13 05.2015

Γιατί σαλπάρει ξανά το Καράβι για τη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Γιατί σαλπάρει ξανά το Καράβι για τη Γάζα

Δελτίο τύπου της σουηδικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

11/5/2015

Χθες το ψαράδικο Μαριάν απέπλευσε από το Γκέτεμποργκ για να κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Γάζα. Οι πρωτοβουλίες «Ένα Καράβι για τη Γάζα» από την Σουηδία και την Νορβηγία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλα πλοία από τον διεθνή Συνασπισμό του Στόλου της Ελευθερίας για να προσπαθήσουν άλλη μία φορά να σπάσουν ειρηνικά τον απάνθρωπο και παράνομο αποκλεισμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού πληθυσμού στην στενή παράκτια λωρίδα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Υπάρχει μια προφανής ερώτηση: Δεν χρειαζόμαστε πλοία για άλλους σκοπούς στη Μεσόγειο;

 

Άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν για να σώσουν τις ζωές τους από τον πόλεμο και τις διώξεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. Κυνικοί διακινητές κερδίζουν χρήματα από ακραία επικίνδυνες μετακινήσεις με μη αξιόπλοα σκάφη. Σε ένα άλλο μέρος της περιοχής, όμως - την Γάζα - οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να ξεφύγουν από τον βομβαρδισμό των σπιτιών τους. Η ισραηλινή/αιγυπτιακή πολιορκία είναι σχεδόν απόλυτη.

Συνεπώς, η καταστροφή στη Μεσόγειο και ο καταστροφικός αποκλεισμός της Γάζας συνδέονται. Και οι δύο προκαλούνται από μισάνθρωπες πολιτικές, αυταρχικά καθεστώτα, κράτη υπό κατάρρευση. Και οι δύο προκαλούνται από μια «διεθνή κοινότητα» που προτιμά να κοιτάει προς την άλλη μεριά αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Σ' αυτήν την κατάσταση, οργανώσεις όπως το Καράβι για τη Γάζα (Σουηδίας/Νορβηγίας) και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάζονται να στέλνουν πλοία στην Τρίπολη και τη Γάζα ώστε να υπηρετήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μια άλλη αντίρρηση, τόσο προβλέψιμη όσο το σπαμ στα email μας: Δεν προκαλείται ο αποκλεισμός της Γάζας από την κυριαρχία της Χαμάς, από την οποία το Ισραήλ και η Αίγυπτος πρέπει να προστατευθούν; Αυτό είναι το μήνυμα που διατυμπανίζει η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και τα μηντιακά της φερέφωνα. Πρόσφατα, στο εντιτόριαλ της Dagens Nyheter [σουηδική εφημερίδα] στις 4 Μαΐου, ο αρχισυντάκτης επανέλαβε ένα ρητορικό σχήμα που έχει γίνει η mantra του ρεπορτάζ της εφημερίδας από τη Μέση Ανατολή: Την προβολή του αποτελέσματος ως αιτίου και αντίστροφα. Πιό απλά: ότι το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι ο ισραηλινικός/αιγυπτιακός αποκλεισμός αλλά η κυβέρνηση της Χαμάς. Ο αποκλεισμός και η ισραηλινή κατοχή αξιολογούνται ως δευτερεύοντα. Συνακόλουθα, προκύπτει ότι οι πόλεμοι του Ισραήλ δεν διεξάγονται εναντίον 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αλλά εναντίον της Χαμάς.

Το ψευδές αυτής της κοσμοθεώρησης γίνεται απλά ξεκάθαρο όταν ακούμε τις μαρτυρίας που συγκέντρωσε η ισραηλινή οργάνωση «Σπάζοντας τη Σιωπή» ("Breaking the Silence") οι οποίες δημοσιεύτηκαν ευρύτατα την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σ' αυτές, Ισραηλινοί στρατιώτες μαρτυρούν ότι τους δόθηκαν ρητές εντολές να μη διακρίνουν μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων όταν ξεκίνησε η εισβολή στη Γάζα στις 17 Ιουλίου πέρσι. Στην ισραηλινή πολεμική ορολογία «Χαμάς» σημαίνει κάθε Παλαιστίνιο, καθετί ζωντανό στη Γάζα.

Δεν είναι σύνπτωση ότι το σουηδικό Καράβι για τη Γάζα πλέει αυτή τη φορά με ένα ψαράδικο. Ο αποκλεισμός, που μπαίνει στον ένατο χρόνο του, στερεί τον πολιορκούμενο πληθυσμό από την ελευθερία κίνησης ανθρώπων και αγαθών, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την διατροφή και τη μόρφωση. Οι Παλαιστίνιοι ψαράδες, που το Ισραήλ τους απαγορεύει να ανοιχτούν πάνω από έξι ναυτικά μίλια απ' την ακτή, υπόκεινται καθημερινά σε παρενοχλήσεις, πυροβολισμούς και κατασχέσεις των πλοίων τους.

Όπως και στη δράση με το Εστέλ το 2012, η Μαριάν θα σταματήσει σε πολλά λιμάνια κατά το ταξίδι της, κάνοντας εκδηλώσεις για την δημόσια υποστήριξη της άρσης του αποκλεισμού. Μετά το Γκέτεμποργκ, θα σταματήσει στο Μάλμε και την Κοπεγχάγη και θα συνεχίσει στις ευρωπαϊκές ακτές. Η Μαριάν θα ενωθεί με άλλα πλοία του Συνασπισμού του Στολου της Ελευθερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πλεύσει μαζί τους προς την πόλη της Γάζας. Προς τον σκοπό μιας δίκαιης ειρήνης και της δυνατότητας λειτουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, που η Σουηδία και πολλές άλλες χώρες αναγνώρισαν, το σουηδικό Καράβι για τη Γάζα απαιτεί:

  • Άμεση άρση της πολιορκίας
  • Άνοιγμα ενός λειτουργικού λιμανιού στην πόλη της Γάζας
  • και την θέσπιση ασφαλών διόδων μεταφορών μεταξύ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας.


Το δελτίο τύπου στα αγγλικά
Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 13 Μάιος 2015 21:49