15 10.2012

Οι επιβάτες του Estelle κάνουν εκπαίδευση στην μη-βία

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις

Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του  «Εστέλ» προετοιμάζονται για την πιθανή  παράνομη και βίαιη επίθεση  του ισραηλινού ναυτικού  σε διεθνή ύδατα, όπως συνέβη το 2010. Όλοι οι επιβάτες έχουν εκπαιδευτεί στη μη βίαια συμπεριφορά,  από τον  Σουηδό ειρηνιστή Stellan Vinthagen, έναν έμπειρο διεθνή εκπαιδευτή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όλοι έχουν δεσμευτεί ότι θα ενεργήσουν  ειρηνικά  ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή τους, έχουν μάθει τους κανόνες συμπεριφοράς και την κοινή λήψη αποφάσεων, έχουν κάνει αναπαραστάσεις σχετικά με τη σύλληψη και την ανάκριση για να ξέρουν πώς να δράσουν, και έχουν δημιουργήσει ομάδες συγγένειας έτσι ώστε να έχουν όλοι   συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας βίαιης επίθεσης από το IDF.  Όλο το πλήρωμα έχει  κάνει πρακτική εξάσκηση  για να βρει ειρηνικούς δημιουργικούς τρόπους  για να  απορρίψει την επιβίβαση και ταυτόχρονα να ηρεμήσει τους στρατιώτες,  που έχουν ψευδώς ενημερωθεί πως είμαστε επικίνδυνοι. Έχουμε μελετήσει βίντεο  προηγούμενων επιβιβάσεων, και έχουμε μοιραστεί τους φόβους και τις ελπίδες μας ο ένας με τον άλλον.


Οι πολίτες επί του σκάφους είναι φυσικό να ανησυχούν λόγω των απειλών του Ισραήλ ότι θα χρησιμοποιήσει παράνομη στρατιωτική δύναμη εναντίον του ανθρωπιστικού πλοίου μας, αλλά ο καθένας έχει δεσμευτεί να ενεργήσει  ειρηνικά όση βία κι αν χρησιμοποιήσει το IDF.  Αν το Ισραήλ ισχυρισθεί ότι οι ακτιβιστές  έχουν ρίξει αντικείμενα  στους στρατιώτες ή ότι έχουν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη σωματική επίθεση σε αυτούς,  θα είναι απολύτως αναληθές και ψεύτικο. Κάνουμε μια ειρηνική και μη στρατιωτική αποστολή, και είμαστε έτοιμοι  να ενεργήσουμε ως ειρηνικοί άμαχοι πολίτες  ακόμα και  κατά τη διάρκεια   παράνομων και βίαιων επιθέσεων από εκείνους που, για κάποιο λόγο,  φοβούνται την ανθρωπιστική αποστολή μας.

Ο Stellan Vinthagen έκανε το διδακτορικό του στον μη βίαιο ακτιβισμό το 2005, και υπήρξε ακτιβιστής σε διάφορα κοινωνικά κινήματα από το 1980. Έχει εκπαιδεύσει ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα  στην Κολομβία, νέους ακτιβιστές στη Νότια Αφρική, περιβαλλοντολογικούς  ακτιβιστές  στην Πολωνία, μαθητές στην Ινδία, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Ο Vinthagen έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με το θέμα της ειρηνικής αντίστασης, της δύναμης των λαών και των κοινωνικών κινημάτων. Κρατήθηκε ένα χρόνο στη φυλακή για διάφορες,  μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής ενέργειες στην Ευρώπη. Ο Vinthagen, το 2008,  ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του Ένα Καράβι για τη Γάζα, και  ήταν ένας από τους βασικούς εκπαιδευτές κατά τη διάρκεια του Στόλου της Ελευθερίας 2011 στην Ελλάδα.