12 04.2011

Το Ισραήλ εντείνει την προπαγάνδα στο Facebook

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Η ισραηλινή κυβέρνηση προτίθεται να κάνει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την κύρια πλατφόρμα για τις διαδικτυακές δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ, τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά. επενδύοντας πολλούς πόρους για να δημιουργήσει μια ικανή στρατηγική χρησιμοποίησης του δικτύου των 600 εκατομμυρίων ατόμων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν επισκέφτηκε τα γραφεία του δικτύου στην Καλιφόρνια και συναντήθηκε με τους επικεφαλής της εταιρίας συμπεριλαμβανομένων της Chief Operating Officer Σέρυλ Σάντμπεργκ και του αντιπροέδρου των Διαφημιστικών και Λειτουργικών Επιχειρήσεων Ντέιβιντ Φίσερ, ο οποίος είναι γιος του Διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ, Στάνλεϊ Φίσερ.

Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι το Facebook είναι μια φιλική πλατφόρμα για επικοινωνία με νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, επιτρέποντας τη διανομή μηνυμάτων μέσω βίντεοκλιπ και παιχνιδιών. Ισραηλινές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν ιστοσελίδες στο Facebook, αλλά τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση του δικτύου για να βελτιώσει την εικόνα του Ισραήλ.

Οι συναντήσεις του Αγιαλόν αποσκοπούν στο να ευνοήσουν μια σχέση μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των μάνατζερ του Facebook. Ο Αγιαλόν προσκάλεσε επίσης τους διοικητές του Facebook να επισκεφθούν το Ισραήλ για να συναντηθούν με επιχειρηματίες του διαδικτύου και να συμμετάσχουν σε Προεδρική Διάσκεψη που αναμένεται να λάβει χώρα στην Ιερουσαλήμ τον προσεχή Ιούνιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών τους παρουσίασε τις ικανότητες του Ισραήλ στην υψηλή τεχνολογία, επισημαίνοντας ότι η εταιρία Intel είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στη Ισραήλ, με πάνω από 7.000 υπαλλήλους.

Μετά την αργή αντίδραση του Facebook στο να κλείσει την ιστοσελίδα που καλούσε σε «τρίτη ιντιφάντα» και μια βίαιη διαμαρτυρία εναντίον του Ισραήλ, οι μάνατζερ του Facebook ξεκαθάρισαν ότι στο μέλλον σκοπεύουν να απενεργοποιήσουν όποιες σελίδες κηρύττουν τη βία. Επίσης δήλωσαν τα σχέδια του Facebook να ανοίξουν κέντρο μάρκετινγκ στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήδη συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου όπως η Google, το Facebook και το Twitter για να αναπτύξει εργαλεία που αποσκοπούν στο να προσεγγίσουν πολίτες ανά τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες κοινότητες. Νέοι Αιγύπτιοι για παράδειγμα ήταν μέρος ενός προγράμματος που διαφημίστηκε στο διαδίκτυο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτοί οι νέοι αργότερα οργάνωσαν διαδηλώσεις στη χώρα τους μέσω του Facebook.

Ο Αγιαλόν συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν και του είπε ότι εξαιτίας μιας ταξιδιωτικής οδηγίας που εκδόθηκε από την Καλιφόρνια για το Ισραήλ, επί του παρόντος δεν υπάρχουν ανταλλαγές φοιτητών μεταξύ ισραηλινών και καλιφορνέζικων πανεπιστημίων. Ο Αγιαλόν ανέφερε ότι αυτά τα προγράμματα, με πρωτοπόρα πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ, είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τη γνώση και τη μάθηση της ισραηλινής πραγματικότητας. Ο Μπράουν απάντησε ότι θα ενεργήσει για να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες.

Καθώς έφυγε από τη συνάντηση, ο Αγιαλόν έπεσε σε μια αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία, παίρνοντας μια γεύση από πρώτο χέρι για τη μεγάλη αντίθεση ενάντια στο Ισραήλ και τις πολιτικές του. Πλησίασε τους διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ που ζητούσαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Ισραήλ «εξαιτίας της κατοχής» και (σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ynet) προσπάθησε να τους μιλήσει.

Πηγή: Ynet

από http://intifadagr.wordpress.com/