Print this page
14 05.2013

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή»

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Δελτία Τύπου
Παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή»

«Kάθε παιδί χωρίς καμιά εξαίρεση, πρέπει να δικαιούται αυτά τα δικαιώματα, χωρίς διαφοροποίηση ή διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής ή άλλης γνώμης, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, ιδιοκτησίας, γέννησης ή άλλης θέσης. Είτε δικής του είτε της οικογένειάς του...» (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Άρθρο Α')

Το πρώτο βιβλίο της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα", Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή, το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με τις "Εκδόσεις των Συναδέρφων", κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το κύριο έγγραφο για τα δικαιώματα των παιδιών είναι η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το Νοέμβριο του 1989 και υπεγράφη από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 1990. Μεταξύ των σημαντικότερων από τα βασικά δικαιώματα που αναφέρονται στη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι, το δικαίωμα στη ζωή, στο κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης, στην υγεία, στην ανάπαυση, στην ψυχολογική ασφάλεια και στην ειρήνη, στην εκπαίδευση και στην ελευθερία.

Τα παιδιά της Παλαιστίνης, που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ισραηλινής κατοχής, σκοτώνονται, τραυματίζονται, βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα με βάναυση μεταχείριση, παράνομες φυλακίσεις, βασανιστήρια και εκφοβισμό, αλλά και γίνονται μάρτυρες τραγικών γεγονότων με αποτέλεσμα να χάνουν την παιδικότητα και την αθωότητα της ηλικίας τους-χωρίς όμως να χάνουν το ηθικό τους.
Σ' αυτά τα παιδιά είναι αφιερωμένη η τεκμηριωμένη επιστημονική εργασία του λιβανέζικου Κέντρου Μελετών «Al Zaytouna», η οποία επιδιώκει να δώσει μια πλήρη εικόνα των όσων υποφέρει ο παιδικός παλαιστινιακός πληθυσμός κάτω από την ισραηλινή κατοχή. Εμπεριέχει στοιχεία και μελέτες που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των παιδιών της Παλαιστίνης.

Το βιβλίο είναι μέρος μιας σειράς που έχει στόχο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έκδοσης Δρ Mohsen M. Salch στον πρόλογο, να δώσει τη συνολική εικόνα των δεινών των Παλαιστινίων, τα οποία συμβαίνουν ενώ εμείς νομίζουμε ότι ο κόσμος έγινε πολιτισμένος και τη στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα δηλώνει ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Παρουσίαση του βιβλίου, Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, στις 8.00μμ, στον Πολυχώρο @Ρουφ (Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, Μετρό Κεραμεικός)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:


Vittoria Marangoni (μεταφράστρια του βιβλίου)

Δημήτρης Πλειώνης
(Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα")

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακή Παροικίας Αθήνας

Συντονίζει μέλος των Εκδόσεων των Συναδέλφων

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μάνια Παπαδημητρίου,
με σκηνικό ζωγραφιές παιδιών από τη Γάζα.


Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
Εκδόσεις των Συναδέλφων
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 14 Μάιος 2013 13:47