Print this page
23 06.2014

Για την απώλεια του Κώστα Φινέ

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Για την απώλεια του Κώστα Φινέ
Την Παρασκευή 23 Μαΐου έφυγε από την ζωή ο αρχιτέκτονας και σύντροφος Κώστας Φινές. Σπουδαίος αρχιτέκτονας, εκφραστής του ελληνικού μοντερνισμού, συνεπής αγωνιστής με τις ιδέες και τις πράξεις του, μα πάνω απ' όλα άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξης. Πολλοί από μας τον γνωρίζαμε από παλιά, μόλις έπεσε η Δικτατορία στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Στο φιλόξενο υπόγειο-γραφείο του φιλοξένησε αρχιτέκτονες που γύρισαν από την εξορία αλλά και με την σύντροφό του Μαρία οργάνωναν πολιτικές και κινηματικές συναντήσεις και δράσεις.

Τον Κώστα τον χαρακτήριζε η δημιουργική διάθεση, το πρακτικό πνεύμα και η προθυμία να συμβάλει σε κάθε τι προοδευτικό και αγωνιστικό με αφοσίωση. Έτσι συνδέθηκε και με τον αγώνα των Παλαιστινίων για την εθνική τους χειραφέτηση. Εργάστηκε σκληρά ώστε να γίνει η "Ελεύθερη Μεσόγειος" από ένα εμπορικό καράβι για χύδην φορτίο σε ένα βολικό σκιερό και καλοτάξιδο καράβι σε εκείνο το συγκλονιστικό ταξίδι του 2010.

Εργάστηκε επίσης για ένα διδακτικό εξάμηνο στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ με άλλους καθηγητές και αρχιτέκτονες, πάνω στο θέμα "Σχεδιάζοντας σε συνθήκες πολέμου, σχεδιάζοντας για την Γάζα". Ο στόχος διττός: αφενός να ευαισθητοποιηθούν οι φοιτητές για την κατάσταση στη Γάζα, αφετέρου να σχεδιαστεί ένα, κατάλληλου τύπου, προκατασκευασμένο σπίτι για τις οικιστικές ανάγκες στη Γάζα, ώστε οι Παλαιστίνιοι που χάνουν τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να έβρισκαν άμεση και αξιοπρεπή στέγη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους ανθρώπους του.

Καλό ταξίδι Κώστα!


Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα"
Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014 09:34