11 04.2012

Να μην περάσει η συμφωνία ACAA μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 7 Απριλίου 2012

 
Τον Μάρτιο του 2010, μετά από την πρόταση της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για την συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ που λέγεται ACAA (Συμφωνία για τη Διαπίστωση της Συμμόρφωσης και την Αποδοχή των Βιομηχανικών Προϊόντων).

H ACAA είναι μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης η οποία θα εναρμονίσει τα νομικά συστήματα Ε.Ε. και Ισραήλ, θα συμβάλει στην εξάλειψη των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο και έτσι θα αυξήσει την προσβασιμότητα των ευρωπαϊκών αγορών στο Ισραήλ και αντίστροφα. Η συμφωνία καλύπτει, γενικά, τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά απαιτεί την υιοθέτηση παραρτημάτων ανά τομέα για να εφαρμοστεί. Το μόνο παράρτημα που έχει τεθεί σε διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα καλύπτει τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το γεγονός ότι αφορά μόνο φαρμακευτικά προϊόντα προς το παρόν, θα πρέπει να ειδωθεί ως ένα μέσο για να διευκολυνθεί η υιοθέτηση της συμφωνίας (λαμβάνοντας την υποστήριξη του πανίσχυρου φαρμακευτικού λόμπι και πείθοντας πιο εύκολα τους ευρωβουλευτές). Η ACAA δεν είναι μέρος αυτού που αποκαλείται «αναβάθμιση» των σχέσεων Ε.Ε.-Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά η υιοθέτησή της θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις Ε.Ε.-Ισραήλ.

Η απόφαση του Συμβουλίου προωθήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του, το οποίο έτσι έχει τη δυνατότητα να την μπλοκάρει. Όμως, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπεύθυνη για τη συμφωνία, η INTA (για το διεθνές εμπόριο), αποφάσισε να παγώσει τη συζήτηση για την ACAA μετά από την ισραηλινή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας. Πριν από λίγους μήνες η INTA αποφάσισε να «ξεπαγώσει» τις συνομιλίες και ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) να αξιολογήσει το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί η ACAA.

Ο τωρινός συσχετισμός δυνάμεων, στις διάφορες Επιτροπές του Κοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία, είναι ο ακόλουθος: Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά αντιτίθενται στη συμφωνία. Τα 3 «συντηρητικά» κόμματα (EPP, ECR και EFD) υποστηρίζουν τη συμφωνία. Η ομάδα των Φιλελευθέρων (ALDE) που σε άλλες περιπτώσεις έχει υποστηρίξει την παλαιστινιακή πλευρά, αυτή τη φορά θεωρείται πιθανό ότι θα ψηφίσει υπέρ της ACAA, καθώς τα μέλη της θεωρούν ότι είναι απλώς μια εμπορική συμφωνία. Ας σημειωθεί ότι τα 3 συντηρητικά κόμματα έχουν μαζί 356 έδρες από τις 753. Έτσι χρειάζονται την υποστήριξη των Φιλελεύθερων (85 έδρες) για να εγκριθεί η συμφωνία. Στις 24 Απριλίου η συμφωνία θα περάσει από την AFET, στις 26 από την INTA και τον Μάιο θα περάσει από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απαιτείται, λοιπόν, μια μεγάλη κινητοποίηση για να μπλοκαριστεί η ACAA μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ, σε αυτήν τη σπάνια ευκαιρία, που μια τέτοια συμφωνία τίθεται υπό έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύλλογος Ιντιφάντα
http://intifadagr.wordpress.com/