Print this page
11 10.2013

Yπουργός Υγείας στη Γάζα : Οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Yπουργός Υγείας στη Γάζα : Οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός

ου  Saed Bannoura – IMEMC News  Από τη στιγμή που η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας , ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας  αντιμετωπίζει  επιδείνωση της κρίσης στον τομέα της υγείας, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και εξοπλισμού.

    Το νοσοκομείο Al Ahli Arab στην πόλη της Γάζας ( εικόνα από το Episcopal Digital Network)
Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Υγείας στη Γάζα, ανέφερε τη Δευτέρα ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σε ότι αφορά στα  βασικά φάρμακα  και τον εξοπλισμό. "Από τη λίστα των βασικών φαρμάκων", είπε ο Δρ Mofeed Mokhalalati, "έχουν εξαντληθεί 145 φάρμακα ."
Ο Δρ Mokhalalati κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο να άρουν την πολιορκία που από το 2007 περιορίζει ασφυκτικά την ανάπτυξη της οικονομίας της Γάζας. Επιπλέον, ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού , τον Οργανισμό για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να παρέμβουν.

Μετά την επανάσταση του 2011 στην Αίγυπτο, υπήρξε κάποια χαλάρωση της πολιορκίας από την αιγυπτιακή πλευρά, αλλά η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, που ανέλαβε όταν ο Mohammed Morsi παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες, επανέφερε το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα, το οποίο είχε γίνει το μόνο μέσο  εισόδου ή εξόδου για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας.

Τα σύνορα με το Ισραήλ παραμένουν κλειστά , με μόνο έναν μικρό αριθμό εμπορικών αγαθών να επιτρέπεται να περνάει από το πέρασμα του Karam Salam,  στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας. Η εξαγωγή αγαθών από τη Γάζα είναι αδύνατη με αποτέλεσμα η οικονομία της Γάζας να έχει υποστεί μια καταστροφική πτώση.

Η δήλωση του Δρ  Mofeed Mokhalalati ,  Υπουργού Υγείας της Γάζας , αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν περίπου 1.300 ασθενείς που βρίσκονται στη Γάζα και περιμένουν να μεταφερθούν για θεραπεία στην Αίγυπτο αλλά δεν μπορούν διότι το πέρασμα της Ράφα είναι κλειστό.

Από τότε που το Ισραήλ κατέστρεψε τη μια από τις μόλις δύο μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας, το 2007 , και η ισραηλινή κυβέρνηση αποτρέπει, από εκείνη τη στιγμή, την εισαγωγή υλικών για την κατασκευή μιας νέας μονάδας, οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει η καθημερινή ρουτίνα της ζωής για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας – ειδικά για  τα παιδιά που είναι 6 ετών, είναι η μόνη ζωή που έχουν γνωρίσει ποτέ .

Περίπου οι μισοί από τους 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας,  είναι παιδιά ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών.
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 11 Οκτώβριος 2013 21:52