Print this page
17 04.2012

Παγκόσμιο κάλεσμα ευαισθητοποίησης και δράσεων, εν όψει της Παλαιστινιακής Ημέρας Κρατουμένων

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παγκόσμιο κάλεσμα ευαισθητοποίησης και δράσεων, εν όψει της Παλαιστινιακής Ημέρας Κρατουμένων
12 Απριλίου 2012 – Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM)

Το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης απευθύνει αυτή την εβδομάδα παγκόσμιο κάλεσμα αλληλεγγύης καθώς πλησιάζει η 17η Απριλίου, ημέρα αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Η ανάδειξη του ζητήματος των Παλαιστίνιων κρατουμένων και η στήριξη του αγώνα τους είναι απαραίτητη, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις χονδροειδείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται καθημερινά στα στρατοδικεία του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συλλόγου Addameer, 4.637 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε Ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης. Από αυτούς, οι 320 ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων ‘διοικητικών κρατουμένων’ (βρίσκονται δηλαδή στην φυλακή χωρίς να έχουν περάσει από δίκη και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες).

Μερικά από τα πρωταρχικά αιτήματα του αγώνα των Παλαιστίνιων κρατουμένων;
1) Να καταργηθεί το σύστημα της λεγόμενης ‘διοικητικής κράτησης’, το οποίο επιτρέπει στο Ισραήλ να φυλακίζει ανθρώπους χωρίς κατηγορίες και χωρίς δίκη.
2) Να καταργηθεί εντός των φυλακών η εξοντωτική πρακτική της απομόνωσης.
3) Να σταματήσουν τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση σε βάρος κρατουμένων. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, οι Παλαιστίνιοι εκτίθενται σε βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς η σωματική βία και η ψυχολογική τρομοκράτηση χρησιμοποιούνται συστηματικά ως μέσο για την απόσπαση πληροφοριών και την κάμψη του ηθικού τους.
4) Να σταματήσουν οι παράνομες μεταγωγές κρατουμένων από τα Παλαιστινιακά κέντρα κράτησης στις φυλακές του Ισραήλ. Η αναγκαστική μεταγωγή κρατουμένων από φυλακές της Δυτικής Όχθης σε φυλακές που βρίσκονται εντός των Ισραηλινών συνόρων συνιστά παραβίαση της 4ης Συνθήκης της Γενεύης.
5) Να πάψουν να παραπέμπονται σε στρατοδικεία απλοί πολίτες.
6) Να πάψουν να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.
Εκτός από το καθημερινό μαρτύριο που βιώνουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι μέσα στις φυλακές, το Ισραήλ χρησιμοποιεί συστηματικά τη μέθοδο της συλλογικής τιμωρίας, υποβάλλοντας σε αναίτιες ταλαιπωρίες τους συγγενείς και τις οικογένειες των φυλακισμένων. Για να επισκεφθεί κάποιος στην φυλακή τον/την σύζυγο ή το παιδί του, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδεύει μέχρι και 15 ώρες, αφού είναι πάγια τακτική του Ισραήλ να μεταφέρει τους κρατούμενους σε φυλακές όσο γίνεται πιο απομακρυσμένες από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Οι δε επισκέπτες, κάθε φορά που διασχίζουν τα σύνορα του Ισραήλ ή κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις των φυλακών, αναγκάζονται να υποστούν την ταπεινωτική διαδικασία της εξονυχιστικής σωματικής έρευνας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, με κάποια αυθαίρετη δικαιολογία, τους στερείται τελικά το δικαίωμα να δουν τον άνθρωπό τους.

“Είναι ευθύνη όλων των ευσυνείδητων ανθρώπων και όλων των δημοκρατικών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα!” αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ο Faris Sabbah, μέλος του Συλλόγου Addammer για την Υποστήριξη των Κρατουμένων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το ISM καλεί σε δράσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://palsolidarity.org/2012/04/call-for-international-action-show-your-support-on-palestinian-prisoners-day/

από:http://intifadagr.wordpress.com/