02 09.2011

Η Έκθεση του ΟΗΕ για την Ισραηλινή επιχείρηση κατά του "Free Gaza"

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Νόμιμη αλλά παράλογη

«Υπερβολική και παράλογη» χαρακτηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ κατά του στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010, η πολυαναμενόμενη έκθεση του ΟΗΕ, που «ακροβατεί» διπλωματικά υποστηρίζοντας ότι «ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Δήλωση συγγνώμης» από το Ισραήλ ζήτησε η Επιτροπή του ΟΗΕ που ερεύνησε την επιχείρηση κατά του στολίσκου τού «Free Gaza» το 2010 (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Τμήματα της έκθεσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα σήμερα, διέρρευσαν χθες αργά στους «New York Times». Οπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, ο ΟΗΕ καλεί Τουρκία και Ισραήλ να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις για το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

«Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη», αναφέρεται σε απόσπασμα που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα. Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι ο στόλος των έξι πλοίων «ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό» που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Υστερα από έρευνα, η επιτροπή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ, καλεί με το πόρισμά της το Ισραήλ να προβεί στην «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης» για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: www.nytimes.com, ΑΠΕ)

Πηγή: enet.gr