Print this page
09 02.2015

Γάζα: Φοιτητές πετάνε τα "διπλώματά" τους στη θάλασσα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Γάζα: Φοιτητές πετάνε τα "διπλώματά" τους στη θάλασσα
Πόλη της Γάζας  - Φοιτητές Πανεπιστημίων,  από τη Λωρίδα της Γάζας, έριξαν απομιμήσεις διπλωμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τονίζοντας με αυτήν τη συμβολική πράξη την απόγνωσή για τα χαμένα τους όνειρα.

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει σε πανεπιστήμια εκτός  Γάζας, δεν  έχουν καμιά ελπίδα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους αφού έχουν εγκλωβισθεί στη Γάζα για μήνες, λόγω του κλεισίματος της Ράφα από την Αίγυπτο.

Σε απάντηση, δεκάδες φοιτητές αποφάσισαν να ρίξουν συμβολικά διπλώματα στη θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την από κοινού επιβολή ισραηλινο-αιγυπτιακού αποκλεισμού της Γάζας.

Ένας φοιτητής είπε ότι έχει "χάσει την εμπιστοσύνη του στην ανθρωπότητα  και στα συμβούλια για τα ανθρώπινα δικαιώματα."

Ένας άλλος διαδηλωτής, που ονομάζεται Mansoon, είπε ότι είχε εισαχθεί σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, αλλά δεν ήταν σε θέση να παραστεί λόγω του συνεχιζόμενου κλεισίματος του σημείου διέλευσης της Ράφα.

Οι διαδηλωτές προέτρεψαν τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας να δώσουνί προτεραιότητα στις «ευθύνες» τους προς τη Γάζα.

Ο τερματισμός της καταστροφικής πολιορκίας ήταν το κύριο αίτημα των  μαχητικών παρατάξεων της Γάζας, που αγωνίστηκαν κατά τις 50 ημέρες της επίθεσης του Ισραήλ που άφησε περίπου 2.200 Παλαιστίνιους νεκρούς, κυρίως αμάχους.

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε μετά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές του 2006 και τις επακόλουθες συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ και  Χαμάς το 2007, που έληξαν με τη Χαμάς να έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και τη Φατάχ να ελέγχει ορισμένα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

ma'an

Πρωτοβουλία 'Ένα Καράβι για τη Γάζα"



Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2015 22:17