23 06.2011

Προειδοποιήσεις Ισραήλ προς ΟΗΕ για το νέο «Στολίσκο της Ελευθερίας»

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει προειδοποιήσει τον ΟΗΕ ότι ο νέος στολίσκος που αναμένεται να ταξιδέψει προς τη Λωρίδα της Γάζας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, αψηφώντας τον πολυετή παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της πολύπαθης Γάζας, μπορεί να έχει «επικίνδυνες συνέπειες». Παρότρυνση προς τους Ελληνες πολίτες και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στον «Στόλο της Ελευθερίας 2» απηύθυνε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ καλεί όλα τα κράτη να κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η αποστολή του στολίσκου και να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που συνδέονται με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες επιζήμιες προκλήσεις», δήλωσε ο Ρον Πρόσορ, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

«Αυτή η πρόκληση, που ξεκίνησε με το πρόσχημα ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, έχει ξεκάθαρο στόχο να εξυπηρετήσει μία εξτρεμιστική πολιτική ατζέντα και ενδέχεται να έχει επικίνδυνες συνέπειες», πρόσθεσε ο Πρόσορ σε επιστολή που απηύθυνε στον ΟΗΕ, με ημερομηνία 21 Ιουνίου.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει επίμονα ότι δεν θα επιτρέψει στο νέο αυτό στολίσκο να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας, που σύμφωνα με τον Πρόσορ αναμένεται να αναχωρήσει γύρω στις 25 με 26 Ιουνίου. Στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο ισραηλινός πρεσβευτής υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές από τις ομάδες που συμμετέχουν στο στολίσκο «διατηρούν δεσμούς με εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η Χαμάς».

Υπενθυμίζεται πως το 2010, από την επίθεση των ισραηλινών κομάντος κατά του Στόλου της Ελευθερίας, ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, δολοφονήθηκαν εννέα τούρκοι ακτιβιστές. Ο ΟΗΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον επόμενο μήνα την έκθεση του για την υπόθεση.

Αποστάσεις ελληνικής κυβέρνησης

Σαφείς αποστάσεις από τη νέα ανθρωπιστική επιχείρηση για σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας πήρε χθες η ελληνική κυβέρνηση, απευθύνοντας προτροπή στους Ελληνες πολίτες και στα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στον νέο στολίσκο που έχει προορισμό τη Γάζα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, και ενώ συγκεντρώνονται στην Αθήνα ακτιβιστές από διάφορα μέρη του κόσμου για να συμμετάσχουν στον "Στόλο της Ελευθερίας 2", επισημαίνει την έκκληση του ίδιου του γ.γ. του ΟΗΕ για αποθάρρυνση τέτοιων επιχειρήσεων που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας, αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση του Ισραήλ να εμποδίσει την προσέγγιση των πλωτών μέσων στη Γάζα, που συνεπάγονται κινδύνους για όσους συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Απευθυνόμενο και προς τους διοργανωτές της επιχείρησης, το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η χάραξη και άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή, όσο και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας.

Η Apple αφαίρεσε την εφαρμογή ThirdIntifada

Η αμερικανική εταιρεία Apple Inc αφαίρεσε από το ηλεκτρονικό της κατάστημα iTunes, έπειτα από αίτημα του Ισραήλ, μία αραβόφωνη εφαρμογή, η οποία καλούσε τους Παλαιστινίους να εξεγερθούν, αναφέρει ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Γιούλι- Γιόελ Έντελσταϊν έστειλε επιστολή στην Apple την Τρίτη με την οποία κατήγγειλε ότι μέσω της εφαρμογής "ThirdIntifada" (τρίτη ιντιφάντα) --μία αναφορά σε μελλοντική εξέγερση των Παλαιστινίων- κοινοποιούνταν πληροφορίες για σχεδιαζόμενες διαμαρτυρίες, κάποιες από τις οποίες βίαιες, εναντίον του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο του Έντελσταϊν χαιρετίζει "την άμεση αντίδραση της Apple" η οποία αφαίρεσε την εφαρμογή και χαρακτήρισε την απόφαση της εταιρείας ως "ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην αποτροπή βίαιης υποκίνησης μέσω των νέων μέσων".

Η εφαρμογή πρόσφερε στους χρήστες ειδήσεις και άρθρα στα αραβικά, τους ενημέρωνε για επερχόμενες διαδηώσεις και περιελάμβανε συνδέσμους σε παλαιστινιακά βίντεο και τραγούδια.

Ο Έντελσταϊν δήλωσε ότι οι δημιουργοί της εφαρμογής είχαν ανοίξει πριν τρεις μήνες μία παρόμοια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μέσω της οποίας καλούσαν σε εξέγερση εναντίον του Ισραήλ με τη χρήση θανατηφόρας βίας. Και τότε ο ίδιος υπουργός είχε εκφράσει τα παράπονα στους υπεύθυνους του Facebook οι οποίοι και «κατέβασαν» άμεσα τη σελίδα.

Πηγή:tvxs.gr