08 08.2011

Τρία πλοία κινδυνεύουν με εξοντωτικά πρόστιμα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Σάλπαραν για να επιχειρήσουν μια ρωγμή ελευθερίας στην αποκλεισμένη Γάζα, αλλά οι απαγορεύσεις του υπ. Προστασίας του Πολίτη τα κράτησαν στα ελληνικά λιμάνια. Τρία πλοία του "Στόλου της Ελευθερίας 2" δεν κατάφεραν τελικά να φτάσουν στην "Ιθάκη" τους. Αντιθέτως, η "οδύσσεια" των πλοίων "Τζουλιάνο" και "Ελεύθερη Μεσόγειος", που ανήκουν στην ελληνική, τη σουηδική και τη νορβηγική πρωτοβουλία, και το "Γκερνίκα", που ανήκει στην ισπανική πρωτοβουλία, συνεχίζεται, αφού παραμένουν μέχρι σήμερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μέλημα των πληρωμάτων τους είναι τώρα να απομακρυνθούν από τα ελληνικά νερά άμεσα, καθώς αν παραμείνουν κινδυνεύουν να πληρώσουν εξοντωτικά πρόστιμα.

Πιο συγκεκριμένα, το σκάφος "Τζουλιάνο" είχε εγκλωβιστεί για 3 εβδομάδες -ύστερα από πολλές περιπέτειες- στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού που αντιμετώπισε, το πλήρωμα είχε να παλέψει με... πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η σημαία του πλοίου ακυρώθηκε 2 φορές, ύστερα από παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης, αρχικά από τη Σιέρα Λεόνε κι έπειτα από την Ομοσπονδία Νησιών Σεν Κιτς και Νέβις! Μόλις στις 30 Ιουλίου, το πλοίο απέκτησε νέα, αμερικανική σημαία.

Πήρε παράταση
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Τελωνείο ενημέρωσε ότι έληγε η δυνατότητα παραμονής στα ελληνικά ύδατα και αν παρέμενε, θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο, που αναλογεί στο 25% του κόστους αγοράς του σκάφους. Τελικά, το ελληνικό τελωνείο παρέτεινε την παραμονή του σκάφους έως τις 15/8. "Είμαστε τώρα καθ' οδόν για την Κέρκυρα", μας είπε ο πανεπιστημιακός Τάκης Πολίτης, μέλος της Πρωτοβουλίας "Ενα καράβι για τη Γάζα".

Παρόμοια ιστορία έχει και το πλοίο "Γκέρνικα". Τα γραφειοκρατικά κολλήματα και η απαγόρευση του απόπλου για τη Γάζα το καθήλωσαν αρχικά στο Κολυμπάρι, μετά στα Κύθηρα και τελικά στο Γύθειο. Μόνο που οι αντίξοες καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκε να πλεύσει του προκάλεσαν σοβαρές μηχανικές ζημιές. Στο μεταξύ, η προθεσμία παραμονής του στα ελληνικά ύδατα έχει λήξει και οι Ισπανοί προσπαθούν να συνεννοηθούν για την παράταση της άδειας παραμονής του.

Το τρίτο πλοίο, η "Ελεύθερη Μεσόγειος", βρίσκεται σε ναυπηγείο στο Κερατσίνι, αφού υπέστη δολιοφθορά κάτω από τη μύτη των λιμενικών αρχών...

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Πηγή: ethnos.gr