01 03.2010

Τελικός προορισμός... Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
του Νικόλα Ζηργάνου

Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε 1.419 πολίτες (εκ των οποίων 326 παιδιά) και οι βασικές κοινωνικές υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κτίρια διοίκησης, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, παραμένουν ένας σωρός ερείπια.

Το Ισραήλ εμπόδισε τρεις συνεχόμενες αποστολές. Σε μία από αυτές το ελληνικό σκάφος, Αρίων, κατασχέθηκε από τις ισραηλινές αρχές. Η αντίδραση χλιαρή. Τώρα ξεκινάει το μεγάλο στοίχημα του τέταρτου γύρου. Το Ισραήλ εμπόδισε τρεις συνεχόμενες αποστολές. Σε μία από αυτές το ελληνικό σκάφος, Αρίων, κατασχέθηκε από τις ισραηλινές αρχές. Η αντίδραση χλιαρή. Τώρα ξεκινάει το μεγάλο στοίχημα του τέταρτου γύρου. Ερείπια είναι και τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν και το μόνο που μένει όρθιο σε αυτή τη καθημαγμένη γη είναι οι ψυχές των ανθρώπων.


Οι πολιορκημένοι


Μάταια περιμένουν τόσο καιρό οι 1,5 εκατ. ελεύθεροι πολιορκημένοι Παλαιστίνιοι τη διεθνή βοήθεια και την ανοικοδόμηση. Το Ισραήλ εξακολουθεί να εφαρμόζει στη Γάζα έναν ασφυκτικό αποκλεισμό από στεριά, αέρα και θάλασσα, απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και αγαθών και στραγγαλίζει οικονομικά τους πάμφτωχους κατοίκους που έκαναν το σφάλμα στις εκλογές του 2004 να ψηφίσουν μια κυβέρνηση που δεν είναι αρεστή στο Τελ Αβίβ. Και σα να μην έφταναν τόσα δεινά, ήρθε και η Αίγυπτος να συμβάλει στην απομόνωση της Γάζας με την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των κοινών συνόρων.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό σκηνικό κρατικής τρομοκρατίας που δεν επιτρέπει να περάσουν τα σύνορα ούτε καν οικοδομικά υλικά, που επιβάλλει να παραμένουν παγωμένα στις τράπεζες τα χρήματα της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, ορθώνεται ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες από κάθε γωνιά της Γης, απλοί καθημερινοί άνθρωποι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία έμπρακτης συμπαράστασης και αρωγής των Παλαιστινίων.

Μέσα Απριλίου θα πλεύσει προς τη Γάζα ένας πολυεθνικός στολίσκος με πάνω από δεκαπέντε σκάφη που θα μεταφέρουν ξυλεία, τσιμέντα, γεννήτριες, φάρμακα, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές που φέρονται αποφασισμένοι να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό με κάθε κόστος. Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό έχει η διεθνής οργάνωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους Free Gaza Movement και θα συμμετέχουν κινήσεις από 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ελληνες, με την πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα» και οι Τούρκοι με την ισχυρή ΜΚΟ «ΙΗΗ», που κινείται στον χώρο του πολιτικού ισλάμ, θα αποτελέσουν τον κορμό αυτής της πολιτικής δράσης που ξαναφέρνει το ξεχασμένο παλαιστινιακό πρόβλημα στην επιφάνεια. Στην Τουρκία υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για την αδικία που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι και πολύ συχνά τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ για την πολιτική του.

Τούρκικη αρμάδα

Η οργάνωση «ΙΗΗ» έχει συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά από δωρεές και αναμένεται να στείλει στη Γάζα πέντε πλοία, δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και τρία επιβατηγά στα οποία θα επιβαίνουν βουλευτές, ευρωβουλευτές, γνωστοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Ο στολίσκος ήδη πήρε το όνομα «κιβωτός του Νώε» και ο επικεφαλής της «ΙΗΗ», Μπουλέντ Γκιλντιρίμ δήλωσε «σαλπάρουμε για τη Γάζα και θα σταματήσουμε στο τελευταίο λιμάνι που ονομάζεται ελευθερία. Ελευθερία για το 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που τους αρνούνται το δικαίωμα να ξαναχτίσουν την ζωή τους, την κοινωνία τους. Δεν θα πάψουμε να ταξιδεύουμε με πλοία προς τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε τον παράνομο -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- αποκλεισμό και αν θελήσει το Ισραήλ να μας εμποδίσει πρέπει να ασκήσει βία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τονίζει από την πλευρά του ο έλληνας εκπρόσωπος στο Free Gaza, Βαγγέλης Πισσίας, που συμμετείχε μαζί με άλλους οκτώ Ελληνες στην ιστορική αποστολή της οργάνωσης, τον Αύγουστο του 2008.

Τότε, δύο ελληνικά ψαροκάικα με 44 ενεργούς πολίτες από 13 χώρες έσπασαν πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό εμπάργκο που έχει επιβάλει το ισραηλινό ναυτικό στη Γάζα. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις επιτυχημένες αποστολές, όμως στη συνέχεια το Ισραήλ εμπόδισε με τη βία τρεις συνεχόμενες αποστολές. Στην μία περίπτωση πολεμικό σκάφος εμβόλισε το σκάφος του Free Gaza στα διεθνή ύδατα, στην δεύτερη απείλησαν να ανοίξουν πυρ και στην τρίτη ισραηλινοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο, απήγαγαν τους επιβάτες, τους μετέφεραν σε φυλακή όπου τους κράτησαν για μια εβδομάδα και στη συνέχεια τους απέλασαν.

Το ελληνικό σκάφος («Αρί-ων») κατασχέθηκε και πάρα την πρωτοφανή πειρατική πράξη των Ισραηλινών, η ελληνική πολιτεία περιορίστηκε σε χλιαρές διαμαρτυρίες. Ομως αυτή τη φορά, όλα είναι διαφορετικά. Ο στολίσκος που θα σαλπάρει θα έχει άλλη δυναμική και η ελληνο-τουρκική συνεργασία θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις ανοχές των Ισραηλινών. Πριν από δύο εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε προαναγγείλει κοινές πρωτοβουλίες με την Τουρκία στο Μεσανατολικό.

«Ας τα βρουν...»

Ρωτήσαμε τον Βαγγέλη Πισσία αν τα πλοία για τη Γάζα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο: «Οι κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις και ας βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν στο Παλαιστινιακό, αν πραγματικά το επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν τρόπο να υποστηρίζουν τους πολίτες τους όταν αυτοί οργανώνουν και πραγματοποιούν διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές και δράσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βεβαίως υπάρχουν τα διμερή προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε και αφορούν την τουρκική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή μας και ιδιαίτερα το μεγάλο θέμα της κατοχής στην Κύπρο. Οταν όμως πρόκειται για δράσεις που αφορούν κινήματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπούς που εμπεδώνονται σε οικουμενικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τότε η συνεργασία αποτελεί υποχρέωση».

* Περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις www.shiptogaza.gr και  www.freegaza.org. Επίσης όσοι θέλουν να συμβάλουν στην οικονομική καμπάνια για να στείλουμε ελληνικά καράβια στη Γάζα, η πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα» άνοιξε τον λογαριασμό 116/772732-18 στην Εθνική Τράπεζα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 10 Μάρτιος 2011 16:32