26 10.2012

Το Estelle μπορεί να εμποδίστηκε να φτάσει στη Γάζα, κατάφερε όμως να μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης σε όλον τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Το Σάββατο 20 του Οκτώβρη γύρω στις 11:15π.μ. κι ενώ το Estelle έπλεε σε διεθνή ύδατα(αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ-Ν31 26 Ε33 45) 30ν.μ. από τις ακτές της Γάζας,μετά την ολιγόλεπτη προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου για αλλαγή πορείας,το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό περικύκλωσε το καράβι και λίγο αργότερα ταχύπλοα με πάνοπλους μασκοφόρους στρατιώτες κατέλαβαν το ιστιοφόρο.Σχεδόν σε όλους τους ακτιβιστές έγινε χρήση taser(ηλεκτροσόκ)και τους κατασχέθηκαν φωτογραφικές,κινητά,δορυφορικός εξοπλισμός κλπ.Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν περιουσία των ακτιβιστών βρέθηκε να πωλείται από ισραηλινούς στρατιώτες στο Ebay.

Κορυφαία στιγμή την ώρα της επίθεσης,όταν ο Σουηδός Dror Feiler(εβραϊκής καταγωγής,ο οποίος είχε αρνηθεί να υπηρετήσει στα κατεχόμενα)φωνάζει στο IDF: Είστε η ντροπή του εβραϊκού λαού.
Το ιστιοφόρο μαζί με τους επιβαίνοντες οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ και στη συνέχεια σε κέντρο κράτησης στην πόλη Holon,όπου βρίσκονταν σε ξεχωριστούς χώρους.Από την πρώτη στιγμή οι 3 Ισραηλινοί που συμμετείχαν στην αποστολή μαζί με τον Dror Feiler οδηγήθηκαν σε διαφορετικό τόπο κράτησης.Και οι 5 βουλευτές που επέβαιναν στο Estelle δεν δέχτηκαν να διαχωριστούν και να έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους υπόλοιπους ακτιβιστές,δημιουργώντας μ'αυτόν τον τρόπο έναν κλοιό προστασίας στους συναγωνιστές τους.

Ο Νόαμ Τσόμσκι,από την Λωρίδα της Γάζας όπου ανέμενε την άφιξη του Estelle,δήλωσε ότι η ανακοπή της πορείας του πλοίου δείχνει ότι «το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Οι 5 Έλληνες επιβαίνοντες του Estelle,οι 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας καθώς και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας(συντονιστής της αποστολής),Μιχάλης Τικτόπουλος και Λουκάς Σταμέλλος(μέλη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας)μαζί με 3 ακόμα μέλη της αποστολής(δύο Ισπανούς και έναν Ιταλό)απελάθηκαν την Κυριακή και επέστρεψαν στις χώρες τους.Οι υπόλοιποι ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι τα  ξημερώματα της Τετάρτης,ενώ οι 3 Ισραηλινοί βρίσκονται σε κατ'οίκον περιορισμό μέχρι να οδηγηθούν εκ νέου σε ακρόαση και πιθανότατα σε δίκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ισραηλινό κράτος διαπράττει πειρατεία σε αποστολή που προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.Ακόμα 8 πειρατείες έχουν πραγματοποιηθεί από το ισραηλινό ναυτικό,10 επιθέσεις έχουν γίνει(+τουλάχιστον 2 σαμποτάζ),ενώ πρόκειται για την 11η αποστολή που σταματιέται.Το 2008,πριν την πολεμική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας,πέντε αποστολές κατάφεραν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.
Μ'αυτήν του την ενέργεια το Ισραήλ έδειξε για μια ακόμα φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ,επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του στην περιοχή,αυτόν του τραμπούκου και του χωροφύλακα.
Την ίδια ώρα ΗΠΑ,ΟΗΕ και ΕΕ σιωπούν συνένοχα στον αποκλεισμό(από στεριά,αέρα και θάλασσα)της Λωρίδας της Γάζας και στα εγκλήματα που το ισραηλινό κράτος διαπράττει σε βάρος του παλαιστινιακού λαού,και χωρίς να έχουν ψελλίσει ούτε μια λέξη για την παράνομη επίθεση σε διεθνή ύδατα από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Estelle και την κράτηση ευρωπαίων πολιτών για σχεδόν 72 ώρες από τις αρχές του Ισραήλ.Με την ΕΕ να αναβαθμίζει συνεχώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ(την Τρίτη 23/10 εγκρίθηκε τελικά η απαράδεκτη συμφωνία ACCA,μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ που άρει εμπορικούς φραγμούς για βιομηχανικά προϊόντα και ιδιαίτερα φάρμακα,με αρκετά από αυτά να παρασκευάζονται στους ισραηλινούς εποικισμούς που είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο)παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν το Ισραήλ «αρνητικά».Πολιτικές που ανοίγουν τον δρόμο στο ισραηλινό κράτος να έχει τον πλήρη έλεγχο της Δυτικής Όχθης, της παλαιστινιακής οικονομίας, των υδάτινων πόρων, καλλιεργειών, συνόρων και εν τέλει της μοίρας του παλαιστινιακού λαού.

Μάλιστα,τα τελευταία χρόνια,και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν βρει στο αποκρουστικό «πρόσωπο» του ισραηλινού κράτους τον σύμμαχο και τον στενό συνέταιρο. Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, μετά την επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού, το ΥΠΕΞ δεν ανέφερε καν πως πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα. Πόσο μάλλον για πιο λόγο οι αγωνιστές της αλληλεγγύης κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Γάζας και φυσικά ούτε κουβέντα για τον παράνομο αποκλεισμό που το Ισραήλ έχει επιβάλλει στη Γάζα. Σημειώνει δε,ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή του προέτρεψε τους Έλληνες πολίτες να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Αλήθεια,αν κάτι τους συνέβαινε ποια θα ήταν η ανακοίνωσή τους; Μας έρχεται αυτομάτως στο μυαλό η υπόθεση της δολοφονίας της Rachel Corrie(η οποία έβαλε το σώμα της ασπίδα απέναντι στην ισραηλινή μπουλντόζα 'ώστε να αποφευχθεί η κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών)και η εξοργιστική απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου με την οποία αθωώνει τον οδηγό της μπουλντόζας και αναφέρει ευθαρσώς ότι «η Rachel Corrie δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί»!!!

Απέναντι στις όποιες βάρβαρες πολιτικές,απέναντι σ'αυτούς που κλείνουν τα μάτια στο εδώ και 64 χρόνια έγκλημα που διαπράττεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού(από την περασμένη Δευτέρα η Γάζα δέχεται εκ νέου ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με τουλάχιστον 4 νεκρούς και 8 τραυματίες),απέναντι στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ που έστειλε 5 αντιτορπιλικά,ένα καταδρομικό,εκατοντάδες κομάντος και ελικόπτερα για να σταματήσει το Estelle το οποίο μετέφερε παιδικές μπάλες, σχολικό εξοπλισμό,φάρμακα και υλικά οικοδομής που απαγορεύονται στην αποκλεισμένη Γάζα, εμείς απαντάμε:
ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται ποτέ να κάμψουν το πνεύμα της αλληλεγγύης και της αντίστασης που μεταφέρουμε μέσα μας. Δεν πρόκειται στιγμή να αγωνιζόμαστε για την λευτεριά του παλαιστινιακού λαού.Ως τότε,με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμείς θα ταξιδεύουμε!
 
«Estelle ακόμα κι αν δεν έφτασες στην Γάζα,έφτασες και άγγιξες τις καρδιές μας. Είσαι η ΙΔΕΑ, η ΕΛΠΙΔΑ, η ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ, η ΑΓΑΠΗ,το μήνυμα της ΔΥΝΑΜΗΣ ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Σε σκεφτόμαστε, είμαστε μαζί σου με το μυαλό μας.Από την Γάζα με αγάπη»

Noor Ahmed

 
                                                       Τρικαλινή Ομάδα Στήριξης της Πρωτοβουλίας
                                                                        «Ένα Καράβι για τη Γάζα»