31 01.2012

Επείγουσα έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Αζίζ Ντουέικ

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Έγγραφο – Ισραήλ και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη: Παλαιστίνιος βουλευτής κρατείται χωρίς κατηγορία: Αζίζ Ντουέικ

UA: 23/12 Index: MDE 15/002/2012 Ισραήλ/Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ημερομηνία: 25 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  ΔΡΑΣΗ

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αζίζ Ντουέικ, τέθηκε υπό διοικητική κράτηση μετά τη σύλληψή του στις 19 Ιανουαρίου. Αυτό επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να τον κρατήσουν επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματικοί συνέλαβαν τον Αζίζ Ντουέικ, τον Εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC), ενώ διέσχιζε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στις 19 Ιανουαρίου 2012. Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Οφέρ και κρατήθηκε εκεί για πέντε ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας. Στις 24 Ιανουαρίου 2012, ο Αζίζ Ντουέικ εμφανίστηκε σε δικαστήριο όπου ένας δικαστής του επέδωσε μια διαταγή εξάμηνης διοικητικής κράτησης, υπογεγραμμένη από στρατιωτικό διοικητή, η οποία μπορεί να ανανεωθεί επ’ αόριστον.
Ο Αζίζ Ντουέικ είναι τώρα το 21ο μέλος του PLC που κρατείται αυτόν τον καιρό από τις ισραηλινές αρχές σε διοικητική κράτηση.
Ο Αζίζ Ντουέικ είχε συλληφθεί προηγουμένως, τον Ιούνιο του 2006, λίγο μετά αφότου είχε εκλεγεί στο PLC ως εκπρόσωπος του, προσκείμενου στη Χαμάς, Συνασπισμού Αλλαγής και Μεταρρύθμισης. Ο Αζίζ Ντουέικ καταδικάστηκε για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση», και του επιβλήθηκε ποινή τριών χρόνων φυλάκισης. Αφέθηκε ελεύθερος το 2009.
Η διοικητική κράτηση είναι μια διαδικασία υπό την οποία κρατούμενοι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη για περιόδους έως έξι μηνών, οι οποίες μπορούν να ανανεωθούν επ’ αόριστον. Κατηγορίες εγκλημάτων δεν συντάσσονται εναντίον των διοικητικά κρατουμένων και δεν υπάρχει πρόθεση να τους φέρουν σε δίκη. Οι κρατούμενοι κρατούνται στη βάση «μυστικών στοιχείων» τα οποία οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αποκαλύψουν για λόγους ασφαλείας. Συνεπώς τα «μυστικά στοιχεία» πάνω στα οποία οι στρατιωτικές αρχές στηρίζουν την απόφασή τους να εκδώσουν διαταγή διοικητικής κράτησης δεν είναι διαθέσιμα στους κρατούμενους ή τους δικηγόρους τους, και οι κρατούμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους λόγους της κράτησής τους.

Παρακαλούμε γράψτε αμέσως στα εβραϊκά ή τη δική σας γλώσσα:

Καλώντας τις ισραηλινές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Αζίζ Ντουέικ και τους άλλους Παλαιστίνιους βουλευτές που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση, εκτός εάν κατηγορηθούν άμεσα με διεθνώς αναγνωρισμένα ποινικά αδικήματα και προσαχθούν σε δίκη, σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.
Καλώντας τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τη χρήση της διοικητικής κράτησης, η οποία παραβιάζει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη όπως κατοχυρώνεται στο Άρθρο 14 της Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΡΟΣ:

Military Judge Advocate General
Brigadier General Danny Efroni
6 David Elazar Street
Hakirya, Tel Aviv, Israel
Fax: +972 3 569 4526
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Προσφώνηση: Dear Judge Advocate General

Commander of the IDF – West Bank
Major-General Avi Mizrahi
GOC Central Command
Military Post 01149
Battalion 877
Israel Defense Forces, Israel
Fax: +972 2 530 5741 / +972 2 530 5724
Προσφώνηση : Dear Major-General Avi Mizrahi

Και αντίγραφα προς:
Deputy Prime Minister and Minister of Defence
Ehud Barak
Ministry of Defence
37 Kaplan Street, Hakirya
Tel Aviv 61909, Israel
Fax: +972 3 691 6940 / 696 2757
Προσφώνηση: Dear Minister

Επίσης στείλτε αντίγραφα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους, τους διαπιστευμένους στη χώρα σας. Παρακαλούμε εισάγετε τις διευθύνσεις των κατά τόπους διπλωματών παρακάτω:

[ Σημ. τα στοιχεία της Πρεσβείας όπως φαίνονται στον επίσημο ιστότοπό της:

Πρέσβης κ. ΑΡΙΕ ΜΕΚΕΛ

Διεύθυνση Πρεσβείας:
Μαραθωνοδρόμων 1
Παλαιό Ψυχικό
154-52

Τηλ: 210-6705500

Φαξ: 210-6705555

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ]

Παρακαλούμε ελέγξτε με το γραφείο του τμήματός σας για αποστολή εκκλήσεων μετά την παραπάνω ημερομηνία.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Αζίζ Ντουέικ είμαι μέλος της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κόμματος του οποίου το καταστατικό δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Στο PLC εκπροσωπεί τον προσκείμενο στη Χαμάς, Συνασπισμό Αλλαγής και Μεταρρύθμισης που κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές του 2006. Ο Αζίζ Ντουέικ είναι ένα από τα πέντε μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC) που κρατήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα σε ένα κύμα συλλήψεων που στόχευε κυρίως μέλη του PLC της Χαμάς. Οι συλλήψεις ακολούθησαν τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ των κομμάτων της Χαμάς και της Φατάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταξη της Χαμάς στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Η PLO είναι το σώμα που εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους διεθνώς.
Το Ισραήλ αυτόν τον καιρό κρατά 27 μέλη του PLC, 21 εκ των οποίων υπό διοικητική κράτηση, συμπεριλαμβανομένου του Αζίζ Ντουέικ. Τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Ισραηλινών Φυλακών, υπήρχαν 283 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε διοικητική κράτηση, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να έχει αυξηθεί από τότε.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η πρακτική της διοικητικής κράτησης στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη παραβιάζει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Τα διεθνή πρότυπα για δίκαιη δίκη θα πρέπει να υποστηρίζονται για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατηγορούνται για βία, ακόμα και υπό καθεστώτα έκτακτης ανάγκης.
Υπό τη διοικητική κράτηση, τα δικαιώματα των κρατουμένων σε δίκαιη δίκη, όπως κατοχυρώνονται από το Άρθρο 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), του οποίου το Ισραήλ είναι κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ενημερώνονται άμεσα και πλήρως για τους λόγους της κράτησής τους, του τεκμηρίου της αθωότητας, του να εξετάζουν και να έχουν εξετάσει τους μάρτυρες εναντίον τους, και του να δικάζονται δημοσίως, παραβιάζονται συστηματικά. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη, αν όχι η μόνη, ευκαιρία για τους κρατούμενους να βρουν γιατί κρατούνται είναι σε μια ακροαματική διαδικασία έφεσης την οποία θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ίδιοι. Λαμβάνει χώρα αρκετές βδομάδες, κάποιες φορές μήνες, μετά τη σύλληψη. Τα στοιχεία εναντίον του κρατούμενου ακούγονται μυστικά, χωρίς να επιτρέπεται ούτε στον/στην κατηγορούμενο/η, ούτε σε δικηγόρο του/της να γνωρίζουν τι είναι αυτά τα στοιχεία και να τα αντιμετωπίσουν.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του ICCPR, εξέφρασε την ανησυχία της το 2010 για την «συχνή και εκτεταμένη χρήση της διοικητικής κράτησης, συμπεριλαμβανομένης αυτής σε παιδιά» και συνέστησε στο Ισραήλ να αποφεύγει τη χρήση της. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η διοικητική κράτηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο παράκαμψης του ποινικού δικαστικού συστήματος και αποφυγής των εχεγγύων της δέουσας νομικής διαδικασίας που αυτό παρέχει.
Επιπλέον, στη βάση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κάποιοι από εκείνους που κρατούνται σε διοικητική κράτηση στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη, είναι κρατούμενοι συνείδησης, που κρατούνται μόνο για τη μη βίαιη άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Αυτό έχει διευκολυνθεί από το γεγονός ότι οι λόγοι για τη διοικητική κράτηση, όπως είναι καθιερωμένοι στην ισραηλινή νομοθεσία, είναι γενικά διατυπωμένοι και υπόκεινται σε ευρεία ερμηνεία. Η νομοθεσία για τη διοικητική κράτηση – φαινομενικά εισαχθείσα ως ένα κατ’ εξαίρεση μέτρο για την κράτηση ανθρώπων που αποτελούν ακραίο και άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια – έχει για χρόνια χρησιμοποιηθεί για την κράτηση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί, κατηγορηθεί και δικαστεί σύμφωνα με τους κανονικούς νόμους ποινικής διαδικασίας, ή ατόμων που δεν θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί καθόλου.
Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τη μακροχρόνια έκκλησή της για τερματισμό της πρακτικής της διοικητικής κράτησης. Όλοι οι διοικητικά κρατούμενοι που κρατούνται εξαιτίας της των μη βίαιων πολιτικών τους απόψεων ή δραστηριοτήτων θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και άνευ όρων, και άλλοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι εκτός εάν τους απαγγελθούν κατηγορίες για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ποινικό αδίκημα και δικαστούν άμεσα σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όνομα: Αζιζ Ντουέικ
Φύλο: Άνδρας

UA: 23/12 Index: MDE 15/002/2012 Ημερομηνία Έκδοσης 25 Ιανουαρίου 2012

Πηγή: Amnesty International

από: http://intifadagr.wordpress.com/