Print this page
13 09.2012

Κάλεσμα προς ακαδημαϊκούς, φοιτητές και καλλιτέχνες όλου το κόσμου: στηρίξτε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ «Ελεύθερη Παλαιστίνη» για Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό!

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2012, θα διεξαχθεί στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που φέρνει κοντά τις οργανώσεις και τα κινήματα αλληλεγγύης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης απ’ όλη την υφήλιο για να συζητήσουν ιδέες, να μοιραστούν εμπειρίες και να σχεδιάσουν στρατηγικές και εκστρατείες που θα προωθήσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες κάλεσμα του WSF «Ελεύθερη Παλαιστίνη», δείτε:

http://wsfpalestine.net/ και www.facebook.com/WSFPalestine )


Η Παλαιστινιακή εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ στο Ισραήλ, καλεί τους ακαδημαϊκούς, τους φοιτητές και τους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν το WSF «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ και τις στρατηγικές σε ένα ευρύτερο κοινό σε όλη την υφήλιο, επιθυμούμε να χτίσουμε μια νέα γενιά αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Σας ζητάμε να πάρετε μέρος στην προσπάθεια, οργανώνοντας αντιπροσωπείες για το γεγονός και αναπτύσσοντας ιδέες για συζήτηση και στρατηγικές. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν την οργάνωση εκστρατειών ακαδημαϊκού και πολιτιστικού μποϋκοτάζ, συζητήσεις για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη, αντί-αποικιοκρατικές μελέτες, προώθηση εκστρατειών για το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην Παλαιστίνη και αναπτύσσοντας άλλες θεματικές βάσει των δικών σας εμπειριών για να μοιραστείτε και να συνεισφέρετε στην παγκόσμια κοινότητα αλληλεγγύης.

Το δυνητικό πεδίο εφαρμογής του WSF «Ελεύθερη Παλαιστίνη» είναι μεγάλο: μαζί μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις και μηχανισμούς συντονισμού ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και διεθνείς ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και φοιτητικά κινήματα (όπως εκστρατείες ακαδημαϊκού και πολιτιστικού μποϋκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων από πανεπιστήμια, αδελφοποίηση πανεπιστημίων). Μπορούμε να προωθήσουμε την συμμετοχή σε συγκεκριμένες μέρες παγκόσμιας δράσης γύρω από το BDS (όπως η Εβδομάδα κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ και οι μέρες αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό) και να οργανώσουμε διεθνή φόρουμ σχετικά με την Παλαιστίνη (όπως σημαντικά ακαδημαϊκά συνέδρια). Μπορούμε να οργανώσουμε φόρουμ και συνέδρια που θα προωθούν τις αντί-αποικιοκρατικές μελέτες και των αγώνα κατά της «ομαλοποίησης» των ισραηλινών σπουδών μέσα στην διεθνή ακαδημία.

Παρακαλούμε, συμμετάσχετε μαζί με το PACBI στο WSF «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. για να συμμετάσχετε στην διαδικασία κινητοποίησης.



Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004 στη Ραμάλα από μια ομάδα Παλαιστινίων ακαδημαϊκών και διανοούμενων και ενώθηκε με το αυξανόμενο διεθνές κίνημα μποϋκοτάζ. Η εκστρατεία βασίστηκε στο παλαιστινιακό κάλεσμα για καθολικό οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2002 και στην ανακοίνωση Παλαιστινίων ακαδημαϊκών και διανοούμενων στα κατεχόμενα εδάφη και τη διασπορά που καλούσε σε μποϋκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων τον Οκτώβριο του 2003.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, και λόγω του αναπόσπαστου ρόλου που παίζουν τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την ισραηλινή κατοχή, αποικιοκρατία και απαρτχάιντ και στον σχεδιασμό και την αιτιολόγηση των χειρότερων εγκλημάτων του Ισραήλ, οι εκστρατείες ακαδημαϊκού μποϋκοτάζ έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο:

-          Θέτοντας ένα παγκόσμιο προηγούμενο για ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ διέκοψε την συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν το 2001, μετά από μια εκστρατεία που στήριξε ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και περισσότεροι από 400 Νοτιοαφρικανοί ακαδημαϊκοί.

-          Εξαπλώθηκαν εκστρατείες ενάντια των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ προς ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες και ισραηλινά πανεπιστήμια στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Ευρώπη, σε απάντηση στο κάλεσμα της κοινωνίας των πολιτών των Παλαιστινίων ακαδημαϊκών.

-          Ακαδημαϊκά σωματεία στην Βρετανία και τον Καναδά ψήφισαν να υποστηρίξουν διάφορες  πρωτοβουλίες εκστρατείας ακαδημαϊκού μποϋκοτάζ. Ενεργές εκστρατείες ακαδημαϊκού μποϋκοτάζ υπάρχουν στην Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Ιρλανδία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, το Πακιστάν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ισραήλ χάνει με γρήγορο ρυθμό την στήριξη σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα ψηφίστηκε ξανά σαν μια από τις χώρες με την πιο αρνητική εικόνα. Οι προσπάθειες του Ισραήλ να ανατρέψει την εικόνα της αποικιοκρατίας, της κατοχής και του απαρτχάιντ χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό, εξουδετερώνονται γρήγορα από το ιδιαίτερος ορατό πολιτισμικό μποϋκοτάζ:

- Πολλοί καλλιτέχνες – ειδικά μουσικοί και κινηματογραφιστές- και συγγραφείς αρνήθηκαν να εμφανιστούν στο Ισραήλ ή ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του μετά από πίεση του κινήματος BDS. Ανάμεσα τους οι: Bono, Snoop Dogg, Jean Luc Godard, Elvis Costello, Gil Scott Heron, Carlos Santana, Devendra Banhart, Faithless, the Pixies, Cassandra Wilson, Cat Power, Zakir Hussain.

- Αρκετοί καλλιτέχνες και άλλες φυσιογνωμίες του πολιτισμού δηλώνουν δημόσια της στήριξη τους στο BDS: Roger Waters, Alice Walker, Naomi Klein, John Berger, Judith Butler, Etienne Balibar, Ken Loach, Arundhati Roy, Angela Davis, Sarah Schulman και άλλοι.

- Ισραηλινοί καλλιτέχνες που επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών υποχρεούνται να υπογράψουν συμβόλαιο που τους δεσμεύει να συμμετάσχουν στις πολιτισμικές δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ. Διαμαρτυρίες και εκστρατείες εναντίον εκδηλώσεων που επιχορηγούνται από το κράτος – όπως της χορευτικής ομάδας Batsheva, της Ισραηλινής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, του θεάτρου Habima και του Κουαρτέτου της Ιερουσαλήμ- είναι πια συνηθισμένες στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, αναγκάζοντας ορισμένα πολιτιστικά κέντρα να αμυνθούν ή να υπαναχωρήσουν της απόφασης τους να φιλοξενήσουν εκπροσώπους του Ισραήλ και πείθοντας άλλους να μην καλέσουν Ισραηλινούς καλλιτέχνες που χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό κράτος.

Το επίπεδο επιτυχίας του WSF «Ελεύθερη Παλαιστίνη» εξαρτάται από την εκπροσώπηση όσων περισσότερων ακαδημαϊκών, φοιτητών και καλλιτεχνών είναι δυνατόν, που θα αντανακλούν την ποικιλόμορφη φύση του παλαιστινιακού κινήματος αλληλεγγύης και θα μπορούν να μοιραστούν τις πολλές και ποικίλες γνώσεις και εμπειρίες. Γι’ αυτό σας καλούμε να βρεθείτε στο Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία, να διαδώσετε το WSF στους συναδέλφους σας και να οργανώσετε μια αντιπροσωπεία ή μια συνάντηση. Ας δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα στην Παλαιστίνη.

PACBI

Πηγή: http://www.wsfpalestine.net/en/call-academics-students-and-artists-around-world-join-world-social-forum-free-palestine-build
από:http://intifadagr.wordpress.com/