12 04.2011

Ισραήλ καλεί ΕΕ να εμποδίσει νέα διεθνή νηοπομπή για τη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνεται στους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνεται στους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ
«Πρόκληση» λέει ο Νετανιάχου

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Μιλώντας για αποστολή-πρόκληση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμποδίσει τη νέα διεθνή νηοπομπή που επιδιώκει να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας στην πρώτη επέτειο του αιματηρού ισραηλινού ρεσάλτου στο πλοίο Mavi Marmara, την 31η Μαΐου του 2010.

«Είμαστε εν γνώσει μιας απόπειρας να σταλεί στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου ένας νέος 'στολίσκος' στη Γάζα. Δεν πρόκειται για ένα 'στολίσκο ειρήνης', αλλά για μια εσκεμμένη πρόκληση με στόχο να βάλει φωτιά στο μπαρούτι σ' αυτό το τμήμα του κόσμου» προειδοποίησε ο Νετανιάχου.

«Πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας να ενεργήσουμε ώστε να σταματήσουμε ένα τέτοιο στολίσκο» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στη διάρκεια γεύματος στην Ιερουσαλήμ με τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Αυτοί που προσβλέπουν στην ειρήνη και την ηρεμία πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν αυτή την πρόκληση» υπογράμμισε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη ζητήσει την 1η Απριλίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να σταματήσει το στολίσκο που επιδιώκει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας.

Είχε υποστηρίξει ότι μεταξύ των οργανωτών της νηοπομπής, που πρόκειται να κατευθυνθεί τον ερχόμενο μήνα προς τις ακτές της Γάζας, υπάρχουν «εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία, ο στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν μια ανάφλεξη».

Το ταξίδι της νηοπομπής, η οποία αποτελείται από 15 σκάφη που θα μεταφέρουν ακτιβιστές από 25 χώρες, σχεδιάζεται να συμπέσει με την πρώτη επέτειο της επίθεσης που είχαν εξαπολύσει οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον του στόλου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara είχε προκαλέσει το θάνατο εννέα Τούρκων επιβαινόντων, οδηγώντας στο «κόκκινο» τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πηγή: in.gr