσει η Κιβωτός της Γάζας.

Όλοι οι αγοραστές που θα αγοράσουν τα προϊόντα που θα μεταφέρει η   Κιβωτός της Γάζας θα το πράξουν γνωρίζοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να  κατασχεθούν τα προϊόντα από τον ισραηλινό στρατό  και ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν θα φθάσουν στις αγορές τους. Ωστόσο, αξίζει να το ρισκάρουν και μόνο για τις σχέσεις που θα έχουν χτίσει  και για το έργο που θα έχουν βοηθήσει να πραγματοποιηθεί.

Προς τα πού θα κατευθυνθεί η Κιβωτός της Γάζας  αν της επιτραπεί να φύγει από τη Γάζα;

Αυτό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Κρατάμε όλες τις επιλογές ανοιχτές πάνω σ' αυτό.

Προτίθεται η κυβέρνηση της Χαμάς να συμμετάσχει στο πρόγραμμα;

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των πολιτών.   Δουλεύουμε μέσω των ομάδων της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών στη Γάζα. Οι ομάδες των πολιτών στη Γάζα θα διαπραγματεύονται και θα έρχονται σε επαφή με την τοπική εκλεγμένη κυβέρνηση, όσο χρειάζεται, και θα ακολουθούν  τους κανονισμούς της κυβέρνησης έτσι ώστε να  διευκολυνθεί η επιτυχία του έργου. Η τοπική συντονιστική επιτροπή είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα.

Ποιοί είναι στην οργανωτική επιτροπή για το εγχείρημα της Κιβωτού της Γάζας;

Υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος των μελών της οργανωτικής επιτροπής, ανά χώρα, που έχει αναρτηθεί σ' αυτή την ιστοσελίδα.

Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για το εγχείρημα της Κιβωτού  της Γάζας;

Οι αποφάσεις, οι θέσεις και οι τρόποι δράσεων  λαμβάνονται από την οργανωτική  επιτροπή  της Κιβωτού της Γάζας (μερικές φορές αναφέρεται ως  διοικητικό συμβούλιο) και δεν  ελέγχονται  από κανενός είδους ομάδες οργανισμούς, ή συνασπισμούς.

Δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορέσει η Κιβωτός της Γάζας  να πλεύσει προς τον προορισμό της, δεν θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα  που δαπανώνται για την Κιβωτό της Γάζας  για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας;

Όχι. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μόνο για παρηγοριά και  δεν αντιμετωπίζει την αιτία λόγω της οποίας οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βρίσκονται σε ανάγκη: τον ισραηλινό  αποκλεισμό. Και εκτός από αυτό, θεωρούμε ότι η ενίσχυση παρέχει ένα «κάλυμμα» για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον του λαού της Γάζας, αμβλύνοντας τις  συνειδήσεις των διεθνών δυνάμεων ενώ ο αποκλεισμός παραμένει ως έχει.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μας έχουν πει ότι δεν θέλουν φιλανθρωπία, αντίθετα, θέλουν το δικαίωμα να είναι αυτάρκεις. Έχουμε επιλέξει μια μη-βίαιη άμεση δράση που θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία του ευρύτερου κοινού και θα δημιουργήσει υποστήριξη για την άρση του αποκλεισμού. Έχουμε επιλέξει να αναλάβουμε μια μη βίαιη δράση για να επιστήσουμε  την προσοχή της κοινής γνώμης και της κοινωνίας των πολιτών στη μεγάλη αυτή αδικία που είναι ο αποκλεισμός.

Πώς μπορώ να εμπλακώ στο εγχείρημα της Κιβωτού της Γάζας;

Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι το κεφάλαιο για να αγοράσουμε το σκάφος στη Γάζα και να ξεκινήσουμε να το ανακατασκευάζουμε. Μπορείτε να κάνετε μια δωρεά μέσω των συνδέσμων που θα βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα, είτε ως άτομο είτε με τον οργανισμό σας. Μπορείτε να δωρίσετε στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ ή μέσω ενός διεθνούς συνδέσμου (κάντε κλικ εδώ).   Μια επιστολή επιβεβαίωσης της δωρεάς σας θα σταλεί στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.

Επιπλέον, ψάχνουμε για άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης, να αναπτύξουν σχέσεις με επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για την αγορά παλαιστινιακών προϊόντων μέσω της Κιβωτού της Γάζας, ή να βοηθήσουν με άλλες ικανότητες που διαθέτουν. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που αναφέρεται σε αυτή την ιστοσελίδα για τη χώρα σας. 

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα πλοία για τη Γάζα, το ανθρωπιστικό δίκαιο και τον αποκλεισμό  της Γάζας, θα βρείτε  εδώ.

Θα δεχτείτε εθελοντές που θα ήθελαν να είναι στην Κιβωτό της Γάζας;

Αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σ' αυτούς που εργάστηκαν στο εγχείρημα.  Παρακολουθήστε αυτή την ιστοσελίδα για ενημέρωση.
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 09 Απρίλιος 2013 23:00