Print this page
20 02.2013

Το ισραηλινό ναυτικό συλλαμβάνει ψαράδες στη Γάζα και κατάσχει τη βάρκα τους

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Το ισραηλινό ναυτικό συλλαμβάνει ψαράδες στη Γάζα και κατάσχει τη βάρκα τους
Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) καταδικάζει την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού ναυτικού  κατά των παλαιστινίων ψαράδων στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την εν λόγω κλιμάκωση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δύο ψαράδων και στην κατάσχεση της βάρκα τους.


Σύμφωνα με τις έρευνες του PCHR για τις επιθέσεις στα αλιευτικά σκάφη , την Τρίτη 19 του Φεβρουαρίου του 2013, στις 10:15 περίπου, ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο επιτέθηκε σε παλαιστινιακό αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν δύο ψαράδες, και το οποίο έπλεε στο 1 ναυτικό μίλι από την ακτή αλ-Σουντάνιγια, στα βόρεια της Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν απευθείας στο πλοίο, το απέκλεισαν, και διέταξαν τους αλιείς να βγάλουν τα ρούχα τους, να πηδήξουν στο νερό και να κολυμπήσουν προς το ισραηλινό πολεμικό.   Οι δύο ψαράδες που συνελήφθησαν είναι, ο Mohammed Shihda Khalil Sa’d Allah, 60 ετών, και ο γιος του, ο Μαχμούντ, 23 ετών, από την πόλη Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχεσαν το αλιευτικό σκάφος τους. Αμέσως μετά τη σύλληψη οι ισραηλινές δυνάμεις έδεσαν τα μάτια των ψαράδων, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους μετέφεραν στο λιμάνι Ασντόντ. Και οι δύο ψαράδες εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη σε περίπου 1 ναυτικό μίλι, δηλαδή μέσα στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων που επιτρέπουν οι ισραηλινές δυνάμεις στους παλαιστίνιους αλιείς να ψαρεύουν, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας που υπεγράφη μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, υπό την αιγυπτιακή και τη διεθνή μεσολάβηση, στις 22 Νοεμβρίου 2012.

Το PCHR καταδικάζει τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των παλαιστινίων ψαράδων στη Λωρίδα της Γάζας και:

1. Ζητάει από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την τακτική της καταδίωξης και της σύλληψης των παλαιστινίων ψαράδων, και να τους επιτρέπει να πλέουν ελεύθερα και να ψαρεύουν.

2. Απαιτεί να αποζημιωθούν οι αλιείς για τη σωματική και υλική βλάβη που υπέστησαν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους, ως αποτέλεσμα αυτών των παραβιάσεων.
 
3. Κάνει έκκληση από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Υψηλά Συμβαλλομένων Μερών στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949 περί Προστασίας των Πολιτών εν Καιρώ πολέμου, να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους ψαράδες, και να τους επιτρέψει να πλέουν και να ψαρεύουν ελεύθερα στη θάλασσα της Γάζας.

ISM

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2013 09:21