23 11.2011

ΟΗΕ: Το Ισραήλ να πληρώσει τα οφειλόμενα στους Παλαιστίνιους

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
ΟΗΕ: Το Ισραήλ να πληρώσει τα οφειλόμενα στους Παλαιστίνιους
Την καταβολή των χρημάτων τα οποία οφείλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, μια διαδικασία που πάγωσε μετά την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε τηλεφωνική του χθεσινή επικοινωνία "ο γενικός γραμματέας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να επαναληφθεί άμεσα η μεταβίβαση στους Παλαιστίνιους των οφειλόμενων χρημάτων από φόρους και τελωνειακά δικαιώματα, σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις του Ισραήλ", ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεζίρκι.

"Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του ανησυχία μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε ο Νεζίρκι.

Ο Μπαν Κι-μουν "υπογράμμισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση της παρούσας κατάστασης ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

Η παρέμβαση του Μπαν Κι-μουν έγινε μετά από αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής προς τα Ηνωμένα Έθνη να μεσολαβήσουν ώστε να τερματιστεί από την ισραηλινή κυβέρνηση το πάγωμα της μεταβίβασης των οφειλόμενων πόρων.

Σημειώνεται πως τα οφειλόμενα χρήματα προέρχονται από τα τελωνειακά δικαιώματα και τον ΦΠΑ που το Ισραήλ παρακρατεί από τα προϊόντα που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους και τα οποία διακινούνται μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων του Ισραήλ. Τα χρήματα αυτά αποδίδονται κάθε φορά στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

από: enet.gr