10 05.2015

Σουηδία: Η «Μαριάν» ξεκίνησε το ταξίδι της προς τη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Σουηδία: Η «Μαριάν» ξεκίνησε το ταξίδι της προς τη Γάζα

Δελτίο τύπου της σουηδικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Η «Μαριάν» αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής, 10 Μαΐου από το λιμάνι του Γκέτεμποργκ. Το ψαράδικο πλοίο, που ανήκει από κοινού στις πρωτοβουλίες «Ένα Καράβι για τη Γάζα» της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ξεκίνησε για ταξίδι σχεδόν 5.000 ναυτικών μιλίων προς την Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μαριάν θα ενωθεί με άλλα πλοία και μαζί θα σχηματίσουν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια ειρηνική, μη-βίαιη δράση ώστε να σπάσουν τον παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Στο πέρασμά της, η Μαριάν θα καλέσει σε κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκά λιμάνια κατά του αποκλεισμού. Τα πρώτα τρία λιμάνια θα είναι το Χέλσινγκμποργκ, το Μάλμε και η Κοπενχάγη. Τα προσεχή λιμάνια θα ανακοινωθούν με δελτία τύπου.

Φορτίο
Η Μαριάν δεν είναι φορτηγό πλοίο, θα κουβαλήσει ωστόσο ένα περιορισμένο φορτίο που θα έχει, μεταξύ άλλων, ηλιακούς συλλέκτες και ιατρικό εξοπλισμό.

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι δωρεά της ETC-EL. Στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, με τις κατεστραμμένες υποδομές, οι ηλιακοί συλλέκτες θα δώσουν τη δυνατότητα για ανεξάρτητη τοπική παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ο ήλιος δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Εκπρόσωποι
Επιπλέον από το πενταμελές πλήρωμα, η Μαριάν θα μεταφέρει και έως οκτώ εκπροσώπους ως επιβάτες σε κάθε τμήμα του ταξιδιού. Τα ονόματά τους θα ανακοινώνονται συν τω χρόνω. Στο πρώτο τμήμα επιβαίνουν, μεταξύ άλλων:

  • Μαρία Σβένσον, αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της πρωτοβουλίας Feministiskt
  • Μίκαελ Μ. Κάρλσον, προεδρεύων στο Ένα Καράβι για τη Γάζα (Σουηδία)
  • Χένρυ Άσερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας, παιδίατρος
  • Λέναρτ Μπέργκρεν, κινηματογραφιστής
  • Ντρορ Φάιλερ, μουσικός, εκπρόσωπος τύπου του Ένα Καράβι για τη Γάζα (Σουηδία)

Το δελτίο τύπου στα Αγγλικά

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 00:08