Print this page
17 02.2015

Ομάδα δικηγόρων υποβάλει έκθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

230814 mo 00 1


Ο Εθνικός Σύλλογος Δικηγόρων (NLG) υπέβαλε έκθεση προς τον εισαγγελέα του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), η οποία καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Ισραήλ, ότι η ισραηλινή επίθεση  στη Γάζα, το περασμένο καλοκαίρι,  ήταν μια πράξη «αυτοάμυνας».


Δεδομένου ότι το δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της , αρχής γενομένης στις 13 Ιουνίου το 2014, το Ισραήλ προσπάθησε να αποκρούσει μια πλήρη έρευνα με τον ισχυρισμό ότι η επίθεση των 51 ημερών ήταν μια πράξη αυτοάμυνας.

Ο Εθνικός Σύλλογος Δικηγόρων, μια αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, έστειλε την έκθεσή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στον υπουργό  Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του δικαιολογώντας τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις , που άφησαν περισσότερους από 2.200 ανθρώπους νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς άμαχοι.  

Στη συνοδευτική επιστολή τους προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Λευκό Οίκο, ο NLG σημειώνει ότι πολλές σεβαστές πηγές έχουν αναφέρονται σε εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Το βασικό επιχείρημα, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προστάτευαν τους πολίτες του Ισραήλ από τις ρουκέτες της Χαμάς, ήταν τόσο πανταχού παρόν στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης έτσι ώστε να επισκιάσει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου", δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης και  δικηγόρος Τζέιμς Μαρκ Λίας. "Αλλά τα πραγματικά και νομικά στοιχεία δεν φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτοάμυνας'.

Οι ισραηλινές επιθέσεις ήρθαν πρώτες

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων (όπως αναφέρθηκε από το ισραηλινό  think-tank, Κέντρο Πληροφόρησης Μυστικών Υπηρεσιών και Τρομοκρατίας Μέιρ Αμίτ) στις αρχές Ιουλίου 2014, κατά την έναρξη της ισραηλινής Επιχείρησης "Protectine edge", η έκθεση του NLG δείχνει ότι οι εναέριες και οι χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιήθηκαν πριν από οποιαδήποτε εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς.

"Η εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς δεν πραγματοποίηθηκε ούτε σε πραγματικό ούτε σε επικείμενο χρόνο,  όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στη Γάζα, σκοτώνοντας ένα μέλος της Χαμάς και τραυματίζοντας σοβαρά τρεις αμάχους στις 11 Ιουνίου," αναφέρει η έκθεση. "Ούτε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση στη Δυτική Όχθη, στις 13 Ιουνίου 2014. Οι ισραηλινές επιθέσεις δεν ήταν απαραίτητο να σταματήσουν τις ρουκέτες, επειδή δεν είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες από τη Χαμάς ή από άλλες ομάδες, ούτε υπήρχε επικείμενη απειλή για κάτι τέτοιο, εκείνη τη στιγμή."

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ, Fatou Bensouda, άνοιξε μια "προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στην Παλαιστίνη" , την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε υποστηρίζοντας ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται ενάντια σε όλους εκείνους που επιθυμούν να τρομοκρατούν και να επιτίθενται κατά των πολιτών του, κατά του εδάφους του. "

Αντίθετα, η έκθεση του Εθνικού Συλλόγου Δικηγόρων  σημειώνει ότι προηγούμενες δηλώσεις του Νετανιάχου αντιφάσκουν  με τον ισχυρισμό ότι η άμυνα ήταν το κίνητρο για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα,  όπως η δήλωσή του  ότι επιθυμεί να διαλύσει την "συναινετική κυβέρνηση" που σχημάτισε η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς.

Ο NLG επισημαίνει ότι σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τις διαπιστώσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, μια δύναμη κατοχής δεν μπορεί να δικαιολογεί μια εισβολή με τον ισχυρισμό της αυτοάμυνας.

Άλλωστε, το Καταστατικό της Ρώμης, που καθόρισε τη σύσταση του ΔΠΔ,  προβλέπει ότι οι ενέργειες που βασίζονται στην αυτοάμυνα  μπορεί επίσης να είναι εγκληματικές, εξηγεί η έκθεση. Στόχευση των αμάχων και των πολιτικών υποδομών και χρήση όπλων αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αναλογικότητας.

Ο Εθνικός Σύλλογος Δικηγόρων, ιδρύθηκε το 1937 και έχει μια μακρά ιστορία στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο εξωτερικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 electronicintifada

shiptogaza.gr

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2015 13:46